New York Times: Αποκαλυπτικά στοιχεία για την επίθεση με drone στο Κρεμλίνο – “Πιθανόν έγινε από την Ουκρανία”

New York Times: Αποκαλυπτικά στοιχεία για την επίθεση με drone στο Κρεμλίνο –  “Πιθανόν έγινε από την Ουκρανία”

Νέα τροπή στην επίθεση με drone που έγινε πρόσφατα στο Κρεμλίνο φέρνει δημοσίευμα των New York Times, που επικαλούνται Αμερικανούς αξιωματούχους και υποκλαπείσες συνομιλίες "δείχνοντας" Κίεβο πίσω από την επιχείρηση.

Η επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος, που πραγματοποιήθηκε αυτό το μήνα εναντίον του Κρεμλίνου, ήταν πιθανόν ενορχηστρωμένη από κάποια από τις ειδικές στρατιωτικές μονάδες της Ουκρανίας ή από την υπηρεσία πληροφοριών της, σύμφωνα με εκτιμήσεις αμερικανικών υπηρεσιών κατασκοπείας, αναφέρουν οι New York Times.

Η εφημερίδα αναφέρει πως η επίθεση αυτή φαίνεται πως εντάσσεται σε μια σειρά κρυφών επιχειρήσεων που έχουν φέρει σε δύσκολη θέση αξιωματούχους στις Ηνωμένες Πολιτείες, χώρα που είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής της Ουκρανίας με στρατιωτικό εξοπλισμό.

Η αμερικανική εκτίμηση βασίζεται σε υποκλαπείσες ρωσικές και ουκρανικές επικοινωνίες, αναφέρουν οι New York Times.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υπέκλεψαν ουκρανικές συνομιλίες, στις οποίες αξιωματούχοι έλεγαν πως πιστεύουν ότι η χώρα τους είναι υπεύθυνη για την επίθεση, και υπέκλεψαν επίσης ρωσικές επικοινωνίες, που έδειχναν πως δεν επρόκειτο για κάποια επιχείρηση παραπλάνησης εκ μέρους της Ρωσίας, προσθέτουν.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως δεν πιστεύουν ότι ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εγκρίνει όλες τις κρυφές επιχειρήσεις, αναφέρει η εφημερίδα. Δεν είναι σαφές σε ποια έκταση γνωρίζει εκ των προτέρων για τις επιχειρήσεις αυτές, φέρονται να δήλωσαν αξιωματούχοι.

Η Ρωσία κατηγόρησε την Ουκρανία ότι με την επίθεση προσπάθησε να σκοτώσει τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο Ζελένσκι αρνήθηκε αμέσως οποιαδήποτε ουκρανική ανάμιξη.

Το Κρεμλίνο υποστηρίζει πως οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονταν πίσω από την επίθεση με το μη επανδρωμένο αεροσκάφος, μια άποψη που η Ουάσινγκτον απέρριψε ως γελοία.

Το Κίεβο είχε απορρίψει κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς της Μόσχας

Μετά την επίθεση, η Μόσχα ανέφερε πως απέτρεψε απόπειρα δολοφονίας του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, με την Ουκρανία να απορρίπτει κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς.

Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Mykhailo Podolyak, σύμβουλος του γραφείου του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απαντά στις κατηγορίες της Ρωσίας ότι «το Κρεμλίνο έχει αξιολογήσει αυτές τις ενέργειες ως προγραμματισμένη τρομοκρατική ενέργεια και απόπειρα δολοφονίας του προέδρου».

Ο Podolyak προειδοποιεί λέγοντας πως το συμβάν χρησιμοποιήθηκε ως πρόσχημα για «μια τρομοκρατική επίθεση μεγάλης κλίμακας».

Πιο συγκεκριμένα, έγραψε:

“Όσο για τα drones πάνω από το Κρεμλίνο. Είναι όλα προβλέψιμα… Η Ρωσία προετοιμάζει ξεκάθαρα μια μεγάλης κλίμακας τρομοκρατική επίθεση. Γι’ αυτό συλλαμβάνει πρώτα μια μεγάλη υποτιθέμενη ανατρεπτική ομάδα στην Κριμαία. Και μετά επιδεικνύει «drones πάνω από το Κρεμλίνο».

Πρώτα απ’ όλα, η Ουκρανία διεξάγει έναν αποκλειστικά αμυντικό πόλεμο και δεν επιτίθεται σε στόχους στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Για ποιο λόγο; Αυτό δεν λύνει κανένα στρατιωτικό ζήτημα. Αλλά δίνει στη Ρωσική Ομοσπονδία λόγους να δικαιολογήσει τις επιθέσεις της εναντίον αμάχων…

Δεύτερον, παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τον αυξανόμενο αριθμό ατυχημάτων και περιστατικών που λαμβάνουν χώρα σε διάφορα μέρη της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Η εμφάνιση αγνώστων μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε ενεργειακές εγκαταστάσεις ή στην επικράτεια του Κρεμλίνου προέρχεται μόνο από τις τοπικές δυνάμεις αντίστασης.

Όπως γνωρίζετε, τα drones μπορούν να αγοραστούν σε οποιοδήποτε στρατιωτικό κατάστημα…

Η αδυναμία ελέγχου της εξουσίας στη χώρα του Πούτιν είναι προφανής. Αλλά από την άλλη πλευρά, η Ρωσία έχει επανειλημμένα μιλήσει για τον απόλυτο έλεγχό της στον αέρα.

Με μια λέξη, κάτι συμβαίνει στη Ρωσική Ομοσπονδία, αλλά σίγουρα χωρίς τα drones της Ουκρανίας πάνω από το Κρεμλίνο”.

Ζελένσκι: Δεν επιτεθήκαμε στον Πούτιν, ούτε στην Μόσχα – Πολεμάμε στη δική μας επικράτεια

«Δεν επιτεθήκαμε στον Πούτιν, ούτε στην Μόσχα. Πολεμάμε στη δική μας επικράτεια» είχε δηλώσει από την πλευρά του ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ερωτώμενος γιατί η Μόσχα κατηγορεί το Κίεβο για επίθεση στο Κρεμλίνο, ο ουκρανός πρόεδρος απάντησε πως ο Πούτιν έχει ανάγκη να δώσει κίνητρο στο λαό του, καθώς δεν έχει να επιδείξει καμία νίκη.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα