Νιγηρία: Δολοφονήθηκε η διάσημη τρανς Tik Toker Abuja Area Mama

Διαβάζεται σε 3'
Νιγηρία: Δολοφονήθηκε η διάσημη τρανς Tik Toker Abuja Area Mama
PIUS UTOMI EKPEI/AFP

Η “Abuja Area Mama”, διάσημη Tik Toker της Νιγηρίας, βρέθηκε νεκρή σε έναν αυτοκινητόδρομο στην Αμπούτζα. Η σορός της έφερε βαριές κακώσεις από χτυπήματα.

Τη στυγερή δολοφονία της τρανς influencer του TikTok, Abuja Area Mama ερευνούν οι αρχές της Νιγηρίας, με την είδηση να έχει προκαλέσει διεθνές σοκ.

Η σορός της άτυχης 33χρονης, η οποία εντοπίστηκε σε αυτοκινητόδρομο στην πρωτεύουσα της Νιγηρίας, Αμπούτζα, την Πέμπτη (8/8), έφερε βαριές κακώσεις από χτυπήματα, αναφέρουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με το BBC, η άτυχη τρανς είχε πολλούς πιστούς θαυμαστές στα social media, στα οποία ήταν ιδιαίτερα ενεργή. Το content  που αναρτούσε αφορούσε στην καθημερινότητά της ως transgender άτομο, τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε και τις εμπειρίες της ως σεξεργάτρια.

Στην τελευταία της ανάρτηση στο Instagram που ακολουθεί, η Abuja Area Mama είχε πει ότι ετοιμαζόταν να δει τον σύντροφο της:

Λίγες ώρες μετά το post, εντοπίστηκε νεκρή στον αυτοκινητόδρομο Katampe – Mabushi στην περιοχή Banex, Wuse II. Ο αρχηγός της αστυνομίας της Αμπούτζα, Benneth Igweh, διέταξε ενδελεχή έρευνα για να διαπιστωθούν οι ακριβείς συνθήκες υπό τις οποίες δολοφονήθηκε.

Το ιστορικό 

Η Abuja Area Mama δεν χρησιμοποιούσε ποτέ το κανονικό της όνομά της παρά μόνο το ψευδώνυμο που είχε η ίδια επιλέξει για εκείνη, και κάποιες φορές αναφερόταν στον εαυτό της ως Ifeanyi. Αυτό ίσως να δικαιολογείται και από τις εξομολογήσεις της μέσω των αναρτήσεών της, στις οποίες εξέφραζε φόβους για τη ζωή της: Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η TikToker είπε ότι μαχαιρώθηκε από άγνωστο άτομο υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες.

Στο προφίλ της στο TikTok, περιέγραψε τον εαυτό της ως «η νούμερο ένα transgender της Αμπούτζα και βασίλισσα του δρόμου». Η Abuja Area Mama ισχυριζόταν ότι οι αναρτήσεις της είχαν στόχευαν να αποτελέσουν μια αντανάκλαση της ζωής ενός τρανς ατόμου στη Νιγηρία. Η 33χρονη αντιμετώπιζε με θάρρος τους φόβους και τα εμπόδια που συναντούσε στην κοινωνία όπου ζούσε και προσπαθούσε μέσω των social να εμπνεύσει και άλλα άτομα να είναι ο εαυτός τους.

Η LGBT+ κοινότητα στη Νιγηρία

Η Νιγηρία είναι μια βαθιά συντηρητική κοινωνία και οι άνθρωποι που αποκλίνουν από τους “κανόνες” γίνονται συχνά στόχος. Οι σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου ποινικοποιούνται στο πολυπληθέστερο έθνος της Αφρικής και πολλοί LGBTQ+ Νιγηριανοί ζουν με φόβο. Οι Νιγηριανοί TikTokers που θεωρούνται ομοφυλόφιλοι στοχοποιούνται και συχνά δέχονται ρατσιστικές επιθέσεις είτε διαδικτυακές είτε φυσικές.

Παρόλο που οι νόμοι της Νιγηρίας εγγυώνται την ελευθερία από διακρίσεις και το δικαίωμα στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή, οι μαζικές συλλήψεις και κρατήσεις όσων ανήκουν στην LGBTQ+ κοινότητα είναι συνήθεις – ειδικά στις βόρειες πολιτείες. «Το να παίρνει κανείς τους νόμους στα χέρια του επειδή δεν του αρέσει ο σεξουαλικός προσανατολισμός ενός άλλου ατόμου είναι η χειρότερη μορφή απανθρωπιάς», έγραψε ο Νιγηριανός δημοσιογράφος Martins Ifijeh.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα