Νιγηρία: Εκατοντάδες νεκροί από τις πλημμύρες, πάνω από 1,4 εκατομμύριο εκτοπισμένοι

Νιγηρία: Εκατοντάδες νεκροί από τις πλημμύρες, πάνω από 1,4 εκατομμύριο εκτοπισμένοι
Πλημμύρες στη Νιγηρία National Emergency Management Agency / AP IMAGES

Τεράστιες είναι οι καταστροφές από τις πλημμύρες στη Νιγηρία, από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους περίπου 500 άνθρωποι και εκτοπίστηκαν πάνω από 1 εκατομμύριο. 1.546 άτομα τραυματίστηκαν, ενώ πολύ μεγάλες είναι οι υλικές καταστροφές.

Περισσότεροι από 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί και περίπου 500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε μερικές από τις χειρότερες πλημμύρες που έχει δει η Νιγηρία την τελευταία δεκαετία, ανακοίνωσε την Τετάρτη το υπουργείο Ανθρωπιστικής Βοήθειας της χώρας.

Μέχρι την Τρίτη, «πάνω από 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπίστηκαν, περίπου 500 άτομα έχουν αναφερθεί νεκροί, 790.254 άτομα απομακρύνθηκαν από τις τοποθεσίες τους και 1.546 άτομα τραυματίστηκαν», δήλωσε ο Nasir Sani-Gwarzo, μόνιμος γραμματέας του Υπουργείου Ανθρωπιστικών Υποθέσεων, Διαχείρισης Καταστροφών και Κοινωνικής Ανάπτυξης.

Πλημμύρες στη Νιγηρία National Emergency Management Agency / AP IMAGES


Σύμφωνα με το CNN, στη δήλωση προστίθεται ότι 45.249 σπίτια υπέστησαν «ολική ζημιά», 76.168 εκτάρια γεωργικών εκτάσεων καταστράφηκαν μερικώς και 70.566 εκτάρια καλλιεργήσιμων εκτάσεων καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Τα τελευταία στοιχεία αντιπροσωπεύουν μια σημαντική αύξηση των θυμάτων και των εκτοπισμών από την καταστροφική κρίση των πλημμυρών στη Νιγηρία φέτος. Τον περασμένο μήνα, η Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης (NEMA) της χώρας είπε ότι τουλάχιστον 300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 100.000 άλλοι είχαν εκτοπιστεί από την έναρξη της περιόδου των βροχών.

Πλημμύρες στη Νιγηρία National Emergency Management Agency / AP IMAGES

Νιγηρία: 76 νεκροί από τη βύθιση πλοίου

Την περασμένη εβδομάδα, 76 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από πνιγμό στη νοτιοανατολική πολιτεία Ανάμπρα, όταν η βάρκα τους ανατράπηκε καθώς προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τις μεγάλες πλημμύρες. Νωρίτερα, 6 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου ενός μικρού παιδιού, αναφέρθηκε ότι έχασαν τη ζωή τους στη γειτονική πολιτεία Κόγκι στο βόρειο-κεντρικό τμήμα, όπου η περιοχή Ιμπάτζι που επλήγη περισσότερο βυθίστηκε πλήρως στο απόγειο της πλημμύρας που ξεκίνησε στα τέλη Σεπτεμβρίου. Σε περιοχές του Κόγκι και της Ανάμπρα, οι πλημμύρες είχαν φτάσει μέχρι τις στέγες.

Πλημμύρες στη Νιγηρία AP Photo/Fatai Campbell


Μιλώντας σε δημοσιογράφους την Τετάρτη, ο κυβερνήτης της πολιτείας Κόγκι Αλχάτζι Γιαχάγια Μπέλο είπε: «Οι πλημμύρες στην πολιτεία Κόγκι είναι περισσότερες από οποιαδήποτε πλημμύρα οπουδήποτε».

Πρόσθεσε ότι ο λόγος για το υψηλότερο επίπεδο πλημμύρας οφείλεται στη συνάντηση των δύο μεγάλων ποταμών – του Νίγηρα και του Μπενουέ – στην πολιτεία Κόγκι.

Ο Μπέλο απηύθυνε έκκληση για βοήθεια, λέγοντας: «Καλώ την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, καλώ τον Πρόεδρο Μουχαμαντού Μπουχαρί, καλώ την Παγκόσμια Τράπεζα και όλους τους άλλους χορηγούς οργανισμούς να μας βοηθήσουν».

Η NEMA είπε ότι οι αυξημένες βροχοπτώσεις και η απελευθέρωση μεγάλων ποσοτήτων νερού από φράγμα στο γειτονικό Καμερούν συνέβαλαν στις πλημμύρες στη Νιγηρία.

Πλημμύρες στη Νιγηρία AP Photo/Fatai Campbell

Σύμφωνα με το υπουργείο ανθρωπιστικής βοήθειας, οι πλημμύρες φέτος ήταν παρόμοιες με τις τελευταίες μεγάλες πλημμύρες της Νιγηρίας το 2012, οι οποίες σκότωσαν 363 ανθρώπους και εκτόπισαν 600.000.

Η Εθνική Αρχή Εσωτερικών Υδάτων της Νιγηρίας δήλωσε ότι η πλημμύρα του 2012 ανέβηκε στα 12,84 μέτρα (42 πόδια), ενώ η τελευταία πλημμύρα υπολογίστηκε στα 13,22 μέτρα (43 πόδια).

Οι εικόνες που τραβήχτηκαν από το Landsat 9 της NASA αποκαλύπτουν πλημμύρες που «πλημμύρισαν πολλές κοινότητες» κατά μήκος των όχθων και των δύο ποταμών και ότι σημειώθηκαν βαριές καταστροφές στην πρωτεύουσα της πολιτείας Κόγκι, Λοκότζα. Οι εικόνες δείχνουν, επίσης, ότι το νερό έχει φτάσει στο νότιο Κόγκι και στη βόρεια πολιτεία Ανάμπρα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα