Νιγηρία: Βίντεο της Μπόκο Χαράμ δείχνει τα 520 αγόρια που απήχθησαν
Η Μπόκο Χαράμ κυκλοφόρησε βίντεο στο οποίο απεικονίζονται εκατοντάδες απαχθέντες μαθητές. Την ευθύνη της απαγωγής τους έχει αναλάβει η τζιχαντιστκή οργάνωση.
- 17 Δεκεμβρίου 2020 19:36
Η τζιχαντιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο στο οποίο απεικονίζονται οι έφηβοι που απήχθησαν στη βόρεια Νιγηρία.
Με το πρόσωπο γεμάτο σκόνη και γρατζουνιές, ένα νεαρό αγόρι εξηγεί ότι είναι ένας από τους 520 μαθητές οι οποίοι απήχθησαν από “τη συμμορία του (Αμπουμπακάρ) Σεκάου”, του ιστορικού ηγέτη της Μπόκο Χαράμ.
Εκατοντάδες ανήλικοι, μαθητές γυμνασίου και λυκείου, απήχθησαν την περασμένη Παρασκευή από ενόπλους από το οικοτροφείο όπου διέμεναν στην Κανκάρα της Πολιτείας Κατσίνα. Ο ακριβής αριθμός των ομήρων παραμένει αδιευκρίνιστος: οι αρχές ανακοίνωσαν αρχικά ότι ήταν 333 και σήμερα το πρωί αναθεώρησαν τον αριθμό αυτόν στους 400. Στο βίντεο, το νεαρό αγόρι που μοιάζει περίπου 14 ετών, λέει ότι κρατούνται από την Μπόκο Χαράμ 520 μαθητές και ότι ορισμένοι έχουν σκοτωθεί.
Τα παιδιά, πολλά από τα οποία είναι πολύ νεαρής ηλικίας, μοιάζουν φοβισμένα και βρόμικα. Πιθανότατα βρίσκονται σε κάποιο δάσος.
Το βίντεο είναι γυρισμένο εν μέρει στα αγγλικά και εν μέρει στη γλώσσα χάουσα, που μιλούν κυρίως στη βόρεια Νιγηρία. Ένας άνδρας που λέει ότι είναι ο Αμπουμπακάρ Σεκάου δηλώνει κατόπιν: «Ιδού οι άνδρες μου και είναι τα παιδιά σας».
Σύμφωνα με πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου, η μαζική απαγωγή συντονίστηκε από τον διαβόητο στην περιοχή Αουαλούν Νταουντάουα, σε συνεργασία με δύο άλλους αρχηγούς συμμοριών, τους Ίντι Μινορίτι και Ντανκαράμι. Οι ένοπλες ομάδες τους τρομοκρατούν τον πληθυσμό στη βορειοδυτική Νιγηρία και συνήθως διαπράττουν απαγωγές για λύτρα και ζωοκλοπές.
Πολλά αγόρια που κατάφεραν να διαφύγουν είπαν ότι οι όμηροι χωρίστηκαν σε πολλές ομάδες, ήδη από το βράδυ της απαγωγής τους. Μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας που έχει γνώση της υπόθεσης είπε ότι οι μαθητές που εμφανίζονται στο βίντεο είναι εκείνοι που κρατούνται από τον Αουαλούν Νταουντάουα, ο οποίος εκτελεί εντολές της Μπόκο Χαράμ. Οι υπόλοιποι ενδέχεται να αφεθούν ελεύθεροι μετά τις διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν οι τοπικές αρχές με τους απαγωγείς τους.
Η επίθεση αυτή, που θυμίζει την απαγωγή περισσότερων από 200 νεαρών μαθητριών από το Τσίμποκ, το 2014, θεωρείται βαρύ πλήγμα για τον πρόεδρο Μπουχάρι, ο οποίος κατάγεται από την Κατσίνα και σήμερα γιόρταζε τα γενέθλιά του, έκλεισε τα 78 του χρόνια. Το Σαββατοκύριακο ο εκπρόσωπός του ανέφερε ότι ο πρόεδρος θα πήγαινε στο αγρόκτημά του στην Ντάουρα, κοντά στην Κανκάρα, για «ιδιωτικούς λόγους». Ο πρόεδρος εξέδωσε μια ανακοίνωση με την οποία καταδίκαζε την επίθεση εναντίον «αθώων παιδιών». Υποσχέθηκε επίσης να ενισχύσει την ασφάλεια των σχολείων, τα οποία έκλεισαν σε πολλές Πολιτείες του βορρά από την Τετάρτη, λόγω των μη ασφαλών συνθηκών.
Την Δευτέρα ο πρόεδρος συναντήθηκε με τον κυβερνήτη της Κατσίνα για να ενημερωθεί για την κατάσταση. Δεν έχει κάνει όμως καμία δήλωση από την Τρίτη, όταν οι τζιχαντιστές ανέλαβαν την ευθύνη για την απαγωγή και οι εκπρόσωποί του παραπέμπουν τους δημοσιογράφους στις τοπικές αρχές.
Μια οργάνωση πολιτών, ο Συνασπισμός της Βόρειας Ομάδας (CNG) προανήγγειλε ότι θα διαδηλώσει στην Ντάουρα, όμως τα μέλη της εμποδίστηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας. Μερικές δεκάδες διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων και γονείς των απαχθέντων μαθητών, πήγαν τότε στην Κατσίνα Σίτι, την πρωτεύουσα της Πολιτείας, και συγκεντρώθηκαν έξω από το σπίτι του κυβερνήτη φωνάζοντας το σύνθημα «Φέρτε πίσω τα αγόρια μας».
«Ο κύριος πρόεδρος απέτυχε στην αποστολή του. Δεν έδειξε κανένα σημάδι συμπόνοιας, κανένα ενδιαφέρον, ούτε ανθρωπιά (…) απέναντι στα παιδιά αυτά», είπε ο Τζαμίλου Αλίγου Τουράντσι, ένας εκπρόσωπος του CNG.
Ο Μουχαμαντού Μπουχάρι, πρώην στρατηγός που εξελέγη πρόεδρος το 2015 και ξανά το 2019, είχε δηλώσει ότι προτεραιότητά του είναι ο αγώνας κατά της Μπόκο Χαράμ. Η οργάνωση αυτή, καθώς και το παρακλάδι της, το Ισλαμικό Κράτος στη Δυτική Αφρική (Iswap) δρουν στη βορειοανατολική Νιγηρία και ευθύνονται για περισσότερους από 36.000 θανάτους τα τελευταία δέκα χρόνια. Τουλάχιστον 2 εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπίστηκαν και μέχρι σήμερα δεν μπορούν να επιστρέψουν στις εστίες τους.
Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.