Νύχτα χάους στη Βρετανία – Eξαγριωμένο πλήθος έκαψε λεωφορείο και ανέτρεψε περιπολικό

Διαβάζεται σε 3'
Εξέγερση στη Βρετανία (φωτογραφία αρχείου)
Εξέγερση στη Βρετανία (φωτογραφία αρχείου) (AP Photo/Lefteris Pitarakis)

Βίαια περιστατικά σημειώθηκαν χθες στην πόλη Leeds, στη Βρετανία. Εξαγριωμένο πλήθος έκαψε λεωφορείο και αναποδογύρισε αστυνομικό όχημα.

To απόλυτο χάος επικράτησε στην πόλη Leeds στη Βρετανία, στη συνοικία του Harehills, εξαιτίας της μαζικής εξέγερσης που ξέσπασε το βράδυ της 18ης Ιουλίου. Σύμφωνα με τους economictimes, πιστεύεται πως τα αρχικά επεισόδια ξεκίνησαν στις 05:00 το απόγευμα, τοπικής ώρας, ως διαμαρτυρία για την απόφαση των κοινωνικών υπηρεσιών να απομακρύνουν τέσσερα παιδιά από την οικογένειά τους, χωρίς σαφή αιτιολόγηση.

Η ένταση στην περιοχή κλιμακώθηκε γρήγορα και ένας εξαγριωμένος όχλος ανέτρεψε ένα περιπολικό της αστυνομίας και έβαλε φωτιά σε λεωφορείο.

Το χάος, στους δρόμους του Λιντς επικράτησε όταν οι αστυνομικοί κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τα επεισόδια στα οποία φέρονται να συμμετείχαν εργαζόμενοι και παιδιά. Σύμφωνα με τον Guardian, αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι κάποιοι άνθρωποι στην κοινότητα αντέδρασαν έντονα βάζοντας φωτιές και πετώντας πέτρες αλλά και άλλα αντικείμενα προς τους αστυνομικούς.

Η τοπική αστυνομία χαρακτήρισε τα επεισόδια ως «σοβαρά περιστατικά διατάραξης της τάξης» και οι κάτοικοι του Leeds έχουν κληθεί να παραμείνουν στα σπίτια τους. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί.

Βίντεο που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ανθρώπους να πετούν αντικείμενα στο αστυνομικό όχημα πριν το ανατρέψουν. Ο Βρετανός, πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ καταδίκασε τη «σοκαριστική και επαίσχυντη» διαταραχή που προκλήθηκε χθες στην περιοχή. Η υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Ιβέτ Κούπερ, καταδίκασε τις «σοκαριστικές σκηνές και επιθέσεις», λέγοντας ότι «τέτοιου είδους αταξία δεν έχει θέση στην κοινωνία μας».

Μετά τις 21:00, οι αστυνομικοί απομακρύνθηκαν από την “καρδιά” των αναταραχών και μετακινήθηκαν λίγους δρόμους πιο μακριά προκειμένου να κατευναστούν τα πνεύματα. Ωστόσο, ελικόπτερο της αστυνομίας περιπολούσε στην περιοχή.

Οι φλόγες και ο πυκνός μαύρος καπνός από το λεωφορείο υψώθηκαν πάνω από τα σπίτια και ήταν ορατός από απόσταση χιλιομέτρων.

Όσο τα επεισόδια εντείνονταν, οι αστυνομικές δυνάμεις στην περιοχή ενισχύονταν. Εκπρόσωπος της First Bus στο Leeds δήλωσε ότι δύο από τα οχήματά της ενεπλάκησαν στην αναταραχή, αλλά δεν υπήρξαν τραυματισμοί οδηγών ή επιβατών. «Ένα από τα οχήματά μας πήρε φωτιά, αλλά ήταν άδειο, καθώς οι επιβάτες είχαν μεταφερθεί νωρίτερα σε άλλο λεωφορείο μαζί με τον οδηγό. Όλα τα δρομολόγια εκτρέπονται από την περιοχή αυτή του Harehills για την ασφάλεια του προσωπικού και των επιβατών μας. Θα ακολουθήσουμε τις συμβουλές της αστυνομίας για να αποφασίσουμε πότε θα επανέλθουν τα κανονικά δρομολόγια και θα ενημερώσουμε τον κόσμο το συντομότερο δυνατό».

Αυτόπτες μάρτυρες των αναταραχών κάνουν λόγο για επεισόδια που θύμιζαν περισσότερο ταινία παρά πραγματικότητα ενώ αρκετοί περιγράφουν πως ακόμα και ανήλικοι συμμετείχαν στις αναταραχές.

Ο βοηθός αστυνομικού διευθυντή, Pat Twiggs, δήλωσε ότι έγιναν «αρκετές συλλήψεις», ενώ συνεχίζεται η έρευνα για τον εντοπισμό των ενόχων πίσω από τα βίαια επεισόδια. «Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι η αναταραχή και οι ζημιές προκλήθηκαν από μια εγκληματική μειονότητα που είχε σκοπό να διαταράξει την κοινότητα», είπε, σύμφωνα με τον Independent.

 

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα