Νόμπελ Ειρήνης 2024: Η ομιλία ενός Hibakusha για τη φρίκη της ατομικής βόμβας στο Ναγκασάκι
Διαβάζεται σε 4'Η ανατριχιαστική ευχαριστήρια ομιλία του Τερούμι Τανάκα, ενός από τους επιζώντες της ατομικής βόμβας του Ναγκασάκι, με αφορμή το Νόμπελ Ειρήνης 2024 που έλαβε η οργάνωση Nihon Hidankyo.
- 10 Δεκεμβρίου 2024 17:12
Στην οργάνωση Nihon Hidankyo απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης 2024 “για τις προσπάθειές της να επιτύχει έναν κόσμο απαλλαγμένο από πυρηνικά όπλα και για την απόδειξη μέσω μαρτυριών ότι τα πυρηνικά όπλα δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν ποτέ ξανά”.
Ο Τερούμι Τανάκα, ένας από τους επιζώντες της ατομικής βόμβας του Ναγκασάκι, απηύθυνε σήμερα την ευχαριστήρια ομιλία για το Νόμπελ Ειρήνης 2024 εκ μέρους της Nihon Hidankyo, η οποία αγωνίζεται αταλάντευτα για την εξάλειψη των πυρηνικών όπλων.
Στην ομιλία του, ο Τανάκα περιέγραψε τη φρίκη που έζησε το 1945, όταν “οι θάνατοι που είδα τότε δεν θα μπορούσαν να περιγραφούν ως ανθρώπινοι θάνατοι. Υπήρχαν εκατοντάδες άνθρωποι που υπέφεραν αφάνταστα, χωρίς καμία ιατρική φροντίδα. Ένιωσα έντονα ότι, ακόμα και στον πόλεμο, τέτοιου είδους σφαγές και ακρωτηριασμοί δεν πρέπει ποτέ να επιτρέπονται”.
Ο Τανάκα τόνισε στη συνέχεια την επιθυμία των Χιμπακούσα (Hibakusha), όπως είναι γνωστοί στην Ιαπωνία οι επιζώντες των ατομικών βομβαρδισμών, για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα.
“Αντί να βασιζόμαστε στη θεωρία της πυρηνικής αποτροπής, η οποία προϋποθέτει την κατοχή και τη χρήση πυρηνικών όπλων, δεν πρέπει να επιτρέψουμε την κατοχή ούτε ενός πυρηνικού όπλου. Παρακαλώ προσπαθήστε να φανταστείτε, υπάρχουν 4.000 πυρηνικές κεφαλές, έτοιμες να εκτοξευθούν ανά πάσα στιγμή. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσαν να συμβούν αμέσως καταστροφές εκατοντάδες ή χιλιάδες φορές μεγαλύτερες από αυτές που συνέβησαν στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.
Ως εκ τούτου, εκλιπαρώ όλους σε όλο τον κόσμο να συζητήσουμε από κοινού τι πρέπει να κάνουμε για να εξαλείψουμε τα πυρηνικά όπλα και να απαιτήσουμε από τις κυβερνήσεις να αναλάβουν δράση για την επίτευξη αυτού του στόχου”.
Ο Τερούμι Τανάκα είναι ένας Hibakusha
Οι δύο αμερικανικές ατομικές βόμβες που έπεσαν στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι τον Αύγουστο του 1945 στοίχισαν τη ζωή σε περίπου 120.000 ανθρώπους. Ένας αντίστοιχος αριθμός έχασε τη ζωή του αργότερα από εγκαύματα και προβλήματα σχετικά με την ακτινοβολία. Υπολογίζεται ότι περίπου 650.000 άνθρωποι επέζησαν από τις επιθέσεις, γνωστοί στην Ιαπωνία ως Hibakusha.
Για πολλά χρόνια, η μοίρα των επιζώντων παρέμεινε κρυφή και αγνοήθηκε. Το 1956, ενώσεις Hibakusha μαζί με θύματα πυρηνικών δοκιμών στον Ειρηνικό σχημάτισαν τη Συνομοσπονδία Επιζώντων Α- και Υ-Βομβών της Ιαπωνίας, γνωστή στα ιαπωνικά ως Nihon Hidankyo. Αυτή η τοπική πρωτοβουλία εξελίχθηκε σύντομα στο μεγαλύτερο και πιο αντιπροσωπευτικό δίκτυο Hibakusha στην Ιαπωνία.
Η Nihon Hidankyo έχει δύο κύριους στόχους: Ο πρώτος είναι να προωθήσει τα κοινωνικά και οικονομικά δικαιώματα όλων των Hibakusha, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ζουν εκτός Ιαπωνίας και ο δεύτερος είναι να διασφαλίσει ότι κανείς δεν θα υποστεί ποτέ ξανά μία καταστροφή όπως αυτή που βίωσαν οι Hibakusha.
Μέσω προσωπικών καταθέσεων μαρτύρων, η Nihon Hidankyo έχει πραγματοποιήσει εκτεταμένο εκπαιδευτικό έργο σχετικά με τις καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες της χρήσης πυρηνικών όπλων. Εξ ου και το σύνθημα “Όχι άλλοι Hibakusha“.