Νορβηγία: Σχέδιο για τη μεγαλύτερη ισότητα φύλων στον επιχειρησιακό κλάδο

Νορβηγία: Σχέδιο για τη μεγαλύτερη ισότητα φύλων στον επιχειρησιακό κλάδο
Ισότητα των φύλων (φωτογραφία αρχείου) iStrock

Την Δευτέρα παρουσιάστηκε στη Νορβηγία το σχέδιο για μεγαλύτερη ισότητα των φύλων στον κόσμο των επιχειρήσεων ως το 2028.

Η νορβηγική κυβέρνηση παρουσίασε τη Δευτέρα το πρόγραμμα για την μεγαλύτερη ισότητα των φύλων στον επιχειρησιακό τομέα, μεγαλώνοντας, μέχρι το 2028, σε περίπου 20.000 μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις τα ποσοστά της για τη συμμετοχή των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια.

Η Νορβηγία ήδη από το 2004 επιβάλλει στους δημόσιους ομίλους της και από το 2008 στις κορυφαίες επιχειρήσεις που είναι μέσα στο Χρηματιστήριο να έχουν το λιγότερο 40% γυναίκες στα διοικητικά συμβούλια (ή άνδρες αν το μεγαλύτερο ποσοστό είναι οι άνδρες). Αν αυτό δεν εφαρμόζεται, τότε η επιχείρηση κλείνει.

Ο υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας, Γιαν Κρίστιαν Βέστρε, κάνοντας ιδιαίτερα λεπτομερή περιγραφή του σχεδίου, το οποίο είχε ήδη παρουσιαστεί στον κόσμο από το Δεκέμβρη, ανέεφερε “Η Νορβηγία είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που κάνει αυτό το βήμα”.

Με βάση τα κρτήρια για το 2024 (ετήσιος κύκλος εργασιών τουλάχιστον 100 εκατομμυρίων κορωνών, δηλαδή περίπου 8,7 εκατομμύρια ευρώ), τον επόμενο χρόνο το μέτρο θα αφορά σχεδόν 8.200 επιχειρήσεις.

΄’Επειτα, όσο το όριο του κύκλου εργασιών ή του εργατικού δυναμικού θα ελλαττώνεται, σχεδόν 20.000 επιχειρήσεις θα είναι υποχρεωμένοι να διατηρούν το ποσοστό αυτό το 2028.

Οι γυναίκες έχουν το 20% των διοικτικών θέσεων, αυξάνοντας κατά 5% το ποσοστό που είχε σημειωθεί πριν 20 χρόνια.

Ο Βέστρε τόνισε ότι “Το 2023 εξακολουθούμε να έχουμε υπερβολικά μεγάλες διαφορές στα νορβηγικά διοικητικά συμβούλια”. Είπε, επίσης, ότι η ισότητα και η διαφορετικότητα έχουν τη δυνατότητα να βοηθήσου “σε περισσότερες καινοτομίες, ένα καλύτερο επιχειρηματικό περιβάλλον, πιο έξυπνες αποφάσεις και μεγαλύτερης αξίας δημιουργία”.

Εξαιτίας της μειοψηφίας στο κοινοβούλιο, η στήριξη της κεντροαριστερής κυβέρνησης είναι απαραίτητη και από τα άλλα κόμματα, για να υιοθετηθεί το σχέδιό της, το οποίο ενδέχεται να φέρει αλλαγές.

Σημειώνεται ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε το 2022 νέους κανόνες, οι οποίοι επιβάλλουν στις μεγάλες επιχειρήσεις της ΕΕ να έχουν “τουλάχιστον το 40% των θέσεων μη εκτελεστικών διοικητικών στελεχών ή το 33% όλων των διοικητικών θέσεων” στο γυναικείο φύλο από τον Ιούλιο του 2026

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα