NotAllMen: Γιατί λέγοντας “όχι όλοι οι άντρες” γίνεσαι μέρος του προβλήματος
Γιατί το #Not all men, δηλαδή "όχι όλοι οι άνδρες", είναι ένα άτοπο επιχείρημα που διακόπτει την συζήτηση για την ισότητα των φύλων και ωθεί την κοινωνία προς την λάθος κατεύθυνση.
- 18 Απριλίου 2021 08:04
To Hashtag #NotAllMen έχει κυκλοφορήσει αρκετά τα τελευταία χρόνια στο διαδίκτυο, όμως τον τελευταίο χρόνο επανήλθε στις τάσεις του Twitter, μετά τη δολοφονία της 33χρονης Σάρα Έβεραρντ στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Το NotAllMen, μεταφράζεται ως “Όχι όλοι οι άνδρες” και είναι μια έκφραση που χρησιμοποιείται συνήθως ως αντίρρηση στις δηλώσεις των φεμινιστριών όταν μιλούν για περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης ή επίθεσης. Ουσιαστικά σημαίνει “δεν είναι όλοι οι άνδρες έτσι” και είναι μια δικαιολογία που προέρχεται κυρίως από τον ανδρικό πληθυσμό με σκοπό να “διαφοροποιηθεί” από τους άλλους.
Γιατί το #NotAllMen είναι λάθος;
Το #NotAllMen είναι το μισογυνιστικό ισοδύναμο του #AllLivesMatter. Στην πραγματικότητα, όσο επιθετικό και αν ακούγεται, όλοι οι άντρες είναι μέρος του προβλήματος. Όλοι οι άντρες οφείλουν να αναλαμβάνουν δράση και να αντιτίθενται στην κουλτούρα του βιασμού, εκτός αν την καλλιεργούν γιατί επωφελούνται μέσω αυτής. Προφανώς δεν είναι όλοι άνδρες οι βιαστές, αλλά οι περισσότεροι βιαστές είναι άνδρες.
Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο που αφορά τις δολοφονίες γυναικών, το 92% των γυναικών που έχουν δολοφονηθεί γνώριζαν τον δολοφόνο τους. Αυτό το στατιστικό στοιχείο θέτει μια νέα βάση για την ασφάλεια των γυναικών μέσα στο ίδιο τους το οικογενειακό, φιλικό περιβάλλον.
Οι άγραφοι κανόνες “ορθής συμπεριφοράς”
Είναι όμως γνωστό ότι οι γυναίκες δεν είναι ασφαλείς, ή μάλλον δεν αισθάνονται ασφαλείς. Υπάρχουν χιλιάδες άγραφοι κανόνες “σωστής συμπεριφοράς” που πρέπει να ακολουθεί μια γυναίκα αν δεν θέλει να πέσει θύμα βιασμού ή ακόμη και δολοφονίας.
- Να μην εμπιστεύεσαι τους άνδρες που σου μιλάνε στο δρόμο
- Να μάθεις πως να τοποθετείς σωστά το κλειδί στο χέρι για να το χρησιμοποιείς ως όπλο
- Να μην ντύνεσαι προκλητικά για να μην γίνεσαι στόχος
- Να περπατάς γρήγορα με σκυμμένο κεφάλι
- Να μην γυρνάς ποτέ μόνη σου το βράδυ στο σπίτι
- Να έχεις πάντα έτοιμο ένας αριθμό έκτακτης ανάγκης στο κινητό σου
- Να φωνάξεις “φωτιά” και όχι “βοήθεια” αν σου επιτεθεί κάποιος γιατί μόνο τότε οι περαστικοί θα σου δώσουν σημασία
Όλοι αυτοί οι άγραφοι κανόνες είναι αρκετά γνωστοί εδώ και χρόνια και το πρόβλημα που προκύπτει είναι ότι δεν υπάρχουν αντίστοιχες κοινωνικές συμβάσεις για τους άνδρες. Μέχρι να καταλάβουν οι περισσότεροι άντρες πόσο βαθιά ριζωμένος είναι ο φόβος της βίας και της παρενόχλησης στη συνείδηση και στη συμπεριφορά κάθε γυναίκας, όλοι αυτοί οι κανόνες θα είναι ένα ακόμη “φυσιολογικό” κομμάτι της γυναικείας ζωής.
Η αλλαγή είναι αναγκαίο να επέλθει και το σίγουρο είναι, ότι το επιχείρημα δεν είναι όλοι οι άνδρες κακοί, δεν βοηθά καθόλου στην επίλυση του προβλήματος. Το #NotAllMen δεν διευκρινίζει τίποτα. Δεν προσθέτει στη συζήτηση ούτε την αναπτύσσει με κανέναν τρόπο. Το μόνο που κάνει είναι να εκτροχιάζει και να απορρίπτει τις εμπειρίες των γυναικών και των κοριτσιών, με αποτέλεσμα να κάνει τα θύματα να αισθάνονται άσχημα που μοιράστηκαν την τραυματική εμπειρία που είχαν.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις