Νότια Κορέα: Δύο ανθρακωρύχοι επέζησαν εννέα ημέρες κάτω από τη γη τρώγοντας καφέ

Νότια Κορέα: Δύο ανθρακωρύχοι επέζησαν εννέα ημέρες κάτω από τη γη τρώγοντας καφέ
istock

Στη διάσωση δύο ανθρακωρύχων μετά από εννέα ημέρες που ήταν εγκλωβισμένοι σε ορυχείο προχώρησαν οι αρχές στη Νότια Κορέα. Κατάφεραν να επιζήσουν τρώγοντας σκόνη στιγμιαίου καφέ, ενώ έπιναν νερό από το ταβάνι.

Δύο ανθρακωρύχοι που πέρασαν εννέα ημέρες παγιδευμένοι σε ένα ορυχείο ψευδαργύρου που κατέρρευσε στη Νότια Κορέα κατάφεραν να επιβιώσουν τρώγοντας στιγμιαίο καφέ σε σκόνη.

Οι άνδρες, ηλικίας 62 και 56 ετών που τελικά διασώθηκαν και η κατάσταση της υγείας τους είναι πλέον σταθερή, διατηρήθηκαν ζεστοί ανάβοντας φωτιά και κατασκεύασαν μια σκηνή από πλαστικό, όπως αναφέρει το BBC.

Η είδηση αυτή έρχεται σε μια περίοδο εθνικού πένθους για τη Νότια Κορέα, αφού περισσότεροι από 150 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πρωτεύουσα Σεούλ την περασμένη εβδομάδα.

Οι δύο ανθρακωρύχοι εγκλωβίστηκαν σε βάθος σχεδόν 200 μέτρων κάτω από τη γη μετά την κατάρρευση τμήματος του ορυχείου ψευδαργύρου στο οποίο εργάζονταν στις 26 Οκτωβρίου στην Μπονγκουά, στα ανατολικά της χώρας.

Διασώθηκαν τελικά τη νύχτα της 4ης Νοεμβρίου – περισσότερες από εννέα ημέρες μετά την έναρξη της δοκιμασίας τους. Και οι δύο μπόρεσαν να βγουν από το ορυχείο και μεταφέρθηκαν σε τοπικό νοσοκομείο. Ο γιατρός τους είπε ότι θα αναρρώσουν πλήρως.

Ο πρόεδρος Yoon Suk-yeol χαρακτήρισε τη διάσωσή τους “πραγματικά θαυματουργή”.

“Σας ευχαριστώ και σας ευχαριστώ ξανά που επιστρέψατε ασφαλείς από το σταυροδρόμι της ζωής και του θανάτου”, έγραψε στο Facebook.

Οι αρχές δήλωσαν ότι οι ανθρακωρύχοι επέζησαν πίνοντας νερό που έπεφτε από το ταβάνι και χρησιμοποιώντας σκόνη στιγμιαίου μείγματος καφέ ως γεύμα.

Η επιχείρηση διάσωσης ξεκίνησε την Πέμπτη (3/11), όταν οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης άνοιξαν μια τρύπα και τοποθέτησαν μια μικρή κάμερα σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν τους ανθρακωρύχους, σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Τελικά τους ανακάλυψαν να κάθονται ώμο με ώμο για να ζεσταθούν, σε έναν ευρύχωρο θάλαμο όπου συνδέονται πολλές στοές του ορυχείου.

Η ανιψιά ενός από τους επιζώντες περιέγραψε πως ο θείος της δεν την αναγνώρισε όταν βγήκε έξω, επειδή φορούσε μάσκα ματιών μετά από σχεδόν δέκα ημέρες στο σκοτάδι.

Περιέγραψε τη διάσωσή του ως “σουρεαλιστική”, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα