Νότια Κορέα: Η πρώτη αντίδραση ΗΠΑ και Κίνας μετά τον στρατιωτικό νόμο
Διαβάζεται σε 4'Διεθνής ανησυχία μετά τις εξελίξεις στη Νότια Κορέα, όπου ο πρόεδρος της χώρας κήρυξε στρατιωτικό νόμο.
- 03 Δεκεμβρίου 2024 19:00
Εκρυθμη παραμένει η κατάσταση στη Νότια Κορέα μετά την επιβολή στρατιωτικού νόμου από τον πρόεδρο της χώρας, Γιουν Σουκ Γέολ.
Ισχυρή στρατιωτική παρουσία στο κοινοβούλιο βρίσκεται εντός κι εκτός του κοινοβουλίου, ενώ η αντιπολίτευση έχει καλέσει τους πολίτες να βγουν στους δρόμους, με τη διεθνή κοινότητα να βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού.
Υπενθυμίζεται πως, ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας κήρυξε έκτακτο στρατιωτικό νόμο την Τρίτη, απαγορεύοντας «όλες τις πολιτικές δραστηριότητες» και αναλαμβάνοντας τη διοίκηση των μέσων ενημέρωσης, αντιδρώντας στο πολιτικό αδιέξοδο που δυσχεραίνει τη θητεία του, μετά την ήττα τους στις εκλογές του Απριλίου.
Αν και δεν ήταν σαφή τα μέτρα που εφαρμοστούν, η ανακοίνωση προκάλεσε συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία έξω από την Εθνοσυνέλευση, ενώ βουλευτές της αντιπολίτευσης κλήθηκαν να μπλοκάρουν το διάταγμα, όπερ και εγένετο με 190 ψήφους.
Ήταν η πρώτη φορά που πρόεδρος της Νότιας Κορέας κήρυξε στρατιωτικό νόμο από τότε που έληξε η στρατιωτική δικτατορία στη χώρα στα τέλη της δεκαετίας του 1980.
Ο Γιουν, που εξελέγη πρόεδρος το 2022, βρίσκεται σε μια σχεδόν διαρκή πολιτική αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση, η οποία ελέγχει την Εθνοσυνέλευση.
Ο Λι Τζάε Μιουνγκ, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, απέρριψε το σκεπτικό του Γιουν. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να κηρυχθεί στρατιωτικός νόμος. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τον στρατό να κυβερνήσει αυτή τη χώρα. Ο πρόεδρος πρόδωσε τον λαό. Η παράνομη κήρυξη του στρατιωτικού νόμου έκτακτης ανάγκης από τον πρόεδρο Γιουν είναι άκυρη» δήλωσε
Από την πλευρά του, ο στρατηγός Παρκ Αν-σου, ο οποίος διορίστηκε διοικητής των δυνάμεων επιβολής του στρατιωτικού νόμου, απαγόρευσε «όλες τις πολιτικές δραστηριότητες», συμπεριλαμβανομένων των δραστηριοτήτων των πολιτικών κομμάτων και των συγκεντρώσεων των πολιτών, καθώς και τις εργασιακές δραστηριότητες.
Ο Woo Won-shik, πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, κάλεσε όλους τους νομοθέτες να συγκεντρωθούν στην κύρια αίθουσα της συνέλευσης για να συζητήσουν πώς θα αντιδράσουν στην κήρυξη του στρατιωτικού νόμου. «Ο Πρόεδρος θα πρέπει να άρει αμέσως τον έκτακτο στρατιωτικό νόμο μετά την ψηφοφορία από την Εθνοσυνέλευση» φέρεται να είπε.
«Ο λαός πρέπει… να είναι ήσυχος, η Εθνοσυνέλευση θα υπερασπιστεί τη δημοκρατία μαζί με τον λαό» πρόσθεσε.
Αξίζει να σημειωθεί πως, η κίνηση του Γιουν επικρίθηκε και από τον ηγέτη του ίδιου του πολιτικού του κόμματος. Ο Χαν Ντονγκ-Χουν, επικεφαλής του Κόμματος Λαϊκής Εξουσίας, ανέφερε σε ανάρτησή του στο Facebook ότι η «κήρυξη στρατιωτικού νόμου από τον πρόεδρο είναι λάθος» και ότι θα «συνεργαστεί με τους πολίτες για να τη σταματήσει».
Η αντίδραση ΗΠΑ – Κίνας
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κέρτ Κάμπελ δήλωσε ότι παρακολουθεί τις πρόσφατες εξελίξεις στη Νότια Κορέα με «μεγάλη ανησυχία».
«Ελπίζουμε και προσδοκούμε ότι τυχόν πολιτικές διαφωνίες στη Νότια Κορέα θα επιλυθούν ειρηνικά και σύμφωνα με το κράτος δικαίου» ανέφερε ο Κάμπελ την Τρίτη σε εκδήλωση στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ. Σημειωτέον πως, την κατάσταση παρακολουθεί στενά και ο Τζο Μπάιντεν.
Αξίζει να τονιστεί ότι, η Νότια Κορέα και οι Ηνωμένες Πολιτείες συνδέονται με μια συνθήκη αμοιβαίας άμυνας δεκαετιών, πράγμα που σημαίνει ότι και οι δύο πρέπει να βοηθήσουν τον άλλον εάν ποτέ δεχθούν επίθεση. Βασικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ, δε, είναι διάσπαρτες στη Νότια Κορέα.
Από την πλευρά της, η κινεζική πρεσβεία προέτρεψε τους πολίτες στη Νότια Κορέα να είναι «προσεκτικοί» και «να παραμείνουν ψύχραιμοι».
Η πρεσβεία συνέστησε στους Κινέζους υπηκόους στη Νότια Κορέα να παραμείνουν ψύχραιμοι, να παρακολουθούν τις εξελίξεις στην πολιτική κατάσταση της Νότιας Κορέας, να αποφεύγουν τις περιττές εξόδους και να είναι προσεκτικοί όταν εκφράζουν πολιτικές απόψεις.
Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου λέει, επίσης, ότι «παρακολουθεί στενά» την κατάσταση στη Νότια Κορέα
Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Keir Starmer είπε στους δημοσιογράφους ότι «παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στη Νότια Κορέα. Θα συμβουλεύαμε όλους τους Βρετανούς υπηκόους να παρακολουθούν τις ταξιδιωτικές συμβουλές του Ηνωμένου Βασιλείου για ενημερώσεις και να ακολουθούν τις συμβουλές των τοπικών αρχών».