Νότια Κορέα: Τι είναι ο στρατιωτικός νόμος και γιατί κηρύχθηκε

Διαβάζεται σε 3'
Το διάγγελμα του προέδρου της Νότιας Κορέας
Το διάγγελμα του προέδρου της Νότιας Κορέας (AP Photo/Ahn Young-joon)

Σε αχαρτογράφητα νερά η Νότια Κορέα μετά την κήρυξη στρατιωτικού νόμου στη χώρα από τον πρόεδρο Γιουν Σουκ Γέολ.

Την επιβολή στρατιωτικού νόμου στη χώρα ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Γιουν Σουκ Γέολ, πυροδοτώντας σφοδρές αντιδράσεις.

Ο Γιουν Σουκ Γέολ υποστήριξε ότι δεν είχε άλλη επιλογή από το να καταφύγει σε ένα τέτοιο μέτρο προκειμένου να διαφυλάξει τη συνταγματική τάξη, κατηγορώντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης πως έχουν θέσει σε ομηρία την κοινοβουλευτική διαδικασία για να προκαλέσουν κρίση στη χώρα.

Σημειώνεται πως, είναι η πρώτη φορά από το 1980 που κηρύσσεται στρατιωτικός νόμος στη Νότια Κορέα.

«Κηρύσσω στρατιωτικό νόμο για να προστατεύσω την ελεύθερη Δημοκρατία της Κορέας από την απειλή των βορειοκορεατικών κομμουνιστικών δυνάμεων, να εξαλείψω τις κατάπτυστες φιλοβορειοκορεατικές δυνάμεις που χτυπούν την ελευθερία και την ευτυχία του λαού μας και να προστατεύσω την ελεύθερη συνταγματική τάξη» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Γιουν.

Ωστόσο, στην ομιλία του, δεν ανέφερε ποια μέτρα θα ληφθούν.

Τι είναι ο στρατιωτικός νόμος

Ο στρατιωτικός νόμος είναι ένας προσωρινός κανόνας των στρατιωτικών αρχών σε μια περίοδο έκτακτης ανάγκης, όταν οι πολιτικές αρχές κρίνονται ανίκανες να λειτουργήσουν.

Η εφαρμογή του στρατιωτικού νόμου μπορεί να έχει νομικές επιπτώσεις, όπως η αναστολή των κανονικών πολιτικών δικαιωμάτων και η επέκταση του στρατιωτικού νόμου.

Ο στρατιωτικός νόμος είναι, θεωρητικά, προσωρινός αλλά μπορεί να συνεχιστεί επ’ αόριστον.

Σύμφωνα με πληροφορίες διεθνών ΜΜΕ, υπάρχουν αναφορές ότι ο στρατός της χώρας ανακοίνωσε την αναστολή κάθε κοινοβουλευτικής δραστηριότητας. Το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap αναφέρει, δε, ότι απαγορεύτηκε η πρόσβαση των μελών της Εθνοσυνέλευσης στο κτίριο.

Πλάνα έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που υποτίθεται ότι δείχνουν έντονη αστυνομική παρουσία έξω από το κοινοβούλιο στην περιοχή Yeongdeungpo στην πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας, Σεούλ.

Ο στρατιωτικός νόμος έρχεται μετά από διαμάχη για τον προϋπολογισμό

Ο Γιουν Σουκ Γέολ είναι ένας πρόεδρος που δεν μπορεί να σταθεί στην εξουσία από τις τελευταίες γενικές εκλογές, όταν η αντιπολίτευση εξασφάλισε σαρωτική νίκη.

Δεν μπόρεσε να περάσει τους νόμους που ήθελε, αντίθετα περιορίστηκε στο να ασκεί βέτο σε κάθε νομοσχέδιο που περνούσε η αντιπολίτευση.

Ο Γιουν είναι επίσης μπλεγμένος σε διάφορα σκάνδαλα, κυρίως γύρω από τη σύζυγό του, η οποία κατηγορείται για διαφθορά. Η αντιπολίτευση προσπαθεί να ξεκινήσει ειδική έρευνα εναντίον της.

Αυτή την εβδομάδα, η αντιπολίτευση έβαλε φρένο στους προϋπολογισμούς που είχαν υποβάλει η κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα, με αποτέλεσμα το συντηρητικό Κόμμα Λαϊκής Εξουσίας του Γιουν να έχει περιέλθει σε αδιέξοδο.

Επίσης, η αντιπολίτευση κινείται για την παραπομπή μελών του υπουργικού συμβουλίου, κυρίως του επικεφαλής της κυβερνητικής ελεγκτικής υπηρεσίας, επειδή δεν ερεύνησαν την πρώτη κυρία.

Αντιστέκεται το κοινοβούλιο

Ο ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος Χαν Ντογκ – Χουν δήλωσε ότι η κήρυξη στρατιωτικού νόμου ήταν λάθος και δεσμεύτηκε να την παρεμποδίσει.

Στο ίδιο πνεύμα, ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος της Νότιας Κορέας Λι Τζάε Μιουνγκ χαρακτήρισε αντισυνταγματική την κήρυξη στρατιωτικού νόμου. Ο Λι είπε ότι το κοινοβούλιο θα προσπαθήσει να ακυρώσει τον στρατιωτικό νόμο, αλλά αναγνώρισε πως είναι πιθανό ο στρατός να επιχειρήσει να συλλάβει τα μέλη του κοινοβουλίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα