Νότιο Σουδάν: Εκεί που οι πλημμύρες είναι διαρκής πληγή
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα υποστηρίζουν τους ανθρώπους που πλήττονται από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, πολλοί από τους οποίους δεν έχουν καν πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα. Αυτή την περίοδο συνδράμουν και στην περιοχή του Παλαμά Καρδίτσας.
- 16 Σεπτεμβρίου 2023 07:14
Είναι Αύγουστος και σε ένα ξεραμένο τοπίο, ένα τρακτέρ των Γιατρών Χωρίς Σύνορα μουγκρίζει, καθώς πλησιάζει ένα μικρό χωριό στο Dentiuk, στην πολιτεία του Upper Nile του Νότιου Σουδάν. Ρυμουλκεί ένα τρέιλερ στο οποίο είναι δεμένο ένα ξύλινο κανό που τρίζει. «Είσαι σίγουρος ότι είμαστε στο σωστό μέρος;» ρωτάει ο οδηγός.
«Μπορεί να μην φαίνεται, αλλά όταν έρχονται οι βροχές, όλη αυτή η περιοχή πλήττεται σοβαρά από τις πλημμύρες και ο μόνος τρόπος για να μετακινηθεί κανείς είναι με βάρκα», λέει ο Jorge, επικεφαλής της τεχνικής ομάδας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. «Ευτυχώς, τα σπίτια σε αυτό το χωριό είναι χτισμένα ψηλότερα».
Το χωριό είναι ένα από τα 11 στην πολιτεία του Upper Nile στα οποία έχουν δοθεί κανό από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα για να βοηθήσουν στη μεταφορά ασθενών και εγκύων κατά την περίοδο των βροχών.
Οι πλημμύρες αποτελούν πληγή για το Νότιο Σουδάν εδώ και πολλά χρόνια, με τις χειρότερες πλημμύρες στην ιστορία της χώρας να σημειώνονται τα τελευταία τέσσερα χρόνια, οι οποίες επιδεινώνονται από την κλιματική αλλαγή. Κατά τη διάρκεια της περιόδου των βροχών, τα νερά παρέσυραν ολόκληρα χωριά, κατέστρεψαν καλλιέργειες, έπνιξαν βοοειδή και προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στις υποδομές, ενώ ανάγκασαν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Πέρυσι, ένα μεγαλύτερο από ποτέ τμήμα του Νοτίου Σουδάν καλύφθηκε από νερό, και σε ορισμένα μέρη τα νερά των πλημμυρών δεν έχουν ακόμη υποχωρήσει. Στο Bentiu, στην πολιτεία Unity, ο καταυλισμός για τους εκτοπισμένους είναι ουσιαστικά ένα νησί που προστατεύεται από αναχώματα, ενώ ορισμένα χωριά στο Old Fangak, στην πολιτεία Jonglei, εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από το νερό.
Η Mary Abur Thon, 26 ετών, εκτοπίστηκε από το σπίτι της στο Peldiarowei, στην πολιτεία του Upper Nile, από τις πλημμύρες τον περασμένο Αύγουστο. Έφυγε με τον σύζυγό της, τα δύο παιδιά τους και την ευρύτερη οικογένειά τους στην κομητεία Akoka, όπου η κατάσταση ήταν οριακά καλύτερη. «Μετά από έντονες βροχοπτώσεις μια νύχτα, η στάθμη του νερού ανέβαινε συνεχώς και τα παιδιά δεν μπορούσαν καν να περπατήσουν», λέει. «Δεν είχαμε φαγητό, καθώς όλη η γη ήταν καλυμμένη με νερό. Περπατούσαμε για μέρες μέχρι εδώ. Στη συνέχεια διαπιστώσαμε ότι και εδώ είχε πλημμυρίσει, αλλά όχι τόσο άσχημα».
Για τους ντόπιους κατοίκους, οι πλημμύρες αποτελούν καταστροφή, καθώς τους εμποδίζουν να έχουν πρόσβαση σε τρόφιμα και συχνά τους απομονώνουν σε μικρές, υπερπλήρεις περιοχές χωρίς υποδομές. Η διαβίωση στην ύπαιθρο, χωρίς κουνουπιέρες και περιτριγυρισμένη από το στάσιμο νερό όπου αναπαράγονται τα κουνούπια, αυξάνει δραματικά τον κίνδυνο των ανθρώπων να προσβληθούν από ελονοσία, που είναι ήδη η κύρια αιτία θανάτου στο Νότιο Σουδάν. Τα νερά των πλημμυρών μολύνουν τις πηγές νερού, αυξάνοντας τον κίνδυνο υδατογενών ασθενειών όπως η χολέρα και η οξεία υδαρής διάρροια, ενώ οι συνθήκες υπερπληθυσμού καθιστούν εύκολη την εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών. Ολόκληρες κοινότητες έχουν αποκοπεί από την πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη, θέτοντας πολλές ζωές σε κίνδυνο.
Για οργανώσεις όπως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, η πρόσβαση σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη γίνεται όλο και πιο δύσκολη καθώς οι πλημμύρες παρασύρουν ή καλύπτουν δρόμους, γέφυρες και αεροδιάδρομους.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα βοηθούν τις κοινότητες να προετοιμαστούν για την περίοδο των βροχών, βοηθώντας παράλληλα να διασφαλιστεί ότι μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη.
«Όταν οι άνθρωποι αρρωσταίνουν εδώ, δεν έχουμε κανένα μέσο για να τους μεταφέρουμε σε ένα μέρος όπως το Malakal, παρά μόνο με βάρκα», λέει ο Angau Biech, ο αρχηγός του χωριού Aree στην επαρχία Akoka, το οποίο πρόσφατα έλαβε ένα κανό από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα. «Πριν, έπρεπε να νοικιάσουμε βάρκες γι’ αυτό, αλλά τώρα θα είναι πιο εύκολο για εμάς να μεταφέρουμε τους ανθρώπους μέσω του ποταμού στο Kodok. Στη συνέχεια, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έρχονται γι’ αυτούς εκεί».
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν επίσης τοποθετήσει ιατρικές προμήθειες σε διάφορες περιοχές σε ολόκληρη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των προγραμμάτων τους στην πολιτεία του Upper Nile, με έμφαση στις πιο ευάλωτες περιοχές. Διασφαλίζοντας ότι τα φάρμακα και οι προμήθειες για τη θεραπεία της ελονοσίας, των υδατογενών ασθενειών και των μολυσματικών ασθενειών είναι αποθηκευμένα με ασφάλεια και άμεσα διαθέσιμα, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα ελπίζουν να είναι σε θέση να περιορίσουν έγκαιρα τυχόν μελλοντικές επιδημίες και να σταματήσουν την εξάπλωσή τους.
Για να βοηθήσουν τις κοινότητες να παρέχουν την πρώτη γραμμή φροντίδας σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα εκπαιδεύουν επίσης βασικά μέλη απομακρυσμένων κοινοτήτων σε ιατρικές δεξιότητες, από τις βασικές πρώτες βοήθειες έως την προηγμένη φροντίδα, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης εγκύων κατά τη διάρκεια του τοκετού και της υποβοήθησης των τοκετών.
«Ο τοκετός δεν είναι μια διαδικασία που μπορεί να επιβραδυνθεί από τη στιγμή που αρχίζει, ωστόσο σε αυτές τις περιοχές η πλησιέστερη υγειονομική μονάδα βρίσκεται συχνά αρκετές ώρες μακριά, και πολύ περισσότερο σε περιόδους ισχυρών βροχοπτώσεων και πλημμυρών», λέει η Dinatu, υπεύθυνη της μαιευτικής ομάδας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Malakal. «Εκπαιδεύουμε τις παραδοσιακές μαίες στα χωριά για να τους παρέχουμε επιπλέον δεξιότητες ώστε να υποστηρίξουν τις μέλλουσες μητέρες καθώς τις μεταφέρουν στην πλησιέστερη υγειονομική μονάδα».
Δεδομένης της κλίμακας των πλημμυρών τα τελευταία τέσσερα χρόνια, φαίνεται ότι οι μαζικές πλημμύρες είναι μια νέα πραγματικότητα για το Νότιο Σουδάν. Η αντιμετώπιση των πολλών πολύπλοκων προκλήσεων που εγείρει αυτό θα απαιτήσει συντονισμένες προσπάθειες από τις αρχές, τους δωρητές και την ανθρωπιστική κοινότητα, τόσο για να διασφαλιστεί ότι οι άνθρωποι έχουν πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη όσο και για να προβλεφθούν και να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της μελλοντικής κλιματικής αλλαγής στην περιοχή.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα υποστηρίζουμε τους ανθρώπους που πλήττονται από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, πολλοί από τους οποίους δεν έχουν καν πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα. Οι ομάδες μας βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο πλευρό των πλημμυροπαθών του Παλαμά Καρδίτσας, δωρίζοντας είδη έκτακτης ανάγκης, όπως κρεβάτια, κουβέρτες και πλαστικά δοχεία και θα παραμείνουμε στην περιοχή για να παρέχουμε την απαραίτητη υποστήριξη στους ανθρώπους που επλήγησαν. Σε διεθνές επίπεδο, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα υλοποιούμε μεγάλης κλίμακας προγράμματα κατά του υποσιτισμού και δράσεις εξυγίανσης νερού, ενώ παρέχουμε και άμεση ιατρική περίθαλψη σε δεκάδες χιλιάδες ασθενείς, κυρίως παιδιά, που έρχονται αντιμέτωπα με τις θανατηφόρες επιπτώσεις της στην υγεία.
Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις