Ντάισελμπλουμ: Η Ευρώπη θα καταλήξει σε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

default image

Στη διαπίστωση πως θα βρεθεί η φόρμουλα που θα αναδιαρθρώνει το χρέος, χωρίς όμως να το "κουρεύει" και έτσι θα επιτρέψει στο ΔΝΤ να συμμετέχει στο τρίτο μνημόνιο κατέληξε ο πρόεδρος του eurogroup

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε σήμερα ότι πιστεύει πως τα κράτη μέλη της ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα μπορέσουν να καταλήξουν σε μια συμφωνία για τη συμμετοχή του διεθνούς χρηματοοικονομικού οργανισμού στο τρίτο πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας της Ελλάδας.

Ο Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι αν και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αντιτίθενται σε οποιαδήποτε απομείωση της ονομαστικής αξίας του δημοσίου χρέους της Ελλάδας, ενώ το ΔΝΤ δεν πιστεύει πως το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι βιώσιμο ως έχει σήμερα, τα δύο μέρη θα καταφέρουν να καταλήξουν σε έναν συμβιβασμό, με τη μορφή των χαμηλότερων επιτοκίων και της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων της Ελλάδας.

Ο Ντάισελμπλουμ, ο οποίος είναι υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, έκανε την εκτίμηση αυτή κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο ολλανδικό κοινοβούλιο στο πλαίσιο της διαδικασίας επικύρωσης του τρίτου προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σημειώνεται πως το ΔΝΤ, σεβόμενο (για πρώτη φορά στο ελληνικό ζήτημα) το καταστατικό του, αρνείται να συμμετέχει στο τρίτο πακέτο αν δεν υπάρξει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Το ίδιο μιλά για κούρεμα τουλάχιστον 30% και επιμήκυνση του χρόνους αποπληρωμής. Την ίδια ώρα η Γερμανία διατυπώνει σε όλους τους τόνους την αναγκαιότητα συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, χωρίς όμως να δίνει και τη λύση στο θέμα του χρέους.

Ολοκληρώνεται η επικύρωση του τρίτου πακέτου

Παράλληλα, στις 7.00 το βράδυ (8.00 ώρα Ελλάδος)της Τετάρτης θα συνεδριάσει το Συμβούλιο των Διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), που είναι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, μέσω τηλεδιάσκεψης, προκειμένου να αποφασίσει για το πρόγραμμα του ΕΜΣ για την Ελλάδα. Αυτό ανακοίνωσε o ΕΜΣ, με ανάρτηση που έκανε στο twitter.

Το πρόγραμμα θα καλύπτει την Ελλάδα χρηματοδοτικά για την επόμενη τριετία και σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup την περασμένη Παρασκευή θα αφορά ένα συνολικό ποσό έως 86 δισ. ευρώ.

Η πρώτη δόση θα ανέρχεται σε 26 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει δύο υποδόσεις: Η πρώτη υποδόση, ύψους 10 δισ. ευρώ, θα καταστεί διαθέσιμη άμεσα σε ξεχωριστό λογαριασμό του ΕΜΣ, για την ανακεφαλαιοποίηση και εξυγίανση των ελληνικών τραπεζών.

Η δεύτερη υποδόση των 16 δισ. ευρώ, θα εκταμιευθεί σταδιακά, με την πρώτη εκταμίευση (13 δισ. ευρώ) να προβλέπεται για αύριο 20 Αυγούστου και να ακολουθούν τα υπόλοιπα 3 δισ. ευρώ το φθινόπωρο, εφόσον εφαρμοσθούν τα προαπαιτούμενα που βασίζονται σε μέτρα του νέου προγράμματος και που θα εξειδικευθούν από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα