NY Times: Ενισχύεται το σενάριο της προέλευσης του κορονοϊού από άγρια ζώα – Ανησυχία για στοιχεία που απέκρυψε η Κίνα

NY Times: Ενισχύεται το σενάριο της προέλευσης του κορονοϊού από άγρια ζώα – Ανησυχία για στοιχεία που απέκρυψε η Κίνα
Wuhan Huanan Wholesale Seafood Market AP Photo/Dake Kang

Δημοσίευμα των New York Times φιλοξένησε τα πρώτα αποτελέσματα μίας νέας μελέτης, που ενισχύει τη θεωρία περί προέλευσης της πανδημίας από άγριο ζώο, και συγκεκριμένα από σκύλο ρακούν, ενώ οι επιστήμονες κατηγόρησαν την Κίνα για προσπάθεια υποβάθμισης της έρευνας.

Διεθνής ομάδα επιστημόνων για τον κορονοϊό δήλωσε την Πέμπτη (16/3) ότι εντόπισε γενετικά δεδομένα από μια αγορά στη Γουχάν της Κίνας, τα οποία συνδέουν τον ιό με σκύλους ρακούν, που πωλούνταν εκεί, ενισχύοντας την υπόθεση ότι η πανδημία ενδέχεται να έχει πυροδοτηθεί από μολυσμένο ζώο που βρέθηκε στην αγορά και ήρθε σε επαφή με τον άνθρωπο, εξαιτίας του παράνομου εμπορίου άγριων ζώων.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα των New York Times, ερευνητές άντλησαν γενετικά δεδομένα από την αγορά χονδρικής πώλησης θαλασσινών “Huanan Seafood” τον Ιανουάριο του 2020, λίγο μετά την απόφαση των κινεζικών αρχών να κλείσουν την αγορά λόγω υποψιών ότι συνδεόταν “με την εμφάνιση ενός νέου ιού”.

Τα ζώα είχαν απομακρυνθεί, πριν την έλευση των ερευνητών, ωστόσο συλλέχθηκαν δείγματα από τοίχους, δάπεδα, μεταλλικά κλουβιά και καρότσια που χρησιμοποιούνταν συχνά για τη μεταφορά των ζώων.

Ενισχύεται η θεωρία για την προέλευση της πανδημίας από ζώο

Στα δείγματα που βγήκαν θετικά στον κορονοϊό, η διεθνής ερευνητική ομάδα βρήκε γενετικό υλικό που ανήκε σε ζώα, ενώ αρκετά από τα δείγματα “ταίριαζαν” σε σκύλο ρακούν, όπως δήλωσαν τρεις από τους επιστήμονες που συμμετείχαν στην ανάλυση.

Ταυτόχρονα, όμως, τόνισαν, ότι η ανάμειξη γενετικού υλικού από τον ιό και το ζώο δεν αποδεικνύει ότι μολύνθηκε το ίδιο το σκυλί ρακούν. Και ακόμη και αν είχε μολυνθεί ένας σκύλος ρακούν, δεν είναι σαφές ότι το ζώο ήταν αυτό που μετέδωσε τον ιό στους ανθρώπους, καθώς θα μπορούσε να το έχει μεταδώσει κάποιο άλλο ζώο σε άνθρωποι ή κάποιος άνθρωπος, μολυσμένος με τον ιό της Covid-19, θα μπορούσε να έχει τον μεταδώσει σε ένα σκύλο ρακούν.

Παρ’ όλα αυτά, αυτό που μπορεί να ειπωθεί με ασφάλεια, είναι πως τα στοιχεία που προέκυψαν από την παραπάνω μελέτη, ενισχύουν το σενάριο που θέλει τον ιό να έχει μεταδοθεί στον άνθρωπο από ένα άγριο ζώο.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το δημοσίευμα, τις τελευταίες εβδομάδες, η θεωρία της διαρροής από το εργαστήριο, η οποία υποστηρίζει ότι ο κορονοϊός προέκυψε από ένα ερευνητικό εργαστήριο στη Γουχάν, έχει κερδίσει έδαφος χάρη σε μια νέα αξιολόγηση πληροφοριών από το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας και σε ακροάσεις της Ρεπουμπλικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων.

Αλλά τα γενετικά δεδομένα ήρθαν να προσφέρουν μερικές από τις πιο απτές αποδείξεις μέχρι στιγμής για το πώς ο ιός θα μπορούσε να έχει διαρρεύσει στους ανθρώπους από άγρια ζώα εκτός εργαστηρίου.

Η Κίνα “κατέβασε” τα στοιχεία από τη διεθνή βάση δεδομένων

Ιδιαίτερα ανησυχία προκαλεί μία νέα αποκάλυψη των ερευνητών, σύμφωνα με την οποία Κινέζοι επιστήμονες είχαν δημοσιεύσει παρόμοια μελέτη, που εξέταζε τα ίδια δείγματα από την αγορά της Γουχάν, τον Φεβρουάριο του 2022.

Η συγκεκριμένη μελέτη ανέφερε ότι πολλά από τα δείγματα βρέθηκαν θετικά στον κορονοϊό, αλλά οι Κινέζοι ερευνητές υπέδειξαν ως “ενόχους” άλλους μολυσμένους ανθρώπους που βρίσκονταν στην αγορά, είτε ως καταναλωτές είτε ως εργάτες, και όχι τα άγρια ζώα που πωλούνταν εκεί.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των New York Times, όταν μέλη της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας απευνθήθηκαν στις κινεζικές αρχές για περαιτέρω στοιχεία της παραπάνω έρευνας, οι Κινέζοι επιστήμονες αφαίρεσαν τα συγκεκριμένα γενετικά δείγματα από τη διεθνή βάση δεδομένων, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση της έρευνας για την προέλευση του κορονοϊού παγκοσμίως.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα