Ο άγνωστος Ιταλός καθηγητής που στην ουσία η Google του έκλεψε την ιδέα

default image

Λέγεται Μάσιμο Μαρκιόρι (Massimo Marchiori), είναι Ιταλός και επέλεξε τα 3.000 δολάρια το μήνα. Συγχρόνως βοήθησε αν όχι δημιούργησε υπό μία έννοια την Google

Ο κ. Μαρκιόρι πριν 17 χρόνια έδειξε στον κόσμο τη δική του μηχανή αναζήτησης στο διαδίκτυο. 

Σε ένα συνέδριο για το ίντερνετ στη Σάντα Κλάρα, της Καλιφόρνια, ο Marchiori παρουσίασε το επίτευγμα του. Τότε, ένας φοιτητής, τέσσερα χρόνια νεότερος από τον ομιλητή, άκουγε απορροφημένος με προσοχή.

Αυτός ο άνθρωπος ήταν ο Larry Page και δεν είχε ακόμη εφευρεθεί το Google.

Το πρότζεκτ του Marchiori ονομαζόταν Hyper Search και ήταν ένα σύστημα ικανό να ανιχνεύσει το Web με επίπεδο ακρίβειας που δεν είχε γνωρίσει ποτέ πριν.

Η Hyper αναζήτηση βασίστηκε σε καινοτόμο αλγόριθμο που πολλοί προγραμματιστές θεωρούν ότι είναι μια πηγή έμπνευσης για το PageRank, τη μαγική φόρμουλα της Google που ταξινομεί τις ιστοσελίδες μετρώντας τον αριθμό και την ποιότητα των συνδέσεων.

Πριν το σχέδιο Marchiori, τα εργαλεία που στόχευαν να βάλουν τάξη στο χάος του κυβερνοχώρου ταξινομήθηκαν χρησιμοποιώντας πληροφορίες σε μορφή κειμένου και όχι η “Web-δομή,” τους, η οποία περιλαμβάνει φυσικά συνδέσμους.

“Όταν τελείωσα την παρουσίασή μου, ένα αγόρι με πλησίασε λέγοντας ότι βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα την παρουσίαση,” λέει ο Marchiori σε τηλεφωνική συνέντευξη.

Το αγόρι ήταν ο Page, ο οποίος στη συνέχεια πέρασε την ημέρα με Marchiori να συζητάνε για το μέλλον του διαδικτύου. Όταν ήρθε η ώρα να πει αντίο, ο Page είπε στον νέο Ιταλό φίλο του:

“Θα ήθελα να αναπτύξω περαιτέρω την ιδέα σας,” σύμφωνα με Marchiori. Τήρησε την υπόσχεσή του.

Ο Marchiori επέστρεψε στο σπίτι με την ελπίδα υλοποίησης του φιλόδοξου σχεδίου του.

“Όταν επέστρεψα στην Ιταλία, ζήτησα από το πανεπιστήμιο 20.000 ευρώ για να αναπτύξω μια μηχανή αναζήτησης, αλλά αντ ‘αυτού, προτίμησαν να χρηματοδοτήσουν ένα έργο για την ιστορία της μεταλλουργίας χαλκού στην Ιταλία”, λέει.

Εν τω μεταξύ, ο Page πήρε την πρώτη επιταγή ύψους 100.000 δολαρίων από τη Sun Microsystems, για την ακρίβεια από το συνιδρυτή της, Andy Bechtolsheim, για την ιδέα του Ιταλού φίλου του κατά τα άλλα.

Εκπρόσωπος της Google στο Μιλάνο αρνήθηκε να σχολιάσει.

Τότε ο Marchiori κοίταξε για μία ερευνητική εργασία στον ιταλικό ακαδημαϊκό χώρο, αλλά τελικά επέλεξε να κινηθεί προς τις ΗΠΑ.

Στο Massachusetts Institute of Technology, πέρασε επτά χρόνια σε συνεργασία με τον Tim Berners-Lee, ο οποίος εφηύρε το World Wide Web.

Ο ίδιος πάντως δηλώνει πως δεν ζηλεύει.

“Είμαι χαρούμενος που υπό μία έννοια συνεισέφερα στη γέννηση της Google”.

Πηγή: Bloomberg

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα