Ο Αβραμόπουλος λέει stop στη Βιέννη: Έτσι θέτει σε κίνδυνο τη Σένγκεν

default image

Τι δήλωσε ο επίτροπος Μετανάστευσης για την κατασκευή, από την Αυστρία, φράχτη στο πέρασμα Μπρένερ και την αύξηση των μεταναστευτικών ροών από τη Λιβύη

“Φρένο” στα σχέδια της Αυστρίας, η οποία ήδη κατασκευάζει φράχτη στο πέρασμα Μπρένερ, στα σύνορα με την Ιταλία, βάζει ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Stampa, ο κ. Αβραμόπουλος επανέλαβε την πεποίθησή του ότι υπάρχει ανάγκη για οικοδόμηση γεφυρών και όχι τειχών, σημειώνοντας ότι “δεν χρειαζόμαστε πολιτικές που οδηγούν σε κλείσιμο των συνόρων, γιατί αυτό θέτει σε κίνδυνο τη Σένγκεν. Δεν είναι η σωστή απάντηση στα προβλήματα. Ελπίζω ότι η απόφαση της Αυστρίας δεν θα εφαρμοστεί και θα επικρατήσει ο διάλογος. Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επανέλθει η Σένγκεν σε κανονική λειτουργία εντός του τρέχοντος έτους”.

“Ζήτησα από την υπουργό Μικλ-Λάιτνερ ένα κείμενο, στο οποίο να εξηγεί τι κάνουν και γιατί. Το περιμένουμε από στιγμή σε στιγμή. Και θα στείλουμε και μια επίσημη επιστολή”, απάντησε ο επίτροπος, ερωτηθείς αν έχει επικοινωνήσει με τη Βιέννη για το θέμα.

“Είναι αλήθεια ότι η Ιταλία και η Ελλάδα εξεπλάγησαν από τα τεράστια προσφυγικά κύματα. Αρχικά δεν είχαν τα μέσα και τις εγκαταστάσεις για να χειριστούν τις ροές. Αυτά όμως ανήκουν στο παρελθόν. Και οι δύο χώρες είναι αποφασισμένες να κάνουν ό,τι έχουν υποσχεθεί. Υπάρχουν επιχειρησιακά κέντρα, hotspot και οτιδήποτε άλλο απαιτείται”, επεσήμανε, σε άλλο σημείο της συνέντευξής του.

Και πρόσθεσε: “Δεν νομίζω ότι υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης για το θέμα της μετανάστευσης. Το πρόβλημα είναι πιο σοβαρό, καθώς πρόκειται και για την ασφάλεια. Εκεί είμαστε πολύ πίσω. Εγώ δεν θα πάψω να ασκώ πιέσεις στις κυβερνήσεις για την ανταλλαγή πληροφοριών και στοιχείων για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Με την ευκαιρία, να τονίσω ότι δεν πρέπει να συνδέουμε τα δύο θέματα, την τρομοκρατία και τους μετανάστες”.

Για την ανακατανομή των προσφύγων, ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε: “Δεν λειτουργεί. Είμαι πολύ απογοητευμένος. Κάποιοι δίνουν το καλό παράδειγμα, όπως η Πορτογαλία και η Νορβηγία. Άλλοι θα πρέπει να συμπεριφερθούν με τον ίδιο τρόπο.

“Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι υπάρχουν ροές από την Ελλάδα προς την Ιταλία, αν και οι αφίξεις από τη Λιβύη έχουν αυξηθεί. Η Frontex λέει ότι από τα μέσα Μαρτίου ήταν περισσότεροι από 10.000 άτομα, κυρίως από την υποσαχάρια Αφρική. Η Ιταλία έχει την υποστήριξή μας και θα συνεχίσει να την έχει. Είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε την παρουσία της Frontex στις ιταλικές ακτές, εάν κριθεί απαραίτητο”.

Ερωτηθείς αν υπάρχουν φόβοι ότι και το μεταναστευτικό κύμα από τη Λιβύη θα είναι μεγάλο, ο επίτροπος επεσήμανε: “Μέχρι στιγμής δεν είναι και δεν νομίζω ότι θα γίνει ό,τι και πέρσι, γιατί τόσο η Ιταλία όσο και η Ελλάδα είναι καλά εξοπλισμένες. Το πρόβλημα όμως υπάρχει και δεν μπορούμε να προβλέψουμε με ακρίβεια πόσοι θα έρθουν φέτος. Πρέπει όλοι να είναι καλά προετοιμασμένοι για όλες τις περιστάσεις”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα