Γκάφα Μπάιντεν με τον Ζελένσκι: “Κυρίες και κύριοι, ο πρόεδρος Πούτιν”

Διαβάζεται σε 2'
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Ουκρανός ομόλογός του Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Ουκρανός ομόλογός του Βολοντίμιρ Ζελένσκι AP

“Και τώρα θα δώσω τον λόγο στον πρόεδρο της Ουκρανίας, που έχει τόσο θάρρος όση και αποφασιστικότητα. Κυρίες και κύριοι, ο πρόεδρος Πούτιν”, είπε ο Μπάιντεν, μιλώντας για τον Ζελένσκι.

Ο Τζο Μπάιντεν, υπό εντεινόμενη πίεση για να αποσύρει την υποψηφιότητά του για να επανεκλεγεί στην προεδρία των ΗΠΑ τον Νοέμβριο, παρουσίασε κατά λάθος τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ως «πρόεδρο Πούτιν», προτού διορθώσει.

«Τώρα θέλω να δώσω τον λόγο στον πρόεδρο της Ουκρανίας, ο οποίος έχει τόσο θάρρος όσο και αποφασιστικότητα. Κυρίες και κύριοι, ο πρόεδρος Πούτιν» είπε ο Μπάιντεν, ο οποίος έσπευσε αμέσως να διορθώσει το λάθος του: «Πρόεδρος Πούτιν; Θα νικήσει τον πρόεδρο Πούτιν. Ο πρόεδρος Ζελένσκι. Είμαι τόσο επικεντρωμένος στο να νικήσω τον Πούτιν, που πρέπει να ανησυχούμε γι’ αυτό».

Παρόμοιες αστοχίες υπήρξαν, στη συνέχεια, και κατά τη συνέντευξη Τύπου η οποία ήταν εξαρχής μια διαδικασία υψηλού ρίσκου για τον πρόεδρο, στην προσπάθειά του να πείσει για την ικανότητά του να απαντά σε ποικίλες ερωτήσεις, επί της ουσίας δηλαδή σε ένα περιβάλλον χωρίς σενάριο.

Σε μια από τις πρώτες ερωτήσεις που δέχτηκε, ο Μπάιντεν μπέρδεψε την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις με τον «αντιπρόεδρο Τραμπ».

Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός πρόεδρος ρωτήθηκε αν ανησυχεί για την ικανότητα της Χάρις να νικήσει τον Τραμπ, σε περίπτωση που έβαζε υποψηφιότητα εναντίον του.

«Δεν θα επέλεγα την αντιπρόεδρο Τραμπ για αντιπρόεδρο, αν δεν πίστευα ότι είχε τα προσόντα να γίνει πρόεδρος. Από την αρχή, δεν έκανα κανένα λάθος γι’ αυτό. Έχει τα προσόντα να γίνει πρόεδρος – γι’ αυτό την επέλεξα» είπε χαρακτηριστικά, με το κλίμα στην αίθουσα να είναι αμήχανο. Επί της ουσίας, πάντως, όπως επισημαίνουν οι New York Times, απέφυγε να απαντήσει ευθέως στο ερώτημα αν η Χάρις ως ηγέτιδα των Δημοκρατικών θα κέρδιζε τον Τραμπ.

Εκτός από το μπέρδεμα με το όνομα της Χάρις, ο Μπάιντεν -ο οποίος είναι αρχηγός του αμερικανικού στρατού- υποστήριξε ότι θα συμβουλευόταν «τον ανώτατο διοικητή μου» σχετικά οπλισμό της Ουκρανίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα