Ο Μπάιντεν αποκάλυψε σχέδιο τριών φάσεων του Ισραήλ για εκεχειρία στη Γάζα

Διαβάζεται σε 3'
Ο Τζο Μπάιντεν
Ο Τζο Μπάιντεν Associated Press

Σε ομιλία του στον Λευκό Οίκο ο πρόεδρος των ΗΠΑ παρουσίασε μία νέα πρόταση κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα. Η απάντηση Νετανιάχου.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, παρουσίασε, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στον Λευκό Οίκο, την Παρασκευή (31/5), το νέο ισραηλινό σχέδιο για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, προτρέποντας τη Χαμάς να το αποδεχτεί.

“Δεν μπορούμε να αφήσουμε να χαθεί αυτή η ευκαιρία” τόνισε. “Όλοι όσοι θέλουν την ειρήνη τώρα πρέπει να υψώσουν τη φωνή τους και να εργαστούν για να την κάνουν πραγματικότητα. Είναι καιρός να τελειώσει αυτός ο πόλεμος, πρόσθεσε.

Οι τρεις φάσεις της πρότασης εκεχειρίας

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα TheGuardian, η πρώτη φάση της προτεινόμενης συμφωνίας θα περιλαμβάνει πλήρη και ολοκληρωτική κατάπαυση του πυρός διάρκειας έξι εβδομάδων, απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από όλες τις κατοικημένες περιοχές της Γάζας, την απελευθέρωση ενός αριθμού ομήρων (συμπεριλαμβανομένων γυναικών, ηλικιωμένων και τραυματιών), την απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατουμένων, καθώς και την απελευθέρωση των Αμερικανών ομήρων.

Στο πλαίσιο της πρώτης φάσης, “οι πολίτες θα μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια και τις γειτονιές τους σε όλες τις περιοχές της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων των βόρειων. Περίπου 600 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια θα παραδίδονται στη Γάζα κάθε μέρα και η βοήθεια θα διανέμεται με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα σε όσους την έχουν ανάγκη.

Κατά τη διάρκεια αυτής της πρώτης φάσης, το Ισραήλ και η Χαμάς θα διαπραγματεύονταν “τον μόνιμο τερματισμό των εχθροπραξιών”, δήλωσε ο Μπάιντεν.

Εάν οι διαπραγματεύσεις διαρκέσουν περισσότερο από έξι εβδομάδες, η κατάπαυση του πυρός θα συνεχιστεί για όσο διάστημα χρειαστεί για να επιτευχθεί συμφωνία.

Η δεύτερη φάση θα περιλαμβάνει την απελευθέρωση όλων των εναπομεινάντων ζωντανών ομήρων, συμπεριλαμβανομένων των ανδρών στρατιωτιών, και την αποχώρηση όλων των δυνάμεων του Ισραήλ από τη Γάζα. Εφόσον η Χαμάς τηρήσει τις δεσμεύσεις της, η προσωρινή κατάπαυση του πυρός θα γίνει – σύμφωνα με την σραηλινή πρόταση – οριστική παύση των εχθροπραξιών.

Η τρίτη και τελική φάση θα περιλαμβάνει ένα μεγάλο σχέδιο ανοικοδόμησης της Γάζας, και τα λείψανα των ομήρων που έχουν σκοτωθεί θα επιστραφούν στις οικογένειές τους.

Μπάιντεν: Έκκληση στην ηγεσία του Ισραήλ να αποδεχτεί τη συμφωνία

Ο Τζο Μπάιντεν, αφού παρουσίασε τη νέα πρόταση εκεχειρίας του Ισραήλ, δήλωσε ότι “γνωρίζει πως υπάρχουν ορισμένοι στο Ισραήλ -συμπεριλαμβανομένης της ισραηλινής κυβέρνησης συνασπισμού- που δεν θα συμφωνήσουν με αυτό το σχέδιο και οι οποίοι ζητούν να συνεχιστεί ο πόλεμος επ’ αόριστον. Αυτοί οι άνθρωποι κατέστησαν σαφές ότι θέλουν να καταλάβουν τη Γάζα και οι όμηροι δεν αποτελούν προτεραιότητα γι’ αυτούς”.

“Προέτρεψα την ηγεσία του Ισραήλ να στηρίξει αυτή τη συμφωνία παρά τις όποιες πιέσεις. Στον λαό του Ισραήλ, επιτρέψτε μου να πω το εξής: Ως κάποιος που έχει ισόβια δέσμευση με το Ισραήλ, ως ο μόνος Αμερικανός πρόεδρος που έχει πάει ποτέ στο Ισραήλ σε καιρό πολέμου, ως κάποιος που έστειλε άμεσα τις αμερικανικές δυνάμεις να υπερασπιστούν το Ισραήλ όταν δέχθηκε επίθεση από το Ιράν, σας ζητώ να κάνετε ένα βήμα πίσω. Σκεφτείτε τι θα συμβεί αν χαθεί αυτή η ευκαιρία. Δεν μπορείτε να χάσετε αυτή την ευκαιρία”, σημείωσε.

Το σχόλιο Νετανιάχου

Στον απόηχο της ανακοίνωσης Μπάιντεν, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε, σύμφωνα με το BBC, ότι “εξουσιοδότησε την ισραηλινή διαπραγμευτική ομάδα να παρουσιάσει ένα περίγραμμα για την επίτευξη της απελευθέρωσης όλων των ομήρων”.

Ωστόσο, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του, “ο πόλεμος στη Γάζα δεν θα τελειώσει μέχρι να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι, συμπεριλαμβανομένης της εξάλειψης της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα