Ο Μπάιντεν έδωσε μια σπάνια συνέντευξη Τύπου. Και ιδού το αποτέλεσμα

Διαβάζεται σε 11'
Ο Μπάιντεν έδωσε μια σπάνια συνέντευξη Τύπου. Και ιδού το αποτέλεσμα
Associated Press

Ο Τζο Μπάιντεν, σε μια σχεδόν ωριαία συνέντευξη Τύπου, δεν έδωσε καμία ένδειξη ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να αποχωρήσει και υποστήριξε ότι η «σοβαρότητα της παρούσας κατάστασης» απαιτεί εμπειρία. Οι μνημειώδεις γκάφες.

Την πρώτη του συνέντευξη Tύπου μετά από οκτώ μήνες έδωσε, τα ξημερώματα της Παρασκευής (ώρα Ελλάδος), ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στην Ουάσιγκτον

Επρόκειτο για ένα κρίσιμο τεστ, ιδίως μετά την απογοητευτική εμφάνισή του στο debate με τον Ντόναλντ Τραμπ, που έσπειρε αμφιβολίες για την εκστρατεία επανεκλογής του, με τις φωνές (τόσο σημαινόντων στελεχών των Δημοκρατικών όσο και ψηφοφόρων) που ζητούν από τον Δημοκρατικό ηγέτη να αποσύρει την υποψηφιότητά του στις προσεχείς εκλογές να πληθαίνουν.

Λίγο πριν τη συνέντευξη Τύπου, ο Μπάιντεν φρόντισε να δώσει ένα ακόμη “πάτημα” σε όσους επικεντρώνονται γύρω από την ηλικία του και την ικανότητά του να παραμείνει στον Λευκό Οίκο για ακόμη μια θητεία. Ο 81χρονος Δημοκρατικός ηγέτης, κάνοντας σύντομες δηλώσεις στο ΝΑΤΟ, παρουσίασε κατά λάθος τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ως «πρόεδρο Πούτιν».

«Τώρα θέλω να δώσω τον λόγο στον πρόεδρο της Ουκρανίας, ο οποίος έχει τόσο θάρρος όσο και αποφασιστικότητα. Κυρίες και κύριοι, ο πρόεδρος Πούτιν» είπε ο Μπάιντεν, ο οποίος έσπευσε αμέσως να διορθώσει το λάθος του: «Πρόεδρος Πούτιν; Θα νικήσει τον πρόεδρο Πούτιν. Ο πρόεδρος Ζελένσκι. Είμαι τόσο επικεντρωμένος στο να νικήσω τον Πούτιν, που πρέπει να ανησυχούμε γι’ αυτό».

Παρόμοιες αστοχίες υπήρξαν, στη συνέχεια, και κατά τη συνέντευξη Τύπου η οποία ήταν εξαρχής μια διαδικασία υψηλού ρίσκου για τον πρόεδρο, στην προσπάθειά του να πείσει για την ικανότητά του να απαντά σε ποικίλες ερωτήσεις, επί της ουσίας δηλαδή σε ένα περιβάλλον χωρίς σενάριο.

Στο σημείο αυτό αξίζει να επισημανθεί πως ο Μπάιντεν έχει παραχωρήσει τον μικρότερο αριθμό συνεντεύξεων Τύπου σε σύγκριση με τους πιο πρόσφατους προκατόχους του – και έχει ενθαρρυνθεί από κορυφαίους συμμάχους του να προβαίνει σε πιο «ανεπίσημες», περιστασιακές δηλώσεις μετά την επίδοσή του στο debate.

Όταν ανέβηκε στο βήμα, τα ξημερώματα της Παρασκευής, ήταν μόλις η 15η φορά που παραχωρούσε μόνος του συνέντευξη Τύπου και η πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2023, με τον ίδιο να απευθύνει τον λόγο στους δημοσιογράφους, ακολουθώντας μια πρακτική ούτως ώστε να αποτραπούν οι μαζικές φωνές που είναι συνηθισμένες σε τέτοιου είδους περιστάσεις.

Ο Μπάιντεν -επί μια ώρα- κλήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις (19 στον αριθμό) για μια σειρά θεμάτων, μεταξύ των οποίων η υγεία του, η υποψηφιότητά του, η ανησυχία των Δημοκρατικών γι’ αυτή και οι περικοπές χρηματοδότησης δωρητών. Δέχθηκε, επίσης, ερωτήσεις για την Ουκρανία, την Κίνα και το Ισραήλ.

Κάποιες απαντήσεις του μπορεί να μην «έβγαζαν» σιγουριά, ωστόσο σε γενικές γραμμές έδειξε ότι κατέχει την εξωτερική πολιτική και απέφυγε να επαναλάβει τόσο κακές στιγμές όσο αυτές στο debate.

Μπέρδεψε την Καμάλα Χάρις με τον Ντόναλτ Τραμπ

Η συνέντευξη δεν ξεκίνησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τον Μπάιντεν, ο οποίος σε μια από τις πρώτες ερωτήσεις που δέχτηκε, προέβη σε (νέο) γλωσσικό ολίσθημα μπερδεύοντας την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις με τον «αντιπρόεδρο Τραμπ».

Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός πρόεδρος ρωτήθηκε αν ανησυχεί για την ικανότητα της Χάρις να νικήσει τον Τραμπ, σε περίπτωση που έβαζε υποψηφιότητα εναντίον του.

«Δεν θα επέλεγα την αντιπρόεδρο Τραμπ για αντιπρόεδρο, αν δεν πίστευα ότι είχε τα προσόντα να γίνει πρόεδρος. Από την αρχή, δεν έκανα κανένα λάθος γι’ αυτό. Έχει τα προσόντα να γίνει πρόεδρος – γι’ αυτό την επέλεξα» είπε χαρακτηριστικά, με το κλίμα στην αίθουσα να είναι αμήχανο. Επί της ουσίας, πάντως, όπως επισημαίνουν οι New York Times, απέφυγε να απαντήσει ευθέως στο ερώτημα αν η Χάρις ως ηγέτιδα των Δημοκρατικών θα κέρδιζε τον Τραμπ.

Εκτός από το μπέρδεμα με το όνομα της Χάρις, ο Μπάιντεν -ο οποίος είναι αρχηγός του αμερικανικού στρατού- υποστήριξε ότι θα συμβουλευόταν «τον ανώτατο διοικητή μου» σχετικά οπλισμό της Ουκρανίας.

«Είμαι αποφασισμένος να παραμείνω υποψήφιος»

Στη συνέχεια, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν συμμετέχει στην προεδρική κούρσα του 2024 για την κληρονομιά του, απαντώντας σε ερωτήματα σχετικά με την καταλληλότητά του για το αξίωμα και το πολιτικό του μέλλον. «Δεν συμμετέχω σε αυτό για την κληρονομιά μου. Είμαι σε αυτό (σ.σ. στην κούρσα για την προεδρία) για να ολοκληρώσω τη δουλειά που ξεκίνησα».

Στο σημείο αυτό φάνηκε να αφήνει αιχμές κατά του προσωπικού του για το επιβαρυμένο πρόγραμμα. «Αγαπώ το προσωπικό μου, αλλά προσθέτουν πράγματα. Προσθέτουν πράγματα όλη την ώρα». Ως προς αυτό, το CNN είχε μεταδώσει προηγουμένως πως ο Μπάιντεν -με βάση όσα είπε στους κυβερνήτες των Δημοκρατικών- σχεδιάζει να σταματήσει να προγραμματίζει εκδηλώσεις μετά τις 8 το βράδυ, ώστε να μπορεί να κοιμάται περισσότερο.

Πάντως, επανέλαβε πως είναι αποφασισμένος να παραμείνει στην προεκλογική εκστρατεία, αν και αναγνώρισε ότι πρέπει να πείσει τους επικριτές του και τους Αμερικανούς ψηφοφόρους που ανησυχούν. «Είμαι αποφασισμένος να είμαι υποψήφιος, αλλά νομίζω ότι είναι σημαντικό να κατευνάσω τους φόβους που υπάρχουν».

Υποβάθμισε, δε, για ακόμη μία φορά τις δυσοίωνες δημοσκοπήσεις και διαβεβαίωσε πως έχει τα «περισσότερα προσόντα», ότι είναι ο καταλληλότερος υποψήφιος της παράταξής του απέναντι στον Τραμπ. «Υπάρχουν κι άλλοι που θα μπορούσαν να τον νικήσουν, αλλά είναι τρομερά δύσκολο να ξεκινάς από το μηδέν» είπε, μεταξύ άλλων.

Associated Press

Ο Μπάιντεν αναφέρθηκε εκ νέου στο πρόγραμμα των ταξιδιών του τις ημέρες μετά το debate, κάνοντας λόγο για «πάνω από 20 σημαντικές εκδηλώσεις, από το Ουισκόνσιν μέχρι τη Βόρεια Καρολίνα» και τονίζοντας ότι «πηγαίνει στις περιοχές όπου μπορούμε να πείσουμε τους ανθρώπους να στραφούν προς το μέρος μας».

«Θα πάω παντού και θα παρουσιάσω τα πράγματα που πιστεύω ότι πρέπει να φέρουμε εις πέρας. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να γκρεμίσουμε ό,τι έχουμε επιτύχει μέχρι σήμερα» πρόσθεσε.

Στο σημείο αυτό, αναγνώρισε ότι πρωτοκλασάτοι Δημοκρατικοί δεν τον θέλουν επικεφαλής του ψηφοδελτίου, κατανοώντας την απόφασή τους. «Η αλήθεια είναι ότι καταλαβαίνω το προσωπικό συμφέρον ενός υποψηφίου. Αν νομίζουν ότι το να κατέβουν με τον Μπάιντεν επικεφαλής, θα τους βλάψει, τότε να το βάλουν στα πόδια. Το καταλαβαίνω».

Δεν είναι αντίθετος στο να κάνει νευρολογικές εξετάσεις «αν μου το πουν οι γιατροί μου»

Με τις ερωτήσεις να εστιάζουν στο θέμα της υγείας του, ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίστηκε ανοιχτός στο ενδεχόμενο να υποβληθεί σε νευρολογική εξέταση, αλλά μόνο «αν οι γιατροί μου πουν ότι πρέπει να το κάνω».

«Δεν είμαι αντίθετος, αν οι γιατροί μου πουν ότι πρέπει να κάνω άλλη μια νευρολογική εξέταση, θα το κάνω» υπογράμμισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Κάθε μέρα περιβάλλομαι από καλούς γιατρούς. Αν πιστεύουν ότι υπάρχει πρόβλημα, σας το υπόσχομαι – ή ακόμη και αν δεν πιστεύουν ότι υπάρχει πρόβλημα και πιστεύουν ότι πρέπει να κάνω ξανά νευρολογική εξέταση, θα το κάνω. Κανείς δεν το προτείνει αυτό αυτή τη στιγμή».

Ο πρόεδρος φάνηκε, δε, να εκφράζει παράπονα για την εντεινόμενη ανησυχία που υπάρχει σχετικά με την ηλικία του: «Ό,τι κι αν έκανα, κανείς δεν θα ήταν ικανοποιημένος».

«Καταστροφή» ενδεχόμενη εκλογή του Τραμπ

Απαντώντας σε ερώτηση αν πλήττει το κύρος της Αμερικής στον υπόλοιπο κόσμο, διερωτήθηκε: «Είδατε να βλάπτεται το κύρος μας από το γεγονός ότι ηγήθηκα αυτής της Συνόδου Κορυφής; Είδατε την πιο επιτυχημένη Σύνοδο; Τι πιστεύετε;»

«Πόσες φορές ακούσατε σε αυτή τη διάσκεψη άλλους ηγέτες, αρχηγούς κρατών να με ευχαριστούν, λέγοντας ότι ο λόγος που είμαστε μαζί είναι εξαιτίας του Μπάιντεν, επειδή ο Μπάιντεν έκανε τα εξής;» πρόσθεσε.

Επιμένοντας στο σχετικό ζήτημα, υποστήριξε ότι οι ξένοι ηγέτες που συνάντησε κατά τη διάρκεια της διάσκεψης του ΝΑΤΟ δεν εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με την καταλληλότητά του για το αξίωμα. Αντίθετα, εξέφρασαν φόβο για την προοπτική μιας δεύτερης θητείας του Τραμπ.

«Νομίζω ότι μπορώ να το πω αυτό χωρίς να ακουστεί πολύ εγωιστικό – δεν είδα κανέναν από τους Ευρωπαίους συμμάχους μου να έρχεται σε μένα και να μου λέει: ‘Τζο μην κατέβεις υποψήφιος’» είπε. «Αυτό που τους ακούω να λένε είναι: ‘Πρέπει να κερδίσεις – δεν μπορεί να βγει μπροστά αυτός ο τύπος, θα είναι καταστροφή, θα είναι καταστροφή’».

Στη συνέχεια, μάλιστα, στάθηκε σε σχόλια του Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια πρόσφατης συγκέντρωσης, κατά την οποία ο πρώην πρόεδρος παραδέχθηκε ότι δεν ήταν εξοικειωμένος με τη συμμαχία του ΝΑΤΟ πριν αναλάβει τα καθήκοντά του, λέγοντας αστειευόμενος: «Η εξωτερική πολιτική δεν ήταν ποτέ το δυνατό του σημείο».

Associated Press

«Έτοιμος να διαπραγματευτώ τετ α τετ με τον Πούτιν και τον Σι»

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπερασπίστηκε την ικανότητά του να διαπραγματευτεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ και ανέλυσε λεπτομερώς μια σειρά διεθνών θεμάτων εν μέσω ερωτημάτων σχετικά με το αν θα έχει την αντοχή να αντιμετωπίσει τους ηγέτες αυτούς ένας προς έναν μελλοντικά.

«Είμαι έτοιμος να διαπραγματευτώ μαζί τους τώρα και σε τρία χρόνια από τώρα. Όπως είπα, ασχολούμαι με τον Σι αυτή τη στιγμή – σε άμεση επαφή μαζί του. Δεν έχω κανέναν καλό λόγο να μιλήσω με τον Πούτιν αυτή τη στιγμή. Δεν υπάρχουν πολλά που είναι διατεθειμένος να κάνει όσον αφορά την οποιαδήποτε αλλαγή στη συμπεριφορά του. Αλλά δεν υπάρχει κανένας παγκόσμιος ηγέτης με τον οποίο δεν είμαι έτοιμος να ασχοληθώ».

Ο Μπάιντεν αναφέρθηκε, επίσης, λεπτομερώς στη σχέση μεταξύ της Ρωσίας και της Κίνας εν μέσω της συνεχιζόμενης επίθεσης του Κρεμλίνου στην Ουκρανία. «Το θέμα είναι ότι ο Σι πιστεύει πως η Κίνα είναι μια αρκετά μεγάλη αγορά που μπορεί να δελεάσει οποιαδήποτε χώρα, συμπεριλαμβανομένων των ευρωπαϊκών χωρών, να επενδύσει εκεί με αντάλλαγμα δεσμεύσεις από την Ευρώπη να κάνει το α, β, γ ή δ. Ή να μην κάνει ορισμένα πράγματα» είπε.

Σύμφωνα με τον Μπάιντεν «πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι η Κίνα πρέπει να κατανοήσει πως, αν παρέχει στη Ρωσία πληροφορίες σε συνδυασμό με τον στρατιωτικό εξοπλισμό της Βόρειας Κορέας, δεν πρόκειται να επωφεληθεί οικονομικά ως συνέπεια αυτού». Υπέδειξε, επίσης, ότι ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες μπορεί να λάβουν μέτρα για τον περιορισμό των επενδύσεων στην Κίνα ως αντίδραση στο άνοιγμα του Πεκίνου προς τη Ρωσία.

Associated Press

«Εκ των υστέρων εύχομαι να είχα καταφέρει να πείσω τους Ισραηλινούς να κάνουν πολλά πράγματα»

Μιλώντας για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι υπήρχαν «πολλά πράγματα εκ των υστέρων, που εύχομαι να είχα καταφέρει να πείσω τους Ισραηλινούς να κάνουν» μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου – και χαρακτήρισε το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο πολέμου «ένα από τα πιο συντηρητικά υπουργικά συμβούλια πολέμου στην ιστορία του Ισραήλ».

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στο ταξίδι του στο Ισραήλ και στην επικοινωνία του με την Αίγυπτο και την Ιορδανία και άλλους Άραβες ηγέτες για να «επιτευχθεί λύση» για την παροχή περισσότερων τροφίμων, βοήθειας και φαρμάκων στη Γάζα. «Πιέσαμε πολύ έντονα» είπε ο Μπάιντεν, «και το Ισραήλ κατά καιρούς δεν ήταν και τόσο συνεργάσιμο».

Σύμφωνα με τον ίδιο «δεν υπάρχει άλλη λύση εκτός από αυτή των δύο κρατών».

«Είναι καιρός να τελειώσει αυτός ο πόλεμος. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε το κυνήγι της Χαμάς. Αν παρατηρήσετε… υπάρχει μια αυξανόμενη δυσαρέσκεια στη Δυτική Όχθη από τους Παλαιστίνιους για τη Χαμάς. Η Χαμάς δεν είναι δημοφιλής τώρα» σημείωσε.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα