Ο Μπάιντεν, ο Σι Τζινπίνγκ και ένας πλανήτης που χωράει και τους δύο

Διαβάζεται σε 5'
Μπάιντεν - Σι Τζινπίνγκ
Συνάντηση Μπάιντεν - Σι Τζινπίνγκ Doug Mills/The New York Times via AP, Pool

Τη διάθεση να εξομαλυνθούν οι σχέσεις των δύο χωρών έδειξαν τόσο ο Μπάιντεν όσο και ο Κινέζος ομόλογός του, Σι Τζινπίνγκ, αναγνωρίζοντας, όμως, πως υπάρχουν “αγεφύρωτες διαφορές” μεταξύ τους, όπως η “υπόθεση Ταϊβάν”.

Ο Τζο Μπάιντεν και ο Σι Τζινπίνγκ, ξανάρχισαν την Τετάρτη (15/11) τον διάλογο που είχαν αφήσει μετέωρο για έναν χρόνο, αναδεικνύοντας τις αγεφύρωτες διαφορές τους, ειδικά για το ζήτημα της Ταϊβάν.

Ήταν αρκούντως αποκαλυπτικό το γεγονός ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη σύνοδο, για να “εξάρει” τα αποτελέσματά της, έκρινε σκόπιμο να πει πως συνεχίζει να θεωρεί τον κινέζο ομόλογό του «δικτάτορα». «Είναι δικτάτορας με την έννοια ότι κυβερνά μια χώρα, μια κομμουνιστική χώρα, όπου η μορφή διακυβέρνησης είναι εντελώς διαφορετική από τη δική μας», είπε, επαναλαμβάνοντας τον χαρακτηρισμό που είχε ήδη προκαλέσει αγανακτισμένες αντιδράσεις από πλευράς Πεκίνου.

Η τετράωρη σύνοδος, σε πολυτελή χώρο, περίπου 40 χιλιόμετρα από το Σαν Φρανσίσκο, ήταν «εποικοδομητική και παραγωγική», σύμφωνα με τον κ. Μπάιντεν. Ωστόσο, σχολιάζεται η συνάντηση των δύο ηγετών ήταν “προσεκτικά χορογραφημένη”, ώστε να δώσει την εντύπωση ότι οι σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας έχουν εξομαλυνθεί, χωρίς, όμως, να λυθεί κάποιο από τα ακανθώδη ζητήματα που απασχολούν τις εν λόγω χώρες.

Ο Σι κάλεσε τις ΗΠΑ να σταματήσουν να εξοπλίζουν την Ταϊβάν

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αξίωσε από τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ να “σεβαστεί την εκλογική διαδικασία” στην Ταϊβάν, όπως δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος μετά την σύνοδο των δυο ηγετών, εκφράζοντας την “αποφασιστικότητα” της Ουάσιγκτον να εγγυηθεί την “ειρήνη και τη σταθερότητα” στη νήσο.

Ο Κινέζος πρόεδρος από την πλευρά του κάλεσε τις ΗΠΑ να “σταματήσουν να εξοπλίζουν την Ταϊβάν”, τονίζοντας πως “η επανένωση είναι αναπόφευκτη”, σύμφωνα με την κινεζική διπλωματία.

“Οι ΗΠΑ πρέπει να μεταφράσουν τη θέση τους εναντίον της ‘ανεξαρτησίας της Ταϊβάν’ σε απτές ενέργειες, να πάψουν να εξοπλίζουν την Ταϊβάν και να υποστηρίξουν την ειρηνική επανένωση της Κίνας. Η επανένωση της Κίνας θα γίνει πραγματικότητα, είναι αναπόφευκτη”, τόνισε ο κ. Σι, σύμφωνα με δελτίο Τύπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο πρόεδρος Σι πάντως συμφώνησε να λάβει, σύμφωνα με τους Αμερικανούς, μέτρα για να μειωθεί σημαντικά η παραγωγή και η διακίνηση φαιντανύλης. Το πολύ ισχυρό συνθετικό οπιοειδές παράγεται με χημικές ουσίας προερχόμενες κυρίως από την Κίνα και ενοχοποιείται για δεκάδες χιλιάδες θανάτους από υπερβολική δόση στις ΗΠΑ κάθε χρόνο. Ακόμη, Ουάσιγκτον και Πεκίνο αποφάσισαν να συζητήσουν για την τεχνητή νοημοσύνη, σχηματίζοντας κοινή ομάδα ειδικών.

Όπως αναφέρεται, ο Σι Τζινπίνγκ, αντιμέτωπος με επιδεινούμενη οικονομική και κοινωνική κατάσταση στη χώρα του, δεν ήθελε σε καμιά περίπτωση να δώσει την εικόνα πως βρίσκεται σε αδυναμία, πάνω απ’ όλα όσον αφορά την Ταϊβάν. Το καθεστώς της νήσου, που το Πεκίνο θεωρεί επαρχία του και όπου θα γίνουν προσεχώς προεδρικές εκλογές παραμένει κεντρικό ζήτημα που προκαλεί τριβές.

“Ο πλανήτης είναι αρκετά μεγάλος”

“Η Ουάσιγκτον αναμένει η Κίνα να τηρεί ισορροπίες σε μεγάλες διεθνείς κρίσεις”, όπως ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς και Ρωσίας – Ουκρανίας, επεσήμανε ο Μπάιντεν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε για ακόμη μια φορά κατά την έναρξη της συνόδου πως σκοπός του να υπάρξει “υπεύθυνη διαχείριση της αντιπαλότητας των δυο χωρών, ώστε να μην “εκτραχυνθεί και να μη μετατραπεί σε σύγκρουση”. Ο κινέζος ομόλογός του, που έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα εναντίον των «αφόρητων» συνεπειών ενδεχόμενης σύγκρουσης, έκρινε πως οι δυο χώρες δεν γίνεται να «γυρίσουν την πλάτη» η μια στην άλλη.

«Ο πλανήτης είναι αρκετά μεγάλος ώστε και οι δυο χώρες μας να ευημερήσουν», είπε, κάτι που επαναλαμβάνει αρκετά συχνά, παρότι Ουάσιγκτον και Πεκίνο έχουν επιδοθεί σε άγριο ανταγωνισμό σε οικονομικό, τεχνολογικό, στρατηγικό και στρατιωτικό επίπεδο. Πάντως τόνισε στον κ. Μπάιντεν πως οι αμερικανικές κυρώσεις πλήττουν «θεμιτά συμφέροντα της Κίνας».

Σχετικά με τις εξελίξεις στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, ο Μπάιντεν δήλωσε “συγκρατημένα αισιόδοξος” για το ενδεχόμενο απελευθέρωσης κάπου 240 ομήρων που κρατά η Χαμάς, συμπληρώνοντας ότι ζήτησε από το Ισραήλ να είναι “εξαιρετικά προσεκτικό”» στις επιχειρήσεις στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας.

“Δεν θέλω να επεκταθώ διότι δεν γνωρίζω τι έγινε τις τελευταίες ώρες, όμως έχουμε εκτενή συνεργασία από πλευράς Κατάρ”, ανέφερε ο κ. Μπάιντεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά τις συνομιλίες του με τον Σι Τζινπίνγκ.

Στο τέλος της συνάντησης, ο αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε ικανοποίηση για το ότι μπορεί να συζητήσει με τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ “απευθείας και αμέσως σε περίπτωση κρίσης”, ενώ, όπως έγινε γνωστό, συμφώνησαν να “κρατήσουν ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας”.

Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη συνάντηση των δυο προέδρων διά ζώσης είχε γίνει πριν από έναν χρόνο, τον Νοέμβριο του 2022, στο περιθώριο της συνόδου της G20, στο Μπαλί της Ινδονησίας.

Η διμερής σχέση όμως πήρε τροχιά σοβαρής επιδείνωσης έκτοτε, απειλήθηκε ακόμα και με εκτροχιασμό, εξαιτίας του κινεζικού αερόστατου, το οποίο η Ουάσιγκτον χαρακτήρισε κατασκοπευτικό κι έστειλε υπερσύγχρονο μαχητικό σε μεγάλο ύψος για να το καταρρίψει, αψηφώντας τις διαψεύσεις του Πεκίνου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα