Ο Μπάιντεν στέλνει “λίγες χιλιάδες” επιπλέον στρατιώτες στη Μέση Ανατολή

Διαβάζεται σε 3'
Ο Μπάιντεν στέλνει “λίγες χιλιάδες” επιπλέον στρατιώτες στη Μέση Ανατολή
Associated Press

Οι ΗΠΑ στέλνουν πρόσθετες δυνάμεις στη Μέση Ανατολή, ενισχύοντας την άμυνα του Ισραήλ, εν μέσω σφοδρών συγκρούσεων με μαχητές της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στέλνει «λίγες χιλιάδες» επιπλέον στρατιώτες στη Μέση Ανατολή, όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο το βράδυ της Δευτέρας (30/09), καθώς αυξάνεται η ένταση λόγω των επιθέσεων του Ισραήλ εναντίον μαχητών της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο.

Αξιωματούχοι του Υπουργείου Άμυνας ανέφεραν ότι οι πρόσθετες δυνάμεις θα ενισχύσουν την ασφάλεια για τους 40.000 Αμερικανούς στρατιώτες που βρίσκονται ήδη στην περιοχή και θα βοηθήσουν στην άμυνα του Ισραήλ. Μία εκπρόσωπος του Πενταγώνου, η Σαμπρίνα Σινγκ, δήλωσε ότι η ανάπτυξη θα περιλαμβάνει πολλαπλές μοίρες μαχητικών αεροσκαφών. Άλλοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι αυτά θα περιλαμβάνουν μαχητικά F-15, F-16 και F-22, καθώς και επιθετικά αεροσκάφη A-10, ενισχύοντας σημαντικά την αεροπορική δύναμη των ΗΠΑ.

Το Πεντάγωνο αρνήθηκε να αναφέρει τον ακριβή αριθμό των στρατιωτών που θα αναπτυχθούν. Ωστόσο, ένας αξιωματούχος εκτίμησε ότι ο αριθμός τους κυμαίνεται μεταξύ 2.000 και 3.000.

Οι 40.000 Αμερικανοί στρατιώτες που βρίσκονται ήδη στη Μέση Ανατολή είναι εγκατεστημένοι σε βάσεις στο Ιράκ, τη Συρία και άλλες χώρες. Το αεροπλανοφόρο U.S.S. Abraham Lincoln, που βρίσκεται στον Κόλπο του Ομάν, παραμένει σε παρατεταμένη ανάπτυξη στην περιοχή, ενώ ένα δεύτερο αεροπλανοφόρο, το U.S.S. Harry S. Truman, αναχώρησε από το Νόρφολκ της Βιρτζίνια πριν από μία εβδομάδα με προορισμό τη Μεσόγειο ως μέρος προγραμματισμένης αποστολής.

Την περασμένη εβδομάδα, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε την ανάπτυξη επιπλέον στρατευμάτων στη Μέση Ανατολή, αλλά αρνήθηκε να δώσει ακριβή αριθμό.

Μονάδες κομάντος του Ισραήλ έχουν πραγματοποιήσει σύντομες επιδρομές στον Λίβανο τις τελευταίες ημέρες, προετοιμάζοντας το έδαφος για πιθανή ευρύτερη χερσαία εισβολή, σύμφωνα με αρκετούς Ισραηλινούς αξιωματούχους και έναν υψηλόβαθμο δυτικό αξιωματούχο. Ωστόσο, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν τη Δευτέρα (30/09) ότι πιστεύουν πως η εισβολή θα είναι περιορισμένη.

Ισραηλινοί και δυτικοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι οι επιδρομές επικεντρώθηκαν στη συλλογή πληροφοριών για τις θέσεις της Χεζμπολάχ κοντά στα σύνορα, καθώς και στην ταυτοποίηση των σηράγγων και της στρατιωτικής υποδομής της οργάνωσης που υποστηρίζεται από το Ιράν, με στόχο την επίθεσή τους από αέρος ή εδάφους. Οι αξιωματούχοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω του ευαίσθητου στρατιωτικού θέματος. Ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η Χεζμπολάχ ξεκίνησε τις επιθέσεις εναντίον του βόρειου Ισραήλ λίγο μετά την επίθεση της Χαμάς, η οποία επίσης υποστηρίζεται από το Ιράν, στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Από τότε, το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ ανταλλάσσουν πυρά.

Την Κυριακή, ο Υπουργός Άμυνας Λόιντ Τζ. Όστιν προειδοποίησε ότι «εάν το Ιράν, οι εταίροι ή οι πληρεξούσιοι του χρησιμοποιήσουν αυτή τη στιγμή για να στοχεύσουν Αμερικανούς στρατιώτες ή συμφέροντα στην περιοχή, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για να υπερασπιστούν τον λαό μας», σύμφωνα με δήλωση του Πενταγώνου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα