Ο δακρυσμένος Μπάιντεν αποχαιρέτησε τους Δημοκρατικούς μετά από μισό αιώνα

Διαβάζεται σε 3'
Ο δακρυσμένος Μπάιντεν αποχαιρέτησε τους Δημοκρατικούς μετά από μισό αιώνα
AP Photo/Charles Rex Arbogast

Standing ovation τριών και πλέον λεπτών από τους Δημοκρατικούς για τον απερχόμενο πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος, με δάκρυα στα μάτια, έδωσε τη σκυτάλη στην Κάμαλα Χάρις.

Η δάδα των Δημοκρατικών πέρασε, τα ξημερώματα της Τρίτης, από τον Τζο Μπάιντεν στην Καμάλα Χάρις, σε μία σπουδαία βραδιά στο Σικάγο, όπου ο απερχόμενος πρόεδρος εκφώνησε την τελευταία ομιλία του στο κόμμα.

Με αυτόν τον τρόπο μπήκαν τίτλοι τέλος για μία μακροχρόνια πορεία ενός πολιτικού που παρακολούθησε το πρώτο του Δημοκρατικό Εθνικό Συνέδριο ως 29χρονος υποψήφιος για τη Γερουσία το 1972. Εν συνεχεία, ήταν υποψήφιος για να γίνει ο νεότερος γερουσιαστής της χώρας, ενώ περπάτησε στη σκηνή τη Δευτέρα ως ο γηραιότερος εν ενεργεία πρόεδρος.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δέχτηκε ένα standing ovation τριών και πλέον λεπτών, αδυνατώντας να συγκρατήσει τα δάκρυά του και να κρύψει τη συγκίνησή του, λέγοντας πολλά “ευχαριστώ” στο κοινό που δεν σταματούσε να τον χειροκροτεί.

Όταν ανέβηκε στη σκηνή, αγκάλιασε την κόρη του και σκούπισε τα δάκρυά του, την ώρα που το πλήθος φώναζε «σ’ αγαπάμε Τζο!» ή «ευχαριστούμε Τζο!».

Ο απερχόμενος πρόεδρος, που ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα πως εγκαταλείπει την εκστρατεία για την επανεκλογή του, παρέδωσε τη σκυτάλη στην αντιπρόεδρό του Κάμαλα Χάρις, η υποψηφιότητα της οποίας επικυρώθηκε απλώς τυπικά στο συνέδριο. Η ίδια δήλωσε νωρίτερα «αιωνίως ευγνώμων» στον κ. Μπάιντεν.

“Δεν είμαι θυμωμένος με όσους ζήτησαν να αποσυρθώ”

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε ότι δεν κρατά… κακία για τους Δημοκρατικούς που ζήτησαν να αποχωρήσει από την κούρσα του 2024.

«Όλη αυτή η συζήτηση για το πώς είμαι θυμωμένος με όλους τους ανθρώπους που είπαν ότι πρέπει να παραιτηθώ δεν είναι αλήθεια» είπε ο Μπάιντεν, καθώς το πλήθος φώναζε «Αγαπάμε τον Τζο».

«Αγαπώ τη χώρα μου περισσότερο και πρέπει να διατηρήσουμε τη δημοκρατία μας», πρόσθεσε.

Ο απερχόμενος πρόεδρος περιέγραψε τα γεγονότα που οδήγησαν στην απόφασή του να θέσει υποψηφιότητα το 2020, συμπεριλαμβανομένης της συγκέντρωσης «Ενώστε τη Δεξιά» το 2017 στο Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια. Ο Μπάιντεν έχει πει συχνά ότι τα γεγονότα στο Σάρλοτσβιλ ήταν το σημείο καμπής που τον έκανε να θέλει να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος το 2020.

Ο πρόεδρος είπε: «Μόλις έχασα μέρος της ψυχής μου, αλλά έτρεξα με βαθιά πεποίθηση στην Αμερική. Γνωρίζω και πιστεύω σε μια Αμερική όπου η ειλικρίνεια, η αξιοπρέπεια, η αξιοπρέπεια εξακολουθούν να έχουν σημασία, μια Αμερική όπου όλοι έχουν δίκαιο τρόπο και το μίσος δεν έχει ασφαλές λιμάνι».

Ο πρόεδρος μιλά συχνά για τον αγώνα για την ψυχή της Αμερικής, και αυτό ήταν ένα θέμα και στην ομιλία του στο συνέδριο.

«Είμαστε σε μια μάχη για τη μεγαλύτερη ψυχή της Αμερικής», είπε ο Μπάιντεν.

AP Photo/Jacquelyn Martin

Παράλληλα, είπε ότι η Καμάλα Χάρις θα είναι μία «πρόεδρος στην οποίο θα μπορούσαν να κοιτάξουν τα παιδιά μας».

«Θα είναι μια πρόεδρος που τη σέβονται οι παγκόσμιοι ηγέτες, γιατί είναι ήδη. Θα είναι μια πρόεδρος για την οποία όλοι μπορούμε να είμαστε περήφανοι και θα είναι μια ιστορική πρόεδρος που θα βάλει τη σφραγίδα της στο μέλλον της Αμερικής», είπε.

Κάλεσε τους ψηφοφόρους να εκλέξουν στην προεδρία την Κάμαλα Χάρις, την «εισαγγελέα» και όχι τον Ντόναλντ Τραμπ, τον «καταδικασμένο από τη δικαιοσύνη κακοποιό».

Ο Δημοκρατικός χαρακτήρισε εξάλλου τον Ρεπουμπλικάνο προκάτοχό του «λούζερ», ενόψει των προεδρικών εκλογών της 5ης Νοεμβρίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα