O Drake έκανε κορυφαία απόκρουση κινητού που κατευθυνόταν στο κεφάλι του

O Drake έκανε κορυφαία απόκρουση κινητού που κατευθυνόταν στο κεφάλι του
Drake AP

Από το 'μην πυροβολείτε τον πιανίστα' των καυγάδων στην άγρια Δύση, η Αμερική έχει περάσει στο 'σταματήστε να τραυματίζετε τους καλλιτέχνες'. Ο Drake προστέθηκε στη λίστα αυτών που έχουν χτυπήσει από αντικείμενο που εκτοξεύθηκε σε live εμφάνιση τους.

Ο Drake εμφανίστηκε στο United Center του Σικάγο, στο πλαίσιο της περιοδείας του (It’s All A Blur Tour) για να προσφέρει μια εμπειρία ζωής σε όσους ήταν στο κοινό, με την εμφάνιση ολογράμματος του νεαρότερου εαυτού του που του παρέδωσε ένα βιβλίο και έτσι άρχισε η ‘εξιστόρηση’ της πορείας του -και των δημιουργιών του.

Δεν ήξερε πως ένας εξ αυτών που είχαν πληρώσει για να τον δουν, θα του πρόσφερε μια εμπειρία ζωής. Με την κακή την έννοια: ένα κινητό εμφανίστηκε από το πουθενά μπροστά του και προσπαθώντας να το αποφύγει, χτύπησε το χέρι του.

H μόδα της εκτόξευσης αντικειμένων στην σκηνή

Από το 2022 καταγράφονται ολοένα και περισσότερα περιστατικά με τραυματισμούς καλλιτεχνών, σε live εμφανίσεις. Χαρακτηριστικά, ο Harry Styles δέχθηκε καραμέλες στο πρόσωπο.

Οι Lady Gaga, Justin Bieber, Coldplay, Harry Styles και Dua Lipa δέχθηκαν χτυπήματα σε διάφορα μέρη του σώματος, από την κούκλα Dr. Simmi, μασκότ φαρμακείου του Μεξικού.

To αμερικανικό Vice είχε εκτιμήσει πως όλα έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι η πρώτη εκτόξευση της συγκεκριμένης κούκλας σε artist είχε γίνει viral. Οπότε όσοι μιμήθηκαν τον πρωτοπόρο, ήθελαν να κερδίσουν την ίδια προσοχή (από τους καλλιτέχνες και τον κόσμο). Οι περισσότεροι εξήγησαν πως στόχος δεν ήταν το τραύμα, αλλά να πιάσουν οι αγαπημένοι τους ερμηνευτές την κούκλα.

Ο στόχος φαίνεται ωστόσο, να έχει αλλάξει τον τελευταίο καιρό.

Κατά τη διάρκεια συναυλίας της στο Λονδίνο, κάποιος έριξε στα πόδια της Pink μια σακούλα. Ήταν γεμάτο με τέφρα. Ήταν ό,τι είχε απομείνει μετά την αποτέφρωση της μητέρας μιας θαυμάστριας της καλλιτέχνιδας που παρακολουθούσε την εμφάνιση της.

“Είναι η μητέρα σου;” ρωτάει η Pink, πριν πάρει την απάντηση και σχολιάσει “δεν ξέρω πώς να αισθανθώ για αυτό που μόλις συνέβη”.

Η Βebe Rexha δέχθηκε χτύπημα -στο μάτι- από κινητό τηλέφωνο που εκτόξευσε φαν της, στην εμφάνιση της στη Νew York City. Ο 27χρονος άνδρας που πέταξε το κινητό του, συνελήφθη με κατηγορίες πλημμελήματος για παρενόχληση και επίθεση.

Δήλωσε αθώος και είπε πως “ήθελα να δω αν μπορούσα να την χτυπήσω με το τηλέφωνο στο τέλος του σόου της, γιατί πίστευα ότι θα έχει πλάκα”.

Ιδού η επίμαχη στιγμή -με την Rexha να αποχωρεί αμέσως από την σκηνή.

Ιδού και το τραύμα που προκλήθηκε στην 33χρονη τραγουδίστρια.

Μια ημέρα αργότερα, η Ava Max είχε συναυλία στο Λος Άντζελες. Όπως ερμήνευε τα τραγούδια της, ένας άνδρας εμφανίστηκε αίφνης στην σκηνή και τη χτύπησε στο πρόσωπο, πριν τον απομακρύνει η ασφάλεια. “Με χτύπησε τόσο δυνατά που προκάλεσε τραύμα στο εσωτερικό του ματιού”, ενημέρωσε η Max λίγες ώρες αργότερα.

Κατά της εμφάνισης της ερμηνεύτριας της country, Kelsea Ballerini στο Idaho, ένα αντικείμενο την ‘πέτυχε’ στο πρόσωπο. Αιφνιδιάστηκε και αποχώρησε από την σκηνή, πριν την εξετάσουν γιατροί και διαπιστωθεί πως δεν είχε κάποιο τραύμα. Η ίδια ενημέρωσε πως “κάποιος μου πέταξε ένα βραχιόλι που με πέτυχε στο μάτι. Περισσότερο με τρόμαξε, από ό,τι με πόνεσε”.

Γιατί έχει παραγίνει το κακό

Η εκτόξευση αντικειμένων στην σκηνή υπάρχει από καταβολής live εμφανίσεων καλλιτεχνών, ως τρόπος αλληλεπίδρασης των φαν με τους καλλιτέχνες. Οι Beatles για παράδειγμα, γέμιζαν ζελεδάκια στις εμφανίσεις τους.

Σε ροκ σκηνές, η συνήθεια (που αφορούσε και τη δυσαρέσκεια του κοινού για αυτά που άκουγε) είχε οδηγήσει στην προσθήκη ειδικού διχτυού προστασίας μπροστά από τους εμφανιζόμενους, αφού προέκυπταν τραυματισμοί.

Κάπως έτσι προστέθηκαν άνθρωποι ασφαλείας στους χώρους. Τότε οι φαν έγιναν πιο ευρηματικοί. Οι Billie Ellish, One Direction, Shawn Mendes και Drake είχαν εμπειρία από ρίψεις κινητών τηλεφώνων στο πάτωμα. Όχι πάνω τους. Άλλοι φαν πετούσαν εσώρουχα ή άλλα αντικείμενα που αιφνιδίαζαν μεν, αλλά δεν προκαλούσαν τραυματισμούς.

Ενδεικτικό είναι το sex toy που προσγειώθηκε μπροστά στον Lil Nas X σε συναυλία του στη Σουηδία.

Τον τελευταίο καιρό ωστόσο, αυξάνονται και πληθαίνουν διαρκώς οι καλλιτέχνες που δέχονται επικίνδυνα αντικείμενα, με τον Drake να γίνεται η τελευταία σημείωση στη λίστα, μέχρι την επόμενη.

Σύμφωνα με όσα είχε να πει στην Guardian ο Paul Wertheimer, διευθυντής ασφάλειας του πλήθους σε συναυλίες η αύξηση των περιστατικών αφορά επιθετικότητα που παρατηρείται πως έχει αυξηθεί μετά την πανδημία “καθώς συνεχίζουμε να προσομοιώνουμε την επιστροφή στη ζωή χωρίς lockdown, αφού μείναμε μέσα για τρία χρόνια όταν κανείς δεν μπορούσε να πάει σε συναυλίες.

Όλοι είπαμε ότι τα πλήθη θα ήταν πιο άτακτα και πιο ενεργητικά, αφού οι άνθρωποι δεν θα ήταν πια κλεισμένοι στα σπίτια τους.

“Όταν τα πλήθη αγριεύουν, οι άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται πως προστατεύεται η ανωνυμία τους και αυτό τους οδηγεί να κάνουν αντικοινωνικά, επικίνδυνα πράγματα”.

Η συνθήκη γίνεται ακόμα πιο ιδιαίτερη, όταν υπάρχουν καλλιτέχνες που πετούν εκείνοι πράγματα στο κοινό. Για παράδειγμα, ο Harry Styles ρίχνει νερό στο πλήθος πριν ερμηνεύσει το “Kiwi”, ενώ ο DJ Steve Aoki συνηθίζει μια τούρτα στο πλήθος όταν παίζει το “Cake Face”. Η δε, Beyoncé πέταξε ένα ζευγάρι γυαλιά ηλίου στο πλήθος τη δεύτερη νύχτα της συναυλίας της παγκόσμιας περιοδείας “Renaissance” στο Λονδίνο.

“Υπάρχει μακρά ιστορία καλλιτεχνών που πετάνε κιθάρες, μπουκάλια και ρούχα στο πλήθος” εξήγησε ο Wertheimer, πριν καταλήξει στο ότι “αυτό που γίνεται είναι αμφίδρομο: εάν οι καλλιτέχνες δεν θέλουν να δέχονται αντικείμενα, δεν θα έπρεπε και να τα πετάνε. Ο σεβασμός πρέπει να είναι αμοιβαίος”.

Μια λύση στο πρόβλημα είναι να μεγαλώσει η απόσταση μεταξύ εμφανιζόμενου στην σκηνή και κοινού. Κάτι που όπως λένε οι ειδικοί ασφαλείας, δεν θέλουν οι καλλιτέχνες γιατί μειώνει το vibe που εισπράττουν από τον κόσμο.

Πώς το νέο trend μπορεί να οδηγήσει στη φυλακή όσους πετούν αντικείμενα

Όπως λέει στο Forbes η Amber Baylor, καθηγήτρια Νομικής στη Νομική Σχολή του Columbia “μπορούν να απαγγελθούν κατηγορίες για επίθεση κατά των θεατών για ρίψη αντικειμένων και τραυματισμό καλλιτεχνών, ακόμη και όταν δεν είχαν την πρόθεσή τους να προκαλέσουν τραυματισμό”.

Η φαινομενικά αβλαβής συμπεριφορά από ενθουσιασμένους θαυμαστές -όπως η ρίψη αντικειμένων στη σκηνή- θα μπορούσε θεωρητικά να υπόκειται σε ποινικές διώξεις, ιδιαίτερα αν αυτές οι πράξεις δεν είχαν προσκληθεί από τον ερμηνευτή.

Οι δε, ποινικές κατηγορίες θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν εγκληματική αταξία ή βανδαλισμό εάν αντικείμενα που πετάχτηκαν στη σκηνή από έναν θαυμαστή βλάψουν τον ίδιο τον χώρο.

Επίσης, ένας καλλιτέχνης θα μπορούσε να κάνει μήνυση για αποζημίωση για συναισθηματικές ή ιατρικές ζημιές που προκύπτουν από τη ρίψη ακτικειμένων. 

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα