Ο ενεργειακός επεκτατισμός του Ερντογάν στη Λιβύη

Ο ενεργειακός επεκτατισμός του Ερντογάν στη Λιβύη
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και ο επικεφαλής της λιβυκής κυβέρνησης Φάγεζ αλ-Σάρατζ. AP

Ο Ερντογάν προσπαθεί να επεκτείνει την οικονιμική επιρροή του στη Λιβύη, ωστόσο οι πραγματικές βλέψεις του είναι καθαρά γεωπολιτικές. Αποστολή επιχειρηματικών ομίλων για νέα "deals".

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί από τώρα να καρπωθεί την οικονομική ανοικοδόμηση της Λιβύης στοχεύοντας στην εποχή μετά το πέρας του εμφυλίου πολέμου, όπως γράφει το πρακτορείο arabnews.

Επικεφαλής τουρκικών επιχειρηματικών ομίλων αναμένεται να φτάσουν στη Λιβύη τις επόμενες δύο εβδομάδες για να συνάψουν συμφωνίες με την κυβέρνηση Σάρατζ, κυρίως ως προς το ενεργειακό πεδίο.

Η Τουρκία άλλωστε έχει ενεργό ρόλο στον πόλεμο της Λιβύης εξοπλίζοντας τις δυνάμεις του Σάρατζ έναντι του στρατάρχη Χάφταρ.

Με τη βοήθεια μισθοφόρων από την Τουρκία, ο τακτικός στρατός του Σάρατζ απέκρουσε επίθεση του Χάφταρ στην Τρίπολη ενώ οι μάχες συνεχίζονται με στόχο τη Σύρτη που ελέγχεται από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό του Χάφταρ και αποτελεί “κόκκινη γραμμή” για την Αίγυπτο.

Πηγές της τουρκικής κυβέρνησης στην Άγκυρα ανέφεραν στο arabnews ότι μια “επιτροπή” εκπροσώπων επιχειρήσεων θα πάει στη Λιβύη και θα καταρτίσει επιχειρηματικό σχέδιο, με αρχική εστίαση στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Λιβύης και στην αποκατάσταση των υποδομών της. Παράλληλα, στόχος είναι να επιτευχθεί “deal” για τις εισαγωγές προϊόντων από την Τουρκία.

Τουρκικές εταιρείες δραστηριοποιούνται εδώ και χρόνια στη Λιβύη, στον τομέα της οικοδομής και των ηλεκτρικών δικτύων.

Το υπάρχον deal ανάμεσα στα δύο κράτη ανέρχεται στα 16 δις δολάρια, ωστόσο οι εργασίες έχουν διακοπεί λόγω των συγκρούσεων, ενώ οι εργολάβοι δεν μπόρεσαν να ταξιδέψουν εξαιτίας της πανδημίας του κοροναϊού.

Με 10 ώρες διακοπής ρεύματος την ημέρα στη Λιβύη, η τουρκική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας Karadeniz Holding βρίσκεται σε συνομιλίες με την Τρίπολη για να πουλήσει 1.000 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας. Η Karadeniz Holding προτίθεται να εγκαταστήσει πλωτούς σταθμούς παροχής ρεύματος.

Οι τουρκικές εξαγωγές στη Λιβύη ανέρχονται σε 2 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως και οι εισαγωγές στα 350 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Ryan Bohl, αναλυτής της Stratfor, δήλωσε στο Arab News ότι οι επενδύσεις και η οικονομική βοήθεια στη Λιβύη θα έχουν ελάχιστο άμεσο όφελος για την Τουρκία, ωστόσο μπορούν να ισχυροποιήσουν τη θέση του Ερντογάν στην περιοχή.

“Επενδύσεις σαν αυτές… απαιτούν σταθερότητα για να ριζωθούν και να είναι αποτελεσματικές. Πρόκειται για μια μακρά διαδικασία που μπορεί να ανακόπτεται από τις μάχες και να μην είναι παραγωγική, αλλά παγιώνουν το “ανάστημα” της Τουρκίας στη Λιβύη και την περιοχή”, ανέφερε ο ίδιος.

Ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε άλλωστε στο Reuters πριν από δύο εβδομάδες ότι η Τουρκία ήταν έτοιμη να ξεκινήσει την ανοικοδόμηση της Λιβύης αφού οι ανώτεροι συνεργάτες του προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έκαναν μια πρώτη επίσκεψη στην Τρίπολη για να συζητήσουν τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, των κατασκευών και των τραπεζών.

“Το πετρέλαιο και οι φυσικοί πόροι της περιοχής είναι για την ευημερία και την ανάπτυξη του Λιβυκού λαού. Δεν είμαστε αποικιοκράτες. Δεν πηγαίνουμε εκεί έχοντας ιμπεριαλιστικά κίνητρα” δήλωνε πάντως πριν λίγες ημέρες ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα