Ο επικεφαλής του HRW λέει στο NEWS 24/7 τη σκληρή αλήθεια για τη Γάζα
Διαβάζεται σε 9'Τη στάση της Δύσης στον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς στηλίτευσε μέσω του NEWS 24/7 ο διευθυντής του Human Rights Watch σε Ισραήλ και Παλαιστίνη, Ομάρ Σακίρ ενώ απηύθυνε έκκληση για τερματισμό του απαρτχάιντ στη Γάζα.
- 22 Δεκεμβρίου 2023 11:00
“O πόλεμος θα συνεχιστεί μέχρι την εξάλειψη της Χαμάς. Μέχρι τη νίκη. Όποιοι νομίζουν πως θα σταματήσουμε, έχουν αποσυνδεθεί από την πραγματικότητα”, διαμήνυσε την Τετάρτη (20/12), ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Την ίδια ώρα ο θλιβερός απολογισμός των θυμάτων του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς έχει ξεπεράσει τους 17.000 νεκρούς, ενώ ο πληθυσμός της Γάζας βρίσκεται αντιμέτωπος με μία πρωτοφανή ανθρωπιστική καταστροφή.
Μόλις χτες, Πέμπτη (21/12), έγινε γνωστό ότι στη βόρεια περιοχή του παλαιστινιακού θύλακα δεν έχει απομείνει κανένα λειτουργικό νοσοκομείο (σε ολόκληρη την περιοχή υπολογίζεται ότι λειτουργεί λιγότερο από το 1/3 των νοσοκομείων, σύμφωνα με τον ΟΗΕ) ενώ στη Λωρίδα της Γάζας δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα και οι ελλείψεις σε νερό και τρόφιμα παραμένουν μεγάλες, με τον μισό πληθυσμό να υφίσταται πολύ σοβαρό έως και ακραίο λιμό.
Το NEWS 24/7 συνομίλησε με τον διευθυντή του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Right Watch) σε Ισραήλ και Παλαιστίνη, Ομάρ Σακίρ (Omar Shakir), ο οποίος, μεταξύ άλλων, έκανε λόγο για “διαρκή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας”, στηλιτεύοντας, παράλληλα, τη στάση της διεθνούς κοινότητας, καθώς “φαίνεται να δίνει το πράσινο φως στην ισραηλινή κυβέρνηση να πραγματοποιεί περαιτέρω θηριωδίες“, όπως είπε.
“Συνθήκες απαρτχάιντ στη Γάζα”
Για να κατανοήσουμε το μέγεθος της ανθρωπιστικής καταστροφής που συντελείται αυτή τη στιγμή στη Γάζα, θα πρέπει αρχικά να ξεκαθαρίσουμε ότι πρόκειται για μια περιοχή, που ήδη, πριν από την 7η Οκτωβρίου και την έναρξη του πολέμου, βρισκόταν υπό συνθήκες απαρτχάιντ.
Συχνά αποκαλείται ως “η μεγαλύτερη υπαίθρια φυλακή του κόσμου” και αυτό δεν είναι υπερβολή. Σε έκταση περίπου 140 τετραγωνικών μιλίων, ζουν 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι, σε καθεστώς αποκλεισμού από στεριά, αέρα και θάλασσα και “με τη συντριπτική πλειοψηφία αυτών να μην έχει εγκαταλείψει ποτέ την περιοχή”, όπως σημειώνει ο κ. Σακίρ.
“Να υπενθυμίσουμε ότι η Γάζα βρίσκεται υπό ισραηλινή κατοχή για περισσότερα από 56 χρόνια, ενώ οι περισσότεροι κάτοικοι είναι πρόσφυγες, στους οποίους έχει αφαιρεθεί το δικαίωμα, να επιστρέψουν στα σπίτια τους, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το 1948″, προσθέτει.
“Εδώ και χρόνια επικρατούν αυστηρότατοι περιορισμοί για το ποια εμπορεύματα και αγαθά μπορούν να εισέλθουν στη Γάζα και να εξέλθουν από αυτή ενώ εξίσου αυστηρή είναι και η έξοδος των κατοίκων. Ταυτόχρονα, ο απόλυτος έλεγχος του Ισραήλ στον εναέριο χώρο, στην πρόσβαση στη θάλασσα, στο μητρώο του πληθυσμού, που υπαγορεύει ακόμα και το ποιος έχει ταυτότητα και ποιος όχι, ο έλεγχος των πόρων και των υποδομών και συνολικά ο τρόπος με τον οποίο το Ισραήλ ελέγχει μεγάλο μέρος της καθημερινής ζωής των ανθρώπων στη Γάζα, είναι ο λόγος για τον οποίο το Human Right Watch και άλλοι οργανισμοί έχουν αποκαλέσει τη Γάζα ως μια υπαίθρια φυλακή.
Όπως έχουμε διαπιστώσει, η μεταχείριση των Παλαιστίνιων στη Γάζα από το Ισραήλ ισοδυναμεί με απαρτχάιντ“, μας αναφέρει.
Εγκλήματα πολέμου
Με το ξέσπασμα του πολέμου, την 7η Οκτωβρίου, μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς σε ισραηλινά εδάφη, η Γάζα βρέθηκε υπό καθεστώς πολιορκίας.
Σφοδρότατοι καθημερινοί βομβαρδισμοί ισοπέδωσαν, από τις πρώτες κιόλας ημέρες, μεγάλο μέρος της πυκνοκατοικημένης πόλης, προκαλώντας τον θάνατο εκατοντάδων -και αργότερα χιλιάδων- αμάχων, μεταξύ τους και πολλών παιδιών. Υπολογίζεται, ότι από την 7η Οκτωβρίου, σκοτώνονται κατά μέσο όρο 300 άνθρωποι τη μέρα, με τους γιατρούς που βρίσκονται στην περιοχή να εκτιμούν, ότι ο αριθμός των θυμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς δεν καταγράφονται οι νεκροί που είναι θαμμένοι στα συντρίμμια.
Όπως καταγγέλλεται, ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποίησε μέχρι και βόμβες φωσφόρου, η χρήση των οποίων έχει απαγορευτεί ρητά από τη Συνθήκη της Γενεύης το 1980. Οι χερσαίες επιχειρήσεις με τεθωρακισμένα οχήματα και άρματα μάχης που ακολούθησαν και συνεχίζουν να εξελίσσονται σε αρκετές περιοχές του θύλακα, φαίνεται πως έχουν στόχο την ολοκληρωτική πολιορκία της περιοχής.
“Τα τελευταία 15 χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί μια σειρά εχθροπραξιών στη Γάζα, αλλά τους τελευταίους δύο μήνες γινόμαστε μάρτυρες μίας πρωτοφανούς έξαρσης της βίας και της καταστολής σε βάρος των Παλαιστίνιων. Από την 7η Οκτωβρίου συντελούνται διαρκώς εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στην περιοχή.
Η συλλογική τιμωρία ενός ολόκληρου λαού συνιστά έγκλημα πολέμου. Η σκόπιμη παρεμπόδιση της ανθρωπιστικής βοήθειας συνιστά έγκλημα πολέμου. Το να χρησιμοποιείται ο λιμός ως όπλο συνιστά επίσης έγκλημα πολέμου”, επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Ομάρ Σακίρ.
Τα “δυο μέτρα και δυο σταθμά” της Δύσης
Ρωτήσαμε τον κ. Σακίρ αν “η διεθνής κοινότητα έχει κάνει αρκετά για τον τερματισμό των εν λόγω θηριωδιών στην περιοχή και για την προστασία του άμαχου πληθυσμού”.
Η απάντησή του ήταν κατηγορηματικά αρνητική.
“Πολλά κράτη, κυρίως εκτός Δύσης, ζήτησαν κατάπαυση του πυρός και καταδίκασαν τα εγκλήματα που διαπράττονται και από τις δύο εμπλεκόμενες πλευρές. Ωστόσο, πολλά απ’ τα ευρωπαϊκά κράτη και οι ΗΠΑ, αρνήθηκαν να καταδικάσουν τα εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ ενώ καταδίκασαν τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττουν οι ένοπλες παλαιστινιακές ομάδες. Δεν ζήτησαν δικαιοσύνη από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, όπως έκαναν σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Υπάρχει μια διαφορετική αντιμετώπιση από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Μάλιστα, ορισμένα κράτη συνεχίζουν να παρέχουν ένοπλη στρατιωτική βοήθεια στην ισραηλινή κυβέρνηση, παρά τον σαφή κίνδυνο αυτά να χρησιμοποιηθούν για την διάπραξη νέων εγκλημάτων. Όλα αυτά καταδεικνύουν ότι όχι μόνο η διεθνής κοινότητα δεν έχει κάνει αρκετά για τον τερματισμό των εχθροπραξιών και την προστασία των αμάχων, αλλά δίνουν το ‘πράσινο φως’ στο Ισραήλ να συνεχίσει να πραγματοποιεί περαιτέρω μαζικές θηριωδίες“, δήλωσε.
Σημειώνεται ότι ήδη από τις πρώτες μέρες του πολέμου, η πλειοψηφία των ευρωπαϊκών κρατών, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, έσπευσαν να εκφράσουν τη στήριξή τους στο Ισραήλ, καταδικάζοντας τις “τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς” ενώ αίσθηση είχε προκαλέσει το βέτο των Ηνωμένων Πολιτειών σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, στις αρχές Δεκεμβρίου, το οποίο θα καθόριζε αν θα γινόταν έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, “επειδή δεν καταδικαζόταν η επίθεση της Χαμάς”, όπως εξήγησε εκπρόσωπος των ΗΠΑ.
Ως αποτέλεσμα να μην έχει επιτευχθεί, μέχρι και σήμερα, γενικευμένη έκκληση για κατάπαυση του πυρός ενώ το Συμβούλιο του ΟΗΕ πασχίζει να συνεδριάσει εκ νέου επί του ζητήματος,χωρίς ωστόσο να τα έχει καταφέρει. Την ίδια ώρα, ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών στη Γάζα αυξάνεται δραματικά και οι επιζώντες βρίσκονται αντιμέτωποι μέχρι και με την εξάπλωση θανατηφόρων επιδημιών, όπως αποκάλυψε πρόσφατα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Αυτό που άλλαξε την ιδιαίτερα ‘συμπαγή’ στάση της Δύσης απέναντι στο Ισραήλ ήταν η δολοφονία τριών Ισραηλινών αμάχων από τους IDF (Iσραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις) την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου στη Γάζα. Ο Μπάιντεν και στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης έφτασαν να αμφισβητήσουν ανοιχτά τους “αδιάκριτους βομβαρδισμούς” του Ισραήλ στη Γάζα ενώ αυξήθηκαν οι πιέσεις στην ισραηλινή κυβέρνηση για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για εκεχειρία. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι οι πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση Νετανιάχου από τον εβραϊκό πληθυσμό της χώρας για κατάπαυση του πυρός, μόνο αμελητέες δεν είναι.
Όπως, όμως, επισημαίνει ο κ. Σακίρ “η δολοφονία των ισραηλινών αμάχων ανέδειξε το χρόνιο μοτίβο, που ακολουθούν οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις, κυρίως κατά των Παλαιστίνιων, εδώ και πολλά χρόνια, χωρίς καμία επίπτωση”.
“Κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών του 2008-2009 καταγράψαμε στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τη δολοφονία 11 Παλαιστινίων (4 παιδιά και 5 γυναίκες), οι οποίοι πυροβολήθηκαν ενώ κυμάτιζαν λευκή σημαία. Δεν ελήφθη κανένα μέτρο, ο ισραηλινός στρατός δεν λογοδότησε ποτέ, όπως ούτε για κανένα άλλο περιστατικό κακοποίησης, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μία αίσθηση ατιμωρησίας στους κόλπους των στρατιωτικών δυνάμεων του Ισραήλ. Και αυτός είναι ο λόγος που συνεχίζουμε να βλέπουμε τέτοια περιστατικά”, εξήγησε.
Και τώρα τι;
Για τον διευθυντή του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε Ισραήλ και Παλαιστίνη, Ομάρ Σακίρ, η “λύση για τη
Γάζα” ξεκινά από τη στάση της διεθνούς κοινότητας.
“Μια πολιτική λύση είναι απαραίτητη αλλά δεν πρόκειται να έρθει σύντομα. Για μας πρωταρχική ανάγκη είναι η διεθνής κοινότητα να υποστηρίξει την επίσημη έρευνα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τα σοβαρά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν στην Παλαιστίνη. Να μπει τέλος στο απαρτχάιντ, στις διώξεις εναντίον εκατομμυρίων Παλαιστινίων και στην ατιμωρησία του ισραηλινού στρατού” σημειώνει.
Σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, την Πέμπτη (21/12) οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι πραγματοποιούνται “σοβαρές διαπραγματεύσεις” για εκεχειρία στο Κάιρο, με τους ηγέτες της Χαμάς να ξεκαθαρίζουν ότι δεν προτίθενται να απελευθερώσουν περαιτέρω ομήρους αν δεν συμφωνηθεί μόνιμη κατάπαυση του πυρός. Δυτικοί ηγέτες, όπως ο Σούνακ και ο Μακρόν, υποστήριξαν επίσης, έστω και διστακτικά, την ανάγκη για εκεχειρία.
Ωστόσο, κανείς δεν είναι σε θέση να εκφράσει αισιοδοξία για την έκβαση των διαπραγματεύσεων, όσο ο βασικός εταίρος των συνομιλιών, το Ισραήλ, υπερασπίζεται σθεναρά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας και διαμηνύει ότι θα φτάσει “μέχρι το τέλος”.
Το ερώτημα ‘πόσοι νεκροί είναι αρκετοί για να σταματήσει η αιματοχυσία’ παραμένει αναπάντητο.