O επικίνδυνος συνεργάτης του Μασκ στο υπουργείο που έφτιαξε ο Τραμπ για να κόψει 2 τρισ. από κρατικά έξοδα
Διαβάζεται σε 7'Το υπουργείο που δίνει ο Ντόναλντ Τραμπ στον Ίλον Μασκ έχει και πιο επικίνδυνο συνεργάτη: τον Βιβέκ Ραμασουάμι που πρότεινε την απόλυση του 75% των κρατικών υπαλλήλων.
- 13 Νοεμβρίου 2024 13:01
Από την ώρα που ολοκληρώθηκε το comeback του Ντόλαντ Τραμπ στην προεδρεία των ΗΠΑ, δεν πρέπει να υπάρχει κάποιος που να μην έχει καταλάβει πως ο Ίλον Μασκ θα έχει λόγο σε όσα κάνει η νέα κυβέρνηση την επόμενη τετραετία.
Για να το «δέσει», ο 47ος Πλανητάρχης έφτιαξε υπουργείο για τον πιο πλούσιο κάτοικο της Γης, του οποίου η ιστορία είναι εν πολλοίς γνωστή: όταν ήταν παιδί δεν τον έπαιζε κανείς, έτσι έμαθε να είναι δημιουργικός για να διασκεδάζει ο ίδιος τον εαυτό του, αλλά δεν ανέπτυξε ιδιαίτερη ενσυναίσθηση ή επαφή με το συναίσθημα ή τη λογική πέρα από τα νούμερα.
Σήμερα θα ασχοληθούμε με τον άνθρωπο που διάλεξε ο Τραμπ για άμεσο συνεργάτη του Μασκ, στο υπουργείο κυβερνητικής αποτελεσματικότητας (Department of Government Efficiency). Το εν συντομία DOGE έχει ως αποστολή να κάνει πράξη τα λόγια του Μασκ, σύμφωνα με τα οποία μπορεί να εξοικονομήσει περισσότερα από 2 τρισεκατομμύρια δολάρια των ετήσιων κρατικών δαπανών.
Το ποσό αντιστοιχεί σχεδόν στο 1/3 του συνόλου.
Ο ερχόμενος ηγέτης των ΗΠΑ δεν έθεσε πλαίσιο. Άφησε τον άνθρωπό του να κάνει ό,τι κρίνει. Όχι όμως, μόνος. Θα πρέπει να συνεργαστεί με ένα άτομο που είναι γνωστό για την ικανότητα του να βγάζει λεφτά. Μάλιστα, υπήρξε και αντίπαλος του στις εκλογές για την προεδρεία των Ρεπουμπλικανών.
Λέγεται Βιβέκ Ραμασουάμι. Μπροστά του ο Μασκ είναι ευαίσθητος για την κοινωνία και φιλάνθρωπος.
Ο όρος («σύγχρονο Manhattan Project») που αποκαλύπτει την αλήθεια
Πριν συστήσουμε τον Ραμασουάμι, θα χρειαστεί να διευκρινίσουμε τι θα κάνει μαζί με τον Μασκ, κατά το ρηθέν του Τραμπ: θα αποφασίσουν για την αναδιάρθρωση και τις μεγάλες περικοπές που θα γίνουν στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες, ώστε να υπάρχει «μικρότερη κυβέρνηση, μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και λιγότερη γραφειοκρατία. Αυτό θα είναι το τέλειο δώρο στις ΗΠΑ, για την 250η επέτειο της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας».
Ο Πλανητάρχης πρόσθεσε ότι το Υπουργείο Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας «θα είναι το Manhattan Project της εποχής και θα προβεί σε τεράστιες περικοπές και νέες αποδόσεις σε διογκωμένες υπηρεσίες».
Ειρήσθω εν παρόδω, το αυθεντικό Manhattan Project που ‘έτρεξε’ στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αφορούσε έρευνα και ανάπτυξη για την παραγωγή των πρώτων πυρηνικών όπλων. Έδωσε την πρώτη ατομική βόμβα.
Οι Μασκ και Ραμασουάμι θα προκαλέσουν άλλου είδους καταστροφές, όπως κάνουν ό,τι κρίνουν, για να μειώσουν κατά 2 τρισεκατομμύρια δολάρια τον κυβερνητικό προϋπολογισμό. Για την ιστορία, ο Mασκ έχει εξασφαλίσει την τελευταία δεκαετία ομοσπονδιακά συμβόλαια συνολικής αξίας μεγαλύτερης των 10 δισεκατομμυρίων.
Ποιος είναι ο Βιβέκ Ραμασουάμι, γνωστός ως moneymaker
Ο 39χρονος Vivek Ganapathy Ramaswamy είναι γιος Ινδών μεταναστών, πτυχιούχος βιολογίας από το Harvard (όπου έγινε και πρόεδρος του Harvard Political Union και απέκτησε τον πολιτικό ράπερ Da Vek, ως alter ego -λάτρευε και μιμούνταν τον Eminem) και νομικής από το Yale, όπου γνώρισε τον αντιπρόεδρο της νυν κυβέρνησης, Τζέι Ντι Βανς.
Από το πτυχίο του Harvard έως την έναρξη των σπουδών στο Yale, ο Ραμασουάμι είχε προλάβει να γίνει εκατομμυριούχος από επενδύσεις στα οικονομικά, τα φαρμακευτικά και τις βιομηχανίες βιοτεχνολογίας.
Η πραγματική περιουσία προέκυψε από την εταιρεία φαρμακευτικών επενδύσεων και ανάπτυξης φαρμάκων Roivant Sciences. Ιδρύθηκε μετά το «εύρηκα» του Ραμασουάμι.
Οι φαρμακευτικοί κολοσσοί εγκαταλείπουν την έρευνα επί μιας ουσίας, όταν κρίνουν πως το προϊόν δεν θα είναι κερδοφόρο, ακόμα και αν είναι αποτελεσματικό.
Ο Ραμασουάμι λοιπόν, πρότεινε να παίρνει η Roivant Sciences (της Καθλίν Σιμπέλιους, γραμματέα υγείας και ανθρωπίνων υπηρεσιών της κυβέρνησης Ομπάμα και του Δρ Μπίργουϊκ, πρώην δημοκρατικού γερουσιαστή -μεταξύ άλλων) αυτά τα συνταγογραφούμενα φάρμακα και να τα βγάζει στην αγορά, σε προσιτές τιμές.
Συχνά μιλούσε για την ανισότητα του πλούτου «που τροφοδοτεί μια κοινωνική ιεραρχία στη χώρα μας που απορρίπτει την υπόθεση ότι είμαστε όλοι ίσοι πολίτες». Οι συνεργάτες του είχαν υποθέσει πως νοιάζεται για τον κόσμο και την εταιρική ευθύνη.
Όταν δολοφονήθηκε ο Τζορτζ Φλόιντ, o Ραμασουάμι επέκρινε δημοσίως τις εταιρείες που μιλούσαν για κοινωνικά ζητήματα. Οι «συμπαίκτες» του παραιτήθηκαν κι εκείνος στράφηκε στη συγγραφή και τη δημιουργία εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων.
Οι προτάσεις του Ραμασουάμι είναι παράνομες έως και επικίνδυνες
Στο επίκεντρο της εκστρατείας που είχε κάνει εναντίον του Τραμπ ο Ραμασουάμι ήταν η θεωρία πως το έθνος έχει χάσει το πνευματικό του κέντρο και έτσι δημιουργήθηκε ένα κενό που καλύπτεται από «κοσμικές λατρείες, φυλετικό wokeism, σεξουαλική και έμφυλη ρευστότητα και κλιματική αίρεση που μπορεί να χαθεί στη λήθη μόνο με την εκ νέου ανακάλυψη των αμερικανικών ιδεωδών, του πατριωτισμού, της αξιοκρατίας και της θυσίας».
Έχει γράψει βιβλίο με τίτλο «Woke Inc.: Inside Corporate America’s Social Justice Scam». Όταν τον ρώτησαν αν είναι anti-woke, απάντησε «δεν χρησιμοποίησα ποτέ αυτήν τη λέξη για να περιγράψω τον εαυτό μου». Βέβαια, στις κονκάρδες που είχε δημιουργήσει για τους φαν του, μπορούσατε να διαβάσετε «Stop Wokeism. Vote Vivek».
Κουραστήκατε;
Κρατήστε πως είχε τάξει ότι θα γίνει το νέο πρόσωπο του διανοητικού συντηρητισμού και θα κάνει πολύ καλύτερη δουλειά από αυτήν που μπορούσε ή ήθελε ο Τραμπ.
Οι συμφοιτητές του τον θυμούνται να είναι το ίδιο σίγουρος για τον εαυτό του και να έχει την ίδια αυτοπεποίθηση, από όταν ήταν πρωτοετής.
Μάλλον είχε να κάνει με τους γονείς του. Ο πατέρας του είναι μηχανικός και δικηγόρος διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας στην General Electric και η μητέρα του γιατρός.
Την ημέρα που ανακοίνωσε πως διεκδικεί το θώκο του Ρεπουμπλικανικού κόμματος (απέσυρε την υποψηφιότητα το Γενάρη και τάχθηκε υπέρ του Τραμπ), ενημέρωσε πως είχε μελετήσει ενδελεχώς το Σύνταγμα και είχε καταλήξει στο ότι αν τον προτιμούσαν, το πρώτο πράγμα που θα έκανε θα ήταν να καταργήσει το Υπουργείο Παιδείας.
Βέβαια, όπως έγραψαν οι New York Times «το Σύνταγμα εκχωρεί την εξουσία των οικονομικών πόρων στο Κογκρέσο και νόμος καθιστά παράνομο να μη ξοδέψει ο πρόεδρος τα χρήματα που προορίζονται για την παιδεία, στην παιδεία».
Επιπροσθέτως, ο Ραμασουάμι είχε πει ότι θα εξαφανίσει τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών, αν και γνώριζε ότι διέπονται από συμβάσεις με κρατικές και τοπικές κυβερνήσεις.
Υγεία.
Μια άλλη δέσμευση που είχε κάνει ήταν ότι θα επιστρατεύει τον στρατό για να εξαλείψει τη μάστιγα της φαιντανύλης, ουσία που περνάει στις ΗΠΑ από τα νότια σύνορα. Και όχι, δεν τον ένοιαζε ο νόμος Posse Comitatus του 1878, ο οποίος απαγορεύει τη χρήση του στρατού για την επιβολή του πολιτικού νόμου.
Το τρίτο must του Ραμασουάμι είναι να μην ξοδευτεί έστω ένα παραπάνω δολάριο σε βοήθεια σε χώρες όπως η Ουκρανία, το Ισραήλ και η Ταϊβάν.
Όλα αυτά τα επανέλαβε αφότου ανέλαβε χρέη στο DOGE. Δεν παρέλειψε να προσθέσει ότι οι ΗΠΑ δεν χρειάζονται το FBI και το IRS (Internal Revenue Service), δηλαδή την εφορία του κράτους.
Πρότεινε να γίνουν μαζικές απολύσεις, ώστε να κάνουν την έξοδό τους από τις κυβερνητικές υπηρεσίες το 75% των εργαζομένων.
Ετοιμαστείτε λοιπόν, για λαϊκό ξεσηκωμό καθώς ο Τραμπ δεν πρόκειται να σταθεί εμπόδιο. Όπως είπε «το σημαντικότερο είναι ότι θα διώξουμε τη μαζική σπατάλη και την απάτη που υπάρχει σε όλη την ετήσια κρατική μας δαπάνη, ύψους 6,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων».
Ναι, ό,τι κάνει το κάνει για το καλό του λαού (του).