Ο Ερντογάν απειλεί ότι θα ανοίξει τα σύνορα – Ανησυχία στα νησιά
Η Αγκυρα μπορεί να αναγκασθεί να ανοίξει τον δρόμο προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη, εάν δεν λάβει αρκετή διεθνή υποστήριξη δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν - Διαψεύδει η Τουρκία πως αυξήθηκαν και πάλι οι προσφυγικές ροές προς τη χώρα μας
- 05 Σεπτεμβρίου 2019 12:42
Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι η Τουρκία μπορεί να αναγκασθεί να ανοίξει τον δρόμο προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη, εάν η Άγκυρα δεν λάβει αρκετή διεθνή υποστήριξη στη διαχείριση των σύρων προσφύγων.
Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Άγκυρα, ο Ερντογάν είπε επίσης ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να δημιουργήσει μία «ζώνη ασφαλείας» στη βορειοανατολική Συρία σε σύμπραξη με τις Ηνωμένες Πολιτείες προς το τέλος του Σεπτεμβρίου, αλλά είναι έτοιμη να ενεργήσει και μόνη της αν είναι αναγκαίο.
Θυμίζουμε ότι χθες ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Σουλεϊμάν Σοϊλού διαμήνυε πως φέτος οι προσφυγικές ροές προς την Ελλάδα έχουν μειωθεί κατά 6%.
Σε συνάντησή του με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φίλιππο Γκράντι στην Άγκυρα, ο Σουλεϊμάν Σοϊλού είπε ότι τον στεναχωρούν πάρα πολύ οι τελευταίες δηλώσεις της ΕΕ ότι “αυξήθηκαν οι προσφυγικές ροές από την Τουρκία στην Ελλάδα” και διερωτήθηκε πώς ένας τόσο μεγάλος οργανισμός σαν την ΕΕ κάνει τέτοιο λάθος.
“Αν η ΕΕ σκεφτόταν την Τουρκία, όσο σκέφτεται την Ελλάδα, θα είχαμε λύσει ίσως καλύτερα όλα τα ζητήματα”, ανέφερε.
Συνολικά πάντως, 5.813 άνθρωποι έφτασαν τον Αύγουστο στα νησιά του βορείου Αιγαίου και μετά την άφιξή τους αιτήθηκαν ασύλου.
Από αυτούς, 3.866 έφτασαν στη Λέσβο, 685 στη Χίο και 1262 στη Σάμο. Μέχρι και την Τρίτη, 3 Σεπτεμβρίου τα μεσάνυχτα, στα νησιά πέρασαν 950 άτομα. 531 στη Λέσβο, 112 στη Χίο και 307 στη Σάμο.
Σε ετοιμότητα τα νησιά
Οι δήμαρχοι Λήμνου, δυτικής Λέσβου, Μυτιλήνης, Χίου, Οινουσσών, δυτικής Σάμου, ανατολικής Σάμου και Ικαρίας έκαναν την ίδια ώρα σύσκεψη για την κατάσταση που διαμορφώνεται.
Προκειμένου να αντιμετωπισθεί “το πρόβλημα της αλματώδους αύξησης των μεταναστευτικών ροών προς τα νησιά του βορείου Αιγαίου” οι δήμαρχοι των νησιών που συμμετείχαν σε σύσκεψη (απουσίαζαν οι δήμαρχοι Αγίου Ευστρατίου και Φούρνων) κατέληξαν ομόφωνα στα παρακάτω:
- Την απόρριψη της δημιουργίας οποιασδήποτε άλλης νέας δομής για μετανάστες στις νήσους της Περιφέρειας
- Την άμεση μεταφορά των υφισταμένων δομών εκτός των αστικών ιστών και την οριστική διακοπή λειτουργίας των ΚΥΤ πόλεως Σάμου, Μόριας και ΒΙΑΛ
- Την αναλογική διασπορά των προσφύγων στο σύνολο της χώρας, με άμεση αποσυμφόρηση των νήσων και μαζικές επιστροφές στην Τουρκία, στα πλαίσια της κοινής δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, ώστε η σημερινή αναλογία του 1 προς 7 (μετανάστες προς γηγενείς) των νήσων να μειωθεί στο 1 προς 170 της ηπειρωτικής χώρας.
- Την άμεση και πλήρη αποζημίωση των κατοίκων, που έχουν υποστεί καταπάτηση και ζημίες στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο από τους πρόσφυγες και μετανάστες
- Την άμεση καταγραφή και τον έλεγχο των Μ.Κ.Ο., που δραστηριοποιούνται στην Περιφέρεια
- Την αποτελεσματική φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων και την άμεση υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων της Κυβερνήσεως και των πρόσφατων αποφάσεων του ΚΥΣΕΑ
- Την στήριξη των εμπλεκομένων δημόσιων υπηρεσιών και πρωτίστως του Λιμενικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας και των Ένοπλων Δυνάμεων, για την καθοριστική συμβολή τους στην αντιμετώπιση του προβλήματος και την απαίτηση για άμεση ενίσχυσή τους με προσωπικό και μέσα.
Οι δήμαρχοι καταλήγουν την ανακοίνωση δηλώνοντας “την απόφαση της συνεχούς παρακολουθήσεως των εξελίξεων στο κορυφαίο αυτό για τις νήσους του Βορείου Αιγαίου ζητήματος και προγραμματίζουν νέα συνάντηση εντός μηνός στη Χίο”.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ακόμα εκπρόσωποι της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, της Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος αλλά και οι πρόεδροι των Κοινοτήτων Μόριας, Παναγιούδας και Αφάλωνα που είναι κοντά στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης.
Όλα αυτά την ώρα που ολοκληρώθηκε η μεταφορά προσφύγων από τη Μόρια προς την ηπειρωτική Ελλάδα βάσει του σχεδίου της κυβέρνησης.
Συγκεκριμένα, 1.500 αιτούντες άσυλο που ανήκουν στις λεγόμενες ευάλωτες κατηγορίες και οι οποίοι διέμεναν κυρίως στον καταυλισμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας μετακινήθηκαν με δυο ναυλωμένα καράβια στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και προσωρινά στη δομή της Νέας Καβάλας.
Σε κάθε περίπτωση όμως, η κατάσταση στο Hot Spot της Μόριας είναι ήδη ασφυκτική, ενώ χθες σημειώθηκε ένταση με ανήλικους πρόσφυγες να ζητούν άμεση αποχώρησή τους από το κέντρο.