Ο Ερντογάν προκαλεί την ΕΕ: “Δε μας νοιάζουν οι κυρώσεις – Η Ελλάδα αποφεύγει τον διάλογο”
Επιμένει στην προκλητική ρητορική του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Καλεί σε "συνεργασία για εύρεση αμοιβαίας λύσης", χωρίς ωστόσο να υποχωρεί στις διεκδικήσεις του σε Αιγαίο και Μεσόγειο.
- 09 Δεκεμβρίου 2020 13:25
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιχείρησε να υποβαθμίσει τις συζητήσεις για πιθανές κυρώσεις από πλευράς της ΕΕ.
“Η ΕΕ πρότεινε κυρώσεις για την Τουρκία, κάτι που δεν αποτελεί βασικό πρόβλημα για εμάς. Η Ευρώπη έχει επιβάλλει κυρώσεις με διάφορες μεθόδους και στο παρελθόν”, είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την Άγκυρα, πριν αναχωρήσει για το Μπακού του Αζερμπαιτζάν. Τόνισε δε, πως η ΕΕ δεν έχει φερθεί με εντιμότητα απέναντι στη χώρα του “και δεν έχει κρατήσει τις υποσχέσεις της”.
“Οι τίμιοι ηγέτες της Ένωσης είναι κατά των κυρώσεων”, συνέχισε, φωτογραφίζοντας τη Γερμανία και τη Μέρκελ.
Παράλληλα, τόνισε πως “δεν είμαστε διατεθειμένοι να συμβιβαστούμε ως προς την αποφασιστικότητά μας στην ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα είναι εκείνη που ποτέ δεν έκατσε στο τραπέζι του διαλόγου. Ωστόσο, αν έρθουν σε διάλογο, εμείς θα τον συνεχίσουμε”, είπε, όπως μεταδίδει η Daily Sabah.
“Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε όσα δικαιώματα έχουμε στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως θα κάνουμε και με τη βόρεια Κύπρο. Δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσουμε στα ζητήματα αυτά” είπε ακόμη. “Δεν θα υποκύψουμε σε απειλές και εκβιασμό… Δεν θα επιτρέψουμε ιμπεριαλιστικό επεκτατισμό” έλεγε άλλωστε ο ίδιος τη Δευτέρα επιμένοντας στη ρητορική του υπέρ των τουρκικών ερευνών σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο.
Για την εκλογή του νέου προέδρου των ΗΠΑ σχολίασε πως δεν είναι “ξένοι” και πως έχουν συνεργαστεί στενά κατά τη διάρκεια της θητείας του προέδρου Ομπάμα. “Είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, αλλά έχουμε αντιθέσεις. Ωστόσο, είναι νωρίς για να προχωρήσουμε σε περαιτέρω δηλώσεις”, είπε χαρακτηριστικά. Ακόμη, απέρριψε για άλλη μια φορά την πολιτική των ΗΠΑ ως προς τα όπλα έναντι της Τουρκίας.
Την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωνε πως η χώρα του θέλει να “βελτιώσει” τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση στη βάση μιας πλήρους συμμετοχής της σ’ αυτήν.
Τόνισε ότι τα μεταξύ τους προβλήματα μπορούν να λυθούν “μόνον αν η ΕΕ ενεργήσει με κοινή λογική για να βάλει τέλος στη διένεξη για το φυσικό αέριο που έχει αυξήσει τις εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο” και έχει επιφέρει μια απειλή για κυρώσεις εκ μέρους των ηγετών της ΕΕ.
Και ο υπ. Εξωτερικών της Τουρκίας, ανέφερε πως η Ελλάδα “προκαλεί” παρά τις διπλωματικές προσπάθειες της Τουρκίας.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ ανακοίνωσαν πως η Τουρκία απέτυχε να συμβάλει στον τερματισμό της διένεξης με την Ελλάδα και την Κύπρο στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά παρέπεμψαν τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης σχετικά με κυρώσεις στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη.
Από τη δική του μεριά και κατά τη συνέντευξή του στον Alpha, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ερωτηθείς για το εάν είναι στο τραπέζι ακόμη και το βέτο, σε περίπτωση που κάποιες χώρες πάλι επιχειρήσουν να εμποδίσουν μία απόφαση για κυρώσεις κατά της Τουρκίας, απάντησε:
“Όλα είναι στο τραπέζι”, προσθέτοντας πως η πλειοψηφία των χωρών της ΕΕ συντάσσονται με τις ελληνικές θέσεις. “Δεν είμαστε μόνοι μας. Το βέτο παραπέμπει σε μία χώρα που είναι μόνη της. Δεν είμαστε μόνοι μας, έχουμε πάρα πολλούς συμμάχους”, πρόσθεσε.
Η χώρα που κρατάει το κλειδί ως προς την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία είναι η Γερμανία, η οποία ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο. Το Βερολίνο ήλπιζε ότι θα μεσολαβούσε μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας, αλλά δήλωσε “οργισμένο” όταν η Τουρκία ξανάρχισε τις έρευνες για κοιτάσματα αερίου στα ανοικτά της Κύπρου τον Οκτώβριο, έπειτα από σύντομη παύση.
Η Γαλλία και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιχειρηματολογούν ότι είναι ώρα να τιμωρηθεί η Τουρκία για την προκλητική τακτική της στην ανατολική Μεσόγειο. Η κυβέρνηση της Τουρκίας απορρίπτει τη σεναριολογία περί επιβολής κυρώσεων από την ΕΕ, τονίζοντας πως η κίνηση αυτή “δεν θα ήταν εποικοδομητική” για τις δύο πλευρές, χρησιμοποιώντας ως δικό της “μαστίγιο” το μεταναστευτικό, για το οποίο αξιώνει περισσότερα χρήματα.
Η επιστροφή του Ορούτς Ρέις στη βάση του, δείχνει να αποκλιμακώνει την ως τώρα ένταση, με τις δύο πλευρές να οδεύουν προς νέο συμβιβασμό. Μένει να δούμε αν στις διατυπώσεις της ανακοίνωσης της Συνόδου, θα περιληφθεί ο όρος των κυρώσεων και υπό ποια μορφή. Αν θα έχουμε διατύπωση για τις παραμέτρους λήψης τους δηλαδή, ή αν θα έχουμε διατύπωση υπό μορφής απειλών για το μέλλον.
Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr