Ο Φιγιόν δεν πάει πουθενά: ‘Δεν υπάρχει καλύτερη υποψηφιότητα από τη δική μου’

Ο Φιγιόν δεν πάει πουθενά: ‘Δεν υπάρχει καλύτερη υποψηφιότητα από τη δική μου’

Ο υποψήφιος της Δεξιάς μπορεί να καταρρέει δημοσκοπικά, να έχει προκαλέσει την αμφιβολία και εντός των Ρεπουμπλικανών, αλλά επιμένει. Νέο σκάνδαλο 'καίει' με τον ίδιο τρόπο τον εκπρόσωπο Τύπου του Φιγιόν

Ένα γεύμα βουλευτών της συντηρητικής παράταξης στη Γαλλία, στο οποίο εξεταζόταν η πιθανότητα σύγκλισης του πολιτικού συμβουλίου των Ρεπουμπλικανών για την υποψηφιότητα Φιγιόν, προκάλεσε αναταραχή στις τάξεις της γαλλικής δεξιάς. Ο πρώην πρωθυπουργός, που πέραν της κοινής γνώμης, φαίνεται πλέον να αμφισβητείται ευθέως και από το ίδιο του το κόμμα επανήλθε για να τονίσει σε κάθε τόνο πως δεν αποσύρεται.

Δεν υπάρχει καλύτερη εναλλακτική από τη δική μου

“Δεν υπάρχει καλύτερη εναλλακτική από τη δική μου” υποψηφιότητα δήλωσε μπροστά σε κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του κόμματός του, ενώ εκτίμησε πως η απόσυρση του από την κούρσα των προεδρικών εκλογών “θα δημιουργούσε μια γενικευμένη κρίση”. Ο Γάλλος πολιτικός που ταλανίζεται από το σκάνδαλο που θέλει τη σύζυγό του να λαμβάνει υπέρογκα ποσά για δουλειά που δεν προσέφερε ποτέ ως κοινοβουλευτική του ακόλουθος, ανέφερε πως “παρενοχλείται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης”, από τη δικαστική εξουσία και αναρωτήθηκε να θα είναι αναγκασμένος να δέχεται πλέον παρενόχληση και από την ίδια την κοινοβουλευτική του ομάδα.

Η συνάντηση με τους βουλευτές ήταν η ένατη μετά την αποκάλυψη του PenelopeGate και έρχεται εν μέσω ακυρώσεων εμφανίσεων ανά τη γαλλική επικράτεια. Ο Γάλλος πολιτικός γίνεται δεκτός όπου κι αν βρεθεί μετά “τυμπανοκρούσεων”, όμως δεν είναι για να τον επευφημήσουν. Δεκάδες διαδηλωτές φροντίζουν να βρίσκονται πάντα κάπου εκεί κοντά χτυπώντας κατσαρόλες και διαμαρτυρόμενοι για τα όσα του καταλογίζονται. Το κλίμα έχει βαρύνει τόσο, που εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης της δεξιάς έχουν αρνηθεί να δεχτούν τον υποψήφιο πρόεδρο, με αποτέλεσμα εκείνος να “αραιώνει” χαρακτηριστικά τις επισκέψεις του.

Ο Φρανσουά Φιγιόν επενέβη πυροσβεστικά την Τρίτη, καθώς είχε προηγηθεί δείπνο 17 βουλευτών που σκόπευαν να ζητήσουν τη σύγκλιση πολιτικού συμβουλίου και φυσικά ζητούσαν την εξέταση του ενδεχόμενου να υπάρξει Plan B. Ο πρώην πρωθυπουργός χειρίστηκε το θέμα με μαεστρία (το μόνο το τελευταίο διάστημα) θέτοντας τους αμφισβητίες προ των ευθυνών τους. Μια ενδεχόμενη ανατροπή του, τόνισε, θα μπορούσε να προκαλέσει αφανισμό της κεντροδεξιάς παράταξης από τις προεδρικές εκλογές. Ένα ενδεχόμενο ωστόσο που και με τον ίδιο στην κούρσα δεν φαίνεται διόλου απίθανο.

Κατά υποψήφιο, κατά εκπρόσωπο Τύπου

Κι αν ο Φιγιόν ήλπιζε να κοπάσει κάποτε η μπόρα γύρω από το θέμα της συζύγου του, έρχονται αποκαλύψεις για παρόμοιες κινήσεις και από τον εκπρόσωπο Τύπου του Τιερί Σολέρ. Σύμφωνα με την εφημερίδα Canard Enchaine, ο βουλευτής προσέλαβε τη σύζυγό του το 2012 σε μια υπόθεση που θυμίζει πολύ εκείνη της Πενελόπ. Συμπληρωματικά, η σύζυγος του Σολέρ εμφανίζεται στο δημοσίευμα να κερδίζει 200.000€, παρά το γεγονός πως δεν δηλώνονται αυτά τα χρήματα στην φορολογική της δήλωση. Επιπλέον, η κα. Σολέρ αμέλησε να πληρώσει μέρος των φόρων που της αναλογούσαν για την ίδια χρονιά. Τέλος, η κυρία Σολέρ φαίνεται να προσελήφθη το 2013 ως σύμβουλος σε εταιρία με μισθό 12.000€, όμως η διευθύντρια της εν λόγω εταιρίας δηλώνει στην εφημερίδα πως δεν “έχει δει ποτέ” το συγκεκριμένο άτομο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα