Ο Γιούνκερ σε τρελά κέφια. Η γραβάτα και το ‘χαίρε δικτάτορα’
Στον Έλληνα πρωθυπουργό πρότεινε τη γραβάτα του, αλλά για τον Ούγγρο ηγέτη επεφύλασε μια άλλη παρεξηγήσιμη προσφώνηση στη σημερινή δεύτερη μέρα της Συνόδου Κορυφής στη Λετονία
- 22 Μαΐου 2015 14:18
“Χαίρε, δικτάτορα!”: αυτός ήταν ο χαιρετισμός με τον οποίο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ υποδέχθηκε σήμερα στη σύνοδο κορυφής της Ρίγας τον λαϊκιστή πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν, σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.
Οι δημοσιογράφοι που κάλυπταν την άφιξη των ηγετών των 28 χωρών της ΕΕ στη σύνοδο κορυφής δεν άκουσαν την απάντηση του Ορμπάν που διατήρησε το χαμόγελό του, όπως και ο Γιούνκερ, ο οποίος ήταν εξαιρετικά ευδιάθετος και υποδεχόταν τους συμμετέχοντες με διάφορες φιλικές χειρονομίες.
Ο κ. Γιούνκερ μπορεί να προσπαθεί να πλασάρει εαυτόν ως Μεσσία της Ευρώπης που θα έρθει για να λυτρώσει τον Ευρωπαίο και δη τον Έλληνα πολίτη από την καταστροφή, όμως μέχρι σήμερα το μόνο αξιομνημόνευτο που έχουμε να του καταλογίσουμε είναι η πορεία χεράκι-χεράκι με τον Αλέξη Τσίπρα στην πρώτη τους συνάντηση μετά τις εκλογές, διαρροές που δίνουν και παίρνουν χωρίς ποτέ να επιβεβαιώνονται και ως συνήθως γενικόλογες ευχές, ευχολόγια και προτροπές.
Σε αυτό το εύθυμο κλίμα, αντιμετώπισε και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έφθασε χωρίς γραβάτα και φάνηκε να προτείνει τη δική του. Είναι φυσικά να απορεί κανείς, αν ο χωρατατζής κύριος Γιούνκερ θα διανοείτο να επιστρατεύσει το μεγαλειώδες του χιούμορ στην κυρία Μέρκελ ή τον Βρετανό πρωθυπουργό. Ή καλύτερα, αν θα αντιμετώπιζε με τον ίδιο ανάλαφρο τρόπο έναν άλλο πολιτικό που θα τον προσφωνούσε ας πούμε νεοφιλελεύθερο δυνάστη!
Ο Ορμπάν επικρίνεται συχνά από τους αντιπάλους του για “αυταρχική παρέκκλιση”. Μετά την άνοδό του στην εξουσία, το 2010, προέβη σε βαθιές μεταρρυθμίσεις στη δικαιοσύνη, τα μέσα ενημέρωσης και την οικονομία, οι οποίες χαρακτηρίζονται μοιραίες για τις ελευθερίες από την αντιπολίτευση και επικρίνονται ευρέως στο εξωτερικό.
Τελευταία πρότεινε να ανοίξει και πάλι στη χώρα του η συζήτηση για την ποινή του θανάτου, η οποία καταργήθηκε το 1990 στην Ουγγαρία και απαγορεύεται στην ΕΕ, προκαλώντας σάλο στους κόλπους της Ένωσης.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ