Ο Γιοχάνες Χαν καταδικάζει την απόρριψη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία

Ο Γιοχάνες Χαν καταδικάζει την απόρριψη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία
Johannes Hahn AP

Κατά την άποψή του θα ήταν φυσικά καλύτερο, στο πλαίσιο ενός θετικού μηνύματος προς όλη την περιοχή, εάν και οι δύο χώρες λάβουν ταυτόχρονα «πράσινο φως».

Την απόρριψη της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία καταδικάζει με σφοδρότητα σε συνέντευξή του στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ) ο Αυστριακός απερχόμενος Επίτροπος Διεύρυνσης και Πολιτικής Γειτονίας και μελλοντικός Επίτροπος Προϋπολογισμού Γιοχάνες Χαν.

Ο ίδιος χαρακτηρίζει ως «καταστροφικές» τις συνέπειες στις δύο αυτές βαλκανικές χώρες από τη σκοπιά της ρεαλιστικής πολιτικής, ενώ εκφράζει τη λύπη του για το ό,τι μένει ανοικτό εάν πρόκειται για ένα «βέτο διαρκείας» από την πλευρά της Γαλλίας.

Μόλις πριν δύο εβδομάδες, ο Αυστριακός Επίτροπος, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Wiener Zeitung, προειδοποιούσε πως «η Βόρεια Μακεδονία δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση να ζημιωθεί, μόνον επειδή κάποιες χώρες έχουν προβλήματα με την Αλβανία», παρατηρώντας ταυτόχρονα ότι, αντίστροφα η Αλβανία θα μπορούσε να επωφεληθεί από τις θετικές εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία και να αξιολογηθούν και οι δύο το ίδιο στην αφετηρία.

Αναφέροντας, πως είναι πολύ θετικός για τα Σκόπια και ελπίζει ότι και τα Τίρανα θα καταφέρουν να πάρουν «πράσινο φως» (σ.σ. για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ), είχε σημειώσει πως από μερικές χώρες υπάρχει περισσότερη κριτική για την κατάσταση στην Αλβανία, παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει συστήσει την έναρξη των συνομιλιών και με τις δύο υποψήφιες χώρες, στη βάση κριτηρίων που έχουν θέσει τα ίδια τα μέλη.

Σύμφωνα με τις τότε δηλώσεις του Γιοχάνες Χαν στην Wiener Zeitung, στην περίπτωση των Σκοπίων, βαρύνει θετικά η επίλυση της διαφοράς για το όνομα με την Ελλάδα και στην περίπτωση των Τιράνων έχει βαρύνει αρνητικά η εσωτερική πολιτική κατάσταση, μαζί και με την διένεξη ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν θα μπορούσαν οι δύο χώρες να κριθούν ανεξάρτητα η μία από την άλλη και να επιτραπεί μόνον στη μία η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, είχε αναφέρει ότι θεωρεί πως αυτό είναι δυνατό και ανταποκρίνεται στην στρατηγική αρχή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ότι οι υποψήφιες χώρες κρίνονται στη βάση της προόδου που έχουν επιτύχει κάθε μία ξεχωριστά, ωστόσο, κατά την άποψή του, θα ήταν φυσικά καλύτερο, στο πλαίσιο ενός θετικού μηνύματος προς όλη την περιοχή, εάν και οι δύο χώρες λάβουν ταυτόχρονα «πράσινο φως».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα