Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ απειλεί την Κύπρο με χτυπήματα, σε περίπτωση πολέμου

Διαβάζεται σε 4'
Ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, Χασάν Νασράλα
Ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, Χασάν Νασράλα Associated Press

Απειλές κατά της Κύπρου εκτόξευσε για πρώτη φορά ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, Χασάν Νασράλα, σε τηλεοπτικό διάγγελμα, υπογραμμίζοντας ότι θα μπορούσε να τη θεωρήσει εμπλεκόμενη στον πόλεμο.

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα απείλησε ότι, αν το Ισραήλ ανοίξει “ολοκληρωτικό πόλεμο” εναντίον της οργάνωσης του Λιβάνου που υποστηρίζεται από το Ιράν, το εβραϊκό κράτος πρέπει να προετοιμαστεί για επιθέσεις από τη στεριά, τον αέρα και τη θάλασσα και ότι “η κατάσταση στη Μεσόγειο θα αλλάξει εντελώς”.

“Κανένα μέρος” στο Ισραήλ δεν θα γλιτώσει από τα όπλα της οργάνωσης σε περίπτωση ενός ολοκληρωτικού πολέμου, προειδοποίησε ο Νασράλα, λέγοντας ότι η Χεζμπολάχ θα πολεμήσει “χωρίς κανόνες” και “χωρίς περιορισμούς”: “Ο εχθρός γνωρίζει καλά ότι έχουμε προετοιμαστεί για το χειρότερο… και ότι κανένα μέρος… δεν θα γλιτώσει από τις ρουκέτες μας”.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Νασράλα στράφηκε για πρώτη φορά κατά της Κύπρου, λέγοντας ότι η Χεζμπολάχ θα μπορούσε να τη θεωρήσει “μέρος του πολέμου” και να πλήξει στόχους εκεί, σε περίπτωση που επιτρέψει στις Ισραηλινές Δυνάμεις (IDF) να χρησιμοποιήσουν υλικοτεχνικές υποδομές στη χώρα.

“Η παραχώρηση των κυπριακών αεροδρομίων και βάσεων στον ισραηλινό εχθρό για να στοχεύσει τον Λίβανο θα σήμαινε ότι η κυπριακή κυβέρνηση αποτελεί μέρος του πολέμου και έτσι θα την αντιμετωπίσουμε” είπε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας σε τελετή στη μνήμη του ανώτερου διοικητή της Χεζμπολάχ, Ταλέμπ Αμπντουλάχ, ο οποίος σκοτώθηκε την περασμένη εβδομάδα σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο νότιο Λίβανο, ο Νασράλα διαμήνυσε: “Ο εχθρός θέλει να μας εκφοβίσει, αλλά αυτοί είναι που πρέπει να φοβούνται”.

“Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τη Γάζα και είμαστε έτοιμοι για όλα. Δεν φοβόμαστε. Το αίτημά μας είναι σαφές: Πλήρης και μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα” πρόσθεσε, υποστηρίζοντας ότι η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που παρουσίασε πρόσφατα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στη Χαμάς δεν προβλέπει ότι η διακοπή των μαχών θα πρέπει να είναι μόνιμη.

“Ωστόσο, κάθε μέρα, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου βγαίνει και λέει ότι η κατάπαυση του πυρός είναι αδύνατη”, υποστήριξε ο Νασράλα και άφησε αιχμές κατά των ακροδεξιών εταίρων του Νετανιάχου, προβλέποντας ότι “θα σύρουν τον εχθρό (Ισραήλ) στην άβυσσο”.

H στάση της Κύπρου

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κύπρος δεν επιτρέπει τη χρήση των αεροδρομίων της από το Ισραήλ ή την όποια άλλη χώρα για στρατιωτικές επιθέσεις. Στο παρελθόν υπήρξαν σε αρκετές περιπτώσεις ΝΑΤΟϊκές αεροπορικές επιδρομές -κυρίως Αμερικανικών και Βρετανικών Δυνάμεων- αλλά από τις Βρετανικές Βάσεις στο Ακρωτήρι οι οποίες αποτελούν κυρίαρχο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου με βάση τη Συνθήκη Εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο ισραηλινός στρατός εγκρίνει σχέδιο για “επίθεση” στη Χεζμπολάχ του Λιβάνου

Υπενθυμίζεται πως, νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ανώτεροι αξιωματικοί ενέκριναν “επιχειρησιακά σχέδια για μια επίθεση στο Λίβανο”, καθώς αυξάνονται οι φόβοι ότι το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ θα μπορούσαν να διολισθήσουν σε μια πλήρη σύγκρουση.

Η λιβανέζικη μαχητική οργάνωση και οι ισραηλινές δυνάμεις ανταλλάσσουν πυρά σε σχεδόν καθημερινή βάση από την αρχή του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Γάζα, αλλά οι επιθέσεις κλιμακώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, με την υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ να εκτοξεύει δεκάδες ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ, το οποίο σκότωσε έναν από τους διοικητές της οργάνωσης σε αεροπορική επιδρομή.

Παρά τις εντεινόμενες επιθέσεις, οι οποίες έχουν εκτοπίσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και έχουν ως αποτέλεσμα τον θάνατο πολλών στον Λίβανο και το Ισραήλ, οι δύο πλευρές δεν έχουν παρασυρθεί σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο, με τις ΗΠΑ να ηγούνται μιας διπλωματικής προσπάθειας για την αποκλιμάκωση της κατάστασης.

Ωστόσο, Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι είναι έτοιμοι να αναλάβουν στρατιωτική δράση σε περίπτωση απουσίας διπλωματικής λύσης. Ο στρατός υποστήριξε την Τρίτη ότι, εκτός από την έγκριση των σχεδίων για μια επίθεση, οι αξιωματικοί είχαν λάβει αποφάσεις για την “αύξηση του επιπέδου ετοιμότητας των στρατευμάτων στο πεδίο της μάχης”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα