Ο ηγέτης των ανταρτών στη Συρία θέλει να ρίξει το καθεστώς του Άσαντ
Διαβάζεται σε 5'Σε συνέντευξή του στο CNN, ο ηγέτης των ανταρτών στη Συρία έθεσε ως βασικό στόχο την ανατροπή του καθεστώτος του Άσαντ.
- 06 Δεκεμβρίου 2024 13:57
Ο στρατηγικός στόχος των ανταρτών στη Συρία, καθώς κατέλαβαν ακόμη μία μεγάλη πόλη από τον έλεγχο της κυβέρνησης, είναι η τελική ανατροπή του αυταρχικού προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, σύμφωνα με τον Άμπο Μοχάμαντ αλ-Τζολάνι, τον ηγέτη των μαχητών της κυριότερης ομάδας που οδηγεί την ένοπλη αντίσταση της χώρας.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN, ο αλ-Τζολάνι δεν άφησε κανένα περιθώριο αμφιβολίας για τις φιλοδοξίες της Χαγιάτ Τάχριρ αλ-Σαμ (HTS) -μιας ομάδας που προήλθε από πρώην παρακλάδι της Αλ-Κάιντα- οι οποίες δεν είναι άλλες από το τέλος του καθεστώτος Άσαντ. Στην πρώτη του συνέντευξη για τα ΜΜΕ εδώ και χρόνια, σε άγνωστη τοποθεσία στη Συρία, μίλησε για τα σχέδια να δημιουργηθεί μια κυβέρνηση βασισμένη σε θεσμούς και ένα «συμβούλιο που θα επιλέγεται από τον λαό».
“Όταν μιλάμε για στόχους, ο στόχος της επανάστασης παραμένει η ανατροπή αυτού του καθεστώτος. Έχουμε το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα μέσα για να πετύχουμε αυτόν τον στόχο”, δήλωσε ο αλ-Τζολάνι.
“Οι σπόροι της ήττας του καθεστώτος υπήρχαν πάντα μέσα σε αυτό… οι Ιρανοί προσπάθησαν να το αναζωογονήσουν, δίνοντάς του χρόνο, και αργότερα οι Ρώσοι προσπάθησαν να το στηρίξουν. Αλλά η αλήθεια παραμένει: αυτό το καθεστώς είναι νεκρό.”
Από την ώρα που οι αντάρτες εξήλθαν από την περιοχή τους στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας πριν από πάνω από μία εβδομάδα, η πρόοδός τους υπήρξε εκπληκτικά ταχεία, καταλαμβάνοντας την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, το Χαλέπι, και στη συνέχεια την στρατηγικής σημασίας πόλη Χάμα. Η αναπάντεχη επίθεση υπήρξε ένα συντριπτικό πλήγμα για τον Άσαντ και τους υποστηρικτές του, Ιράν και Ρωσία, ενώ αναζωπύρωσε έναν εμφύλιο πόλεμο που ήταν σχεδόν ανενεργός τα τελευταία χρόνια.
Οι δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης είναι κατακερματισμένες και αποτελούνται από διάφορες ιδεολογίες, αν και ενωμένες από τον κοινό στόχο της ανατροπής του καθεστώτος Άσαντ. Ωστόσο, οι ριζοσπαστικές ισλαμιστικές καταβολές της HTS και του αλ-Τζολάνι ρίχνουν σκιά στις φιλοδοξίες του.
Παρά την προσπάθεια του αλ-Τζολάνι να απομακρύνει την ομάδα του από την Αλ-Κάιντα, οι ΗΠΑ ανέγνωσαν την HTS ως «Ξένη Τρομοκρατική Οργάνωση» το 2018 και έθεσαν βραβείο 10 εκατ. δολαρίων για την εξεύρεση του.
Η επέμβαση στην πολιτική σκηνή
Για έναν άνθρωπο που είχε επιλέξει να δρα εν κρυπτώ, ο αλ-Τζολάνι έδειχνε αυτοπεποίθηση και προσπάθησε να προβάλλει μία σύγχρονη εικόνα κατά τη συνάντησή του με το CNN, η οποία πραγματοποιήθηκε με το φως της ημέρας και ελάχιστη ασφάλεια. Όταν το CNN συναντήθηκε με τον αλ-Τζολάνι, έφτασαν τα νέα ότι οι δυνάμεις του είχαν καταλάβει την πόλη Χάμα.
Μέσα σε εδάφη υπό έλεγχο των ανταρτών στη Συρία, είναι προφανές ότι δεν δρα πλέον σαν ένας καταζητούμενος, αλλά σαν πολιτικός. Μετά την κατάληψη του Χαλεπίου, πραγματοποίησε δημόσια εμφάνιση στην ιστορική Κιβωτό της πόλης.
Ο αλ-Τζολάνι είπε ότι έχει περάσει από διάφορες φάσεις προσωπικής αλλαγής κατά τη διάρκεια των χρόνων. “Ένα άτομο στη δεκαετία των 20 θα έχει μια διαφορετική προσωπικότητα από κάποιον στη δεκαετία των 30 ή 40 και σίγουρα από κάποιον στη δεκαετία των 50. Αυτή είναι η ανθρώπινη φύση“.
Ο αλ-Τζολάνι ξεκίνησε τη μάχη του ως νεαρός μαχητής για την Αλ-Κάιντα κατά των ΗΠΑ στο Ιράκ. Επιστρέφοντας στην πατρίδα του κατά τη διάρκεια του συριακού εμφυλίου πολέμου, ηγήθηκε της συριακής πτέρυγας της Αλ-Κάιντα, που τότε λεγόταν Τζαμπάτ αλ-Νούσρα. Θα αποκόψει αργότερα τους δεσμούς του με την Αλ-Κάιντα και η οργάνωσή του εξελίχθηκε σε Χαγιάτ Τάχριρ αλ-Σαμ, τον Ιανουάριο του 2017.
Η αντίδραση στην κρίση και η μελλοντική διακυβέρνηση
Όταν η συμμαχία των ανταρτών επεκτείνει τις στρατιωτικές της κατακτήσεις, ο αλ-Τζολάνι τόνισε ότι οι πολίτες δεν πρέπει να φοβούνται τη διαχείριση των περιοχών υπό τον έλεγχό τους. “Οι άνθρωποι που φοβούνται την Ισλαμική διακυβέρνηση είτε έχουν δει λάθος εφαρμογές της, είτε δεν την κατανοούν σωστά”, δήλωσε.
Εάν οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης καταφέρουν να ανατρέψουν το καθεστώς Άσαντ, αυτό θα μετατραπεί σε “μια πολιτεία διακυβέρνησης, θεσμών και άλλων”, όπως φαντάζεται ο ηγέτης της ΧΤΣ.
Η οργάνωση ανέφερε ότι εργάζεται για να καθησυχάσει τους πολίτες και τις ομάδες που υπέφεραν από διώξεις από εξτρεμιστικές και τζιχαντιστικές ομάδες στον δεκαετή εμφύλιο πόλεμο της Συρίας. Δήλωσε επίσης ότι έχει προσπαθήσει να διαβεβαιώσει τους Χριστιανούς και άλλες θρησκευτικές και εθνοτικές μειονότητες ότι θα ζήσουν με ασφάλεια κάτω από την εξουσία της.
Ωστόσο, οι ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι τοπικοί παρατηρητές έχουν εκφράσει ανησυχία για την πρόσφατη συμπεριφορά της ΧΤΣ προς πολιτικούς αντιφρονούντες στην Ιντλίμπ, υποστηρίζοντας ότι η ομάδα προχώρησε σε σφοδρές καταστολές διαμαρτυριών και βασάνισε αντιφρονούντες. Ο αλ-Τζολάνι είπε στο CNN ότι περιστατικά κακοποίησης στις φυλακές “δεν έγιναν με τις εντολές ή τις κατευθύνσεις μας” και η ΧΤΣ είχε ήδη λογοδοτήσει για όσους εμπλέκονται.
Επιπλέον, απάντησε στην αέναη κατηγοριοποίηση της ΧΤΣ ως τρομοκρατική οργάνωση, αποκαλώντας τον χαρακτηρισμό “κυρίως πολιτικό και ταυτόχρονα ανακριβή”, υποστηρίζοντας ότι ορισμένες ακραίες ισλαμιστικές πρακτικές είχαν “δημιουργήσει μια διαίρεση” μεταξύ της ΧΤΣ και των τζιχαντιστικών ομάδων.