Ο Ισμαήλ Χανίγια ήταν ό,τι πιο μετριοπαθές είχε η Χαμάς

Διαβάζεται σε 6'
Ο Ισμαήλ Χανίγια ήταν ό,τι πιο μετριοπαθές είχε η Χαμάς
Ο Ισμαήλ Χανίγια έχασε όλους τους δικούς του, πριν χάσει τη ζωή του. AP Photo Adel Hana

Η Χαμάς αναζητά πολιτικό ηγέτη, μετά και τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια, μέλους του κινήματος από το ’80 και «μόνη ελπίδα του λαού για παύση πυρός» ως μετριοπαθούς.

Δημοσκοπήσεις είχαν κάνει ξεκάθαρο πως ο λαός της Γάζας εμπιστευόταν όλο και περισσότερο τον Ισμαήλ Χανίγια (Ismail Haniyeh), από όλους τους άλλους Παλαιστίνιους πολιτικούς ηγέτες.

Στα μάτια του κόσμου, ο ηγέτης της Χαμάς ήταν η μόνη ελπίδα για κατάπαυση πυρός ως ηγέτης των διαπραγματεύσεων, με ξεκάθαρη μετριοπαθή στάση.

Όπως είπε ο ανταποκριτής του Al Jazeera στην περιοχή, Hani Mahmoud «ο Haniyeh ήταν πολύ δημοφιλής στη Γάζα.

Οι Παλαιστίνιοι σε όλη τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη τον έβλεπαν ως έναν μετριοπαθή ηγέτη, πολύ πιο ρεαλιστή σε σύγκριση με άλλους που ηγούνται της στρατιωτικής πλευράς του κινήματος».

Ως εκ τούτου, το πιθανότερο είναι πως η δολοφονία του μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Ο Haniyeh βρισκόταν στην Tεχεράνη, προκειμένου να παραστεί στην ορκωμοσία του νέου προέδρου του Ιράν, Masoud Pezeshkian που έγινε την Τρίτη. Ακολουθεί το τελευταίο βίντεο που τον εμφανίζει ζωντανό, να αγκαλιάζει τον Pezeshkian.

Σκοτώθηκε μαζί με έναν από τους σωματοφύλακες του έπειτα από επιδρομή. Το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει την ευθύνη, με τη Χαμάς και τους Φρουρούς της Επανάστασης (βλ. επίλεκτο σώμα των ενόπλων δυνάμεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας), να της την αποδίδει.

Μάλιστα, η Χαμάς ενημέρωσε ότι «δεν θα μείνει ατιμώρητη η άνανδρη πράξη».

Ο ISMAIL HANIYEH ΗΤΑΝ ΣΤΗ ΧΑΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ‘80

Οι μουσουλμάνοι Παλαιστίνιοι γονείς του Ismail Abdulsalam Ahmed Haniyeh ζούσαν στη σημερινή Ασκελόν μέχρι την απέλαση και την εγκατάλειψη των Παλαιστινίων το 1948, κατά τη διάρκεια του Αραβο-Ισραηλινού πολέμου. Εκείνος στον προσφυγικό καταυλισμό al-Shati (Η Παραλία) της κατεχόμενης -από την Αίγυπτο- Λωρίδας της Γάζας, στις 29 Ιανουαρίου του 1962.

Παρεμπιπτόντως, τα παιδιά και τα εγγόνια του ζούσαν στο al-Shati μέχρι πρόσφατα.

Ως νέος εργάστηκε στο Ισραήλ, σε εταιρεία με γύψο για να συντηρήσει την οικογένειά του. Φοιτούσε πάντα σε σχολεία που λειτουργούσαν υπό τη διεύθυνση των Ηνωμένων Εθνών. Το 1985, ως φοιτητής του Ισλαμικού Πανεπιστημίου της Γάζας, όπου σπούδασε αραβική φιλολογία γνώρισε τη Χαμάς και έγινε μέλος της.

Για δυο χρόνια ήταν ο επικεφαλής του συμβουλίου των φοιτητών που εκπροσωπούσε τη Μουσουλμανική Αδελφότητα. Πτυχίο πήρε όταν ξέσπασε η πρώτη Ιντιφάντα.

Έγινε ο προσωπικός βοηθός του ιδρυτή της, Sheikh Ahmed Yassin προτού ανέλθει στην ηγεσία του πολιτικού γραφείου του κινήματος. Το 1992 εκτοπίστηκε στον Λίβανο. Επέστρεψε στη Γάζα 18 μήνες μετά και συνέχισε τις εργασίες του ως μέλος της Χαμάς.

Ανέλαβε ως πολιτικός ηγέτης του γκρουπ το 2017, υπήρξε οξύς επικριτής του ηγέτη της Παλαιστινιακής Αρχής, Mahmoud Abbas και το 2019 οδηγήθηκε στην έξοδο από τη Λωρίδα της Γάζας. Έκτοτε ζούσε στην Ντόχα, ενώ ταξίδευε συχνά στην Τουρκία και το Ιράν.

Τον Γενάρη δολοφονήθηκε το Νο2 της Χαμάς

Αμέσως μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου του 2023, κατά τους Times of Israel ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu έδωσε εντολή στη Μοσάντ να ενεργήσει εναντίον των ηγετών της Χαμάς. Αυτομάτως όλοι έγιναν στόχοι. Όπου και αν βρίσκονταν.

Στους μήνες που ακολούθησαν, η πληροφορία επιβεβαιώθηκε πολλάκις από επίσημους φορείς του Ισραήλ.

Την τρίτη ημέρα του Γενάρη του 2024, δολοφονήθηκε το Νο2 στην ιεραρχία του κινήματος, αντιπρόεδρος του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς και de facto ηγέτης του στρατού της στη Δυτική Όχθη, Saleh al-Arouri.

Κατά το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου (NNA) σκοτώθηκε σε επίθεση που έγινε από ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) στη Βηρυτό, την τρίτη ημέρα του 2024. Άλλοι 6 έχασαν τη ζωή τους και 11 άτομα τραυματίστηκαν. Πάντα σύμφωνα με το ΝΝΑ, μετά την εκτέλεση πολεμικά αεροσκάφη του Ισραήλ πέταξαν πάνω από τη Βηρυτό.

Ο al-Arouri είχε εγκατασταθεί στο Λίβανο, από όπου διαχειριζόταν της στρατιωτικές επιχειρήσεις και τη μεταφορά κεφαλαίων. Ήταν ο αξιωματούχος με τις πιο στενές σχέσεις με το Ιράν και τη Χεζμπολάχ και ήταν επικηρυγμένος από τις ΗΠΑ για 5.000.000 δολάρια -ως τρομοκράτης.

Παρεμπιπτόντως, το Ισραήλ δεν είχε αναλάβει την ευθύνη, όπως συνέβη και τώρα με τον Ismail Haniyeh.

Τον Απρίλιο δολοφονήθηκαν οι γιοι και τα εγγόνια του Haniyeh

Μόλις είδατε την στιγμή που ο Haniyeh έμαθε ότι δολοφονήθηκαν οι τρεις γιοι (Hazem, Amir, Mohammad) και τα 11 εγγόνια του, στην επίθεση που εξαπέλυσαν Ισραηλινοί στη βόρεια Γάζα, στις 10 Απριλίου του 2024.

Μετέβαιναν στο στρατόπεδο προσφύγων στο al-Shati, για να γιορτάσουν με συγγενείς το Eid al-Fitr, τη γιορτή με την οποία ολοκληρώνεται το Ραμαζάνι.

Ο ηγέτης της Χαμάς, ο οποίος είχε χάσει περίπου 60 μέλη της οικογένειας του στις τελευταίες επιδρομές του Ισραήλ, έδωσε όλο του το ‘είναι’ να μην καταρρεύσει από το σοκ, πριν δηλώσει ότι «μέσα από το αίμα των μαρτύρων και τον πόνο των τραυματιών, δημιουργούμε ελπίδα, δημιουργούμε το μέλλον, δημιουργούμε ανεξαρτησία και ελευθερία για το λαό μας και το έθνος μας».

«Το αίμα των παιδιών μου δεν είναι πιο πολύτιμο από το αίμα των υπολοίπων παιδιών του παλαιστινιακού λαού. Όλοι οι μάρτυρες της Παλαιστίνης είναι παιδιά μου».

Υποσχέθηκε πως οι Παλαιστίνιοι ηγέτες δεν θα υποχωρήσουν αν στοχοποιηθούν οι οικογένειες τους και κατήγγειλε τη βαναυσότητα του Ισραήλ στη Γάζα.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτός ο εγκληματίας εχθρός καθοδηγείται από το πνεύμα της εκδίκησης και το πνεύμα του φόνου και της αιματοχυσίας και δεν τηρεί κανένα πρότυπο ή νόμο. Βλέπουμε πως παραβιάζει τα πάντα στη γη της Γάζας Γίνεται πόλεμος εθνοκάθαρσης και γενοκτονίας».

Πώς αναμένεται να κινηθεί η Χαμάς χωρίς τα ‘κεφάλια’ της; Ποιοι θα είναι οι νέοι ηγέτες;

Αναλύτρια του CNN εξήγησε ότι το κίνημα προσπαθούσε να βρει νέους ηγέτες, μετά τη δολοφονία του al-Arouri.

Τώρα, το πρόβλημα διογκώνεται.

«Δεν θα περάσει έτσι η δολοφονία του Haniyeh» ενημέρωσε η Χαμάς που αναζητά νέο πολιτικό ηγέτη που θα μετάσχει και στις διαπραγματεύσεις για το τέλος της φρίκης που συντελείται στη Γάζα και την απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων.

Το πρώτο όνομα που έρχεται στο μυαλό όλων είναι αυτό του ανθρώπου που ήδη κάνει τις διαπραγματεύσεις: του Yahya Sinwar, γνωστού και ως «Μπιν Λάντεν της Γάζας».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα