Ο Ισπανός πρωθυπουργός Σάντσεθ ζητά εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ

Διαβάζεται σε 2'
Πέδρο Σάντσεθ
Πέδρο Σάντσεθ AP

Ο Πέδρο Σάντσεθ ζητά στη διεθνή κοινότητα να σταματήσει τις εξαγωγές όπλων προς την κυβέρνηση του Ισραήλ.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ απηύθυνε κάλεσμα στη διεθνή κοινότητα να σταματήσει να πουλάει όπλα στο Ισραήλ, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Με βάση όλα όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή, είναι επείγον η διεθνής κοινότητα να σταματήσει τις εξαγωγές όπλων προς την κυβέρνηση του Ισραήλ», δήλωσε μετά από συνάντηση με τον Πάπα Φραγκίσκο στη Ρώμη.

«Σε αυτό το σημείο, επιτρέψτε μου να επικρίνω και να καταδικάσω τις επιθέσεις που πραγματοποιούν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις κατά της αποστολής του ΟΗΕ στον Λίβανο», πρόσθεσε ο Σάντσεθ.

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της Ισπανίας έρχονται καθώς το Ισραήλ έχει εντείνει τις αεροπορικές επιθέσεις στον Λίβανο με στόχο τη Χεζμπολάχ. Ο πόλεμος στη Γάζα, που ξεκίνησε μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου από μαχητές της Χαμάς, έχει κοστίσει μέχρι στιγμής τη ζωή σε 41.500 άτομα, πολλοί από τους οποίους είναι άμαχοι.

Αυτή την εβδομάδα, το Ισραήλ τραυμάτισε επίσης Ινδονήσιους και Σριλανκέζους στρατιώτες της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ (UNIFIL), οι οποίοι σταθμεύουν στο νότιο Λίβανο. Την Πέμπτη, ο Ιταλός Υπουργός Άμυνας, Γκουίντο Κροζέτο, δήλωσε ότι αυτό «θα μπορούσε να συνιστά έγκλημα πολέμου και αποτελεί σοβαρή παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

Οι εκκλήσεις του Σάντσεθ για διακοπή των εξαγωγών όπλων προς το Ισραήλ ευθυγραμμίζονται με παρόμοια τοποθέτηση του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν. Ωστόσο, ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς δεσμεύτηκε αυτή την εβδομάδα να στείλει περισσότερα όπλα στην ισραηλινή κυβέρνηση.

Ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων του Ισραήλ είναι κατά πολύ οι Ηνωμένες Πολιτείες, ακολουθούμενες από τη Γερμανία.

Οι ευρωπαϊκές χώρες είναι όλο και περισσότερο διχασμένες όσον αφορά τη στάση τους απέναντι στην τεταμένη κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Η Ισπανία είναι μεταξύ των χωρών που αποφάσισαν την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους την περασμένη άνοιξη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα