Ο Justin Trudeau έχασε τη διπλωματία της μόδας

Ο Justin Trudeau έχασε τη διπλωματία της μόδας
Canadian Prime Minister Justin Trudeau, center, his wife, Sophie Gregoire Trudeau, their sons Hadrien, second from right, and Xavier, daughter Ella-Grace, second from left, greet media in an Indian style of "Namasteas" during their visit of Sabarmati Ashram or Mahatma Gandhi Ashram in Ahmadabad, India, Monday, Feb. 19, 2018. Trudeau is in India for a weeklong visit with his family and aimed at enhancing business ties between the two countries. (AP Photo/Ajit Solanki) AP

Η επίσκεψη του Justin Trudeau στην Ινδία δεν θα μπορούσε να 'χει πάει χειρότερα. Διαβάστε για τις αστοχίες του και πώς το ανατρεπτικό του χαρακτήρα του γύρισε μπούμερανγκ.

Επί των ημερών του Justin Trudeau (από το 2015) ο Καναδάς βρίσκεται στις κορυφαίες θέσεις λιστών που αφορούν τη διακυβέρνηση των χωρών αυτού του πλανήτη. Ο δεύτερος μικρότερος σε ηλικία, πρωθυπουργός της χώρας (μετά τον Joe Clark, που εξελέγη στα 40, το 1979 και διαδέχθηκε τον πατέρα του Justin, Pierre, ο οποίος επέστρεψε στη θέση του, μετά τη μονοετή θητεία του Clark) έχει χαρακτηριστεί ως προοδευτικός και ανατρεπτικός. Συνήθως γίνεται τίτλος στα media, για καλό λόγο. Στην πρόσφατη επίσκεψη του στην Ινδία πήγαν όλα λάθος. Τόσο λάθος που δεν αναμένεται να επιστρέψει στη χώρα, στο εγγύς μέλλον.

 

Tα social media έχουν εξελίξει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε καθημερινά την πραγματικότητα γενικά και ειδικότερα αυτόν που αντιμετωπίζουν τα μεγάλα ΜΜΕ τα γεγονότα, ως ειδήσεις. Oι New York Times έγραψαν προ ολίγου καιρού πως “ο ηγέτης του Καναδά είναι κάποιος που οι εντυπωσιακές κάλτσες που φορά γίνονται παγκόσμια είδηση”. Παλαιότερα συνέβαινε κάτι αντίστοιχο με τις γραβάτες, αλλά όχι σε αυτό το επίπεδο.

Στις 4 Μαΐου, σε συνάντηση που είχε στο Montreal, με τον ομόλογο του στην Ιρλανδία, Enda Kenny προτίμησε ένα ζευγάρι με αναφορά στο Star Wars. Δεν ξέρω αν βοηθάει, αλλά το ραντεβού έγινε ανήμερα της Διεθνούς Ημέρας Star Wars. Η ιστορική αμερικανική εφημερίδα πρόσθεσε πως “είναι ωστόσο, προφανές πως ο Trudeau έδειξε να γνωρίζει πολύ καλά πως ο τρόπος που ντύνεσαι μπορεί να γίνει πολιτικό εργαλείο που ένας ηγέτης θα ήταν ανόητος να μη το χρησιμοποιεί, με κάθε πιθανό τρόπο”.

Γεγονός που επιβεβαιώνεται και από το σχετικό post που έκανε στο Twitter και συγκέντρωσε 22.000 likes σε λίγες ώρες “για να ενισχυθεί η εικόνα του ως παγκοσμίου ηγέτη νέας γενιάς”. Αυτού που συνδέεται με το πλήθος, μέσω μιας ταινίας μαζικού ενδιαφέροντος -και άρα αφού μοιράζονται αυτήν την αγάπη, μοιράζονται τις ίδιες αξίες. “Απευθύνεται σε γενιά ανθρώπων που αναζητούν κάτι διαφορετικό, υπό την έννοια της ηγεσίας και της αίσθησης που έχουν για τον εαυτό τους και το στιλ, όπως και τον τρόπο που προσεγγίζουν τη δημόσια εμπλοκή”. Έχει εξελίξει την πρωθυπουργία σε κάτι που αφορά το πολιτικό κομμάτι, αλλά και το προσωπικό (τα στοιχεία του χαρακτήρα του).

Στην σύσκεψη του NATO το θεματικό της κάλτσας ήταν σχετικό, ενώ στο Gay Pride Parade του Τoronto, φόρεσε ένα ζευγάρι με ουράνιο τόξο, το οποίο είχε και τη φράση “Eid Mubarak”, με ένα αστέρι και μια ημισέληνο -διότι ήταν το τέλος του Ραμαζανιού. Δεν ξέρω αν κατάλαβες αλλά την ίδια ημέρα, με το ίδιο ζευγάρι κάλτσες, κατάφερε να τιμήσει την LGBTQ κοινότητα ΚΑΙ τους Μουσουλμάνους. Kάπου εκεί, ήταν όλοι βέβαιοι πως ο Trudeau χρησιμοποιεί το ρουχισμό του (ή την έλλειψη αυτού, αφού συνηθίζει να φωτογραφίζεται χωρίς μπλούζα και να επιδεικνύει τα tattoos του) για να εκφράζει τις απόψεις του -όπως οι γυναίκες του Δημοκρατικού Κόμματος στο Κογκρέσο φόρεσαν άσπρα για να διαμαρτυρηθούν για τις απόψεις του Trump επί των δικαιωμάτων των γυναικών.

Πίσω στην Ινδία, η διαμονή διήρκεσε οκτώ ημέρες και ολοκληρώθηκε το Σάββατο 24/2, αφήνοντας πίσω του συντρίμμια. Ξεκάθαρα ο στόχος (ήταν οι εμπορικές συμφωνίες) δεν υλοποιήθηκε. Κάποιοι έκριναν πως η κυβέρνηση του ήταν πολύ συμπονετική προς τους Sikh αυτονομιστές, οι οποίοι θέλουν την ανεξαρτησία της Punjab (μια από τις 28 ομόσπονδες πολιτείες της Ινδίας -στα σύνορα με το Πακιστάν). Άλλοι στάθηκαν στις λίγες συναντήσεις που είχε με την κυβέρνηση Modi.

Όλοι μίλησαν -με τα χειρότερα λόγια- για τη συνάντηση που είχε με τον Jaspal Atwal, σε event που φιλοξένησε ο Ύπατος Αρμοστής του Καναδά στη Βομβάη: ο Atwal υπήρξε μέλος παρανόμων Sikh αυτονομιστών και προ τριακονταετίας είχε καταδικαστεί -στον Καναδά-, για απόπειρα δολοφονίας του Ινδού πρέσβη, Malkiat Singh Sidhu. Αφότου δημοσιοποιήθηκε το ένοχο παρελθόν του, διεγράφη η πρόσκληση που είχε λάβει για άλλο δείπνο, στο Νέο Δελχί. Είχε προλάβει ωστόσο, να φωτογραφηθεί με όλους -συμπεριλαμβανομένης της πρώτης κυρίας του έθνους, Sophie.

Ο Randeep Sarai, μέλος του Φιλελεύθερου Κόμματος του Trudeau, ο οποίος είχε την ευθύνη των προσκλήσεων, παραιτήθηκε. Πρώτα ζήτησε συγγνώμη “για το ρόλο μου στα πρόσφατα ατυχή γεγονότα”.

Ο Trudeau είπε την Τρίτη 27/2, στo House of Commons πως εμπιστεύεται τις πληροφορίες που έλαβε από άνθρωπο του γραφείου του (αργότερα αποκαλύφθηκε πως ήταν ο υπεύθυνος ασφαλείας) και πως το θέμα δημιουργήθηκε από τους Ινδούς. Οι Ινδοί απάντησαν ότι “αυτές οι κατηγορίες είναι αβάσιμες και απαράδεκτες” και ο Trudeau επανήλθε με το “στηρίζω τις πηγές μου και τους ανθρώπους μου”.

O Justin Trudeau είναι πιο Bollywood από το Bollywood

Ενόσω τώρα, βρισκόταν ο Trudeau στην Ινδία και συνέβαιναν όλα αυτά που μόλις διαβάσατε, οι χρήστες των social media επικέντρωσαν σε άλλα ζητήματα: την επιλογή του Καναδού να ντυθεί σε όλες τις δημόσιες εμφανίσεις, με παραδοσιακές ενδυμασίες της χώρας. Και ναι, τον ανέδειξαν πάλι… rock star.

Δημοσιογράφοι της χώρας του, της Ινδίας και μεγάλων διεθνών Μέσων έκαναν λόγο για “διπλωματία της μόδας” που δεν πέρασε, με το CNN και το BBC να επιλέγουν τίτλους που έκαναν λόγο για υπερπροσπάθεια του πρωθυπουργού να γίνει συμπαθής, η οποία δεν στέφθηκε από επιτυχία. Υπήρξε και κάποιος που διευκρίνισε ότι οι ενδυματολογικές επιλογές του ιδίου και άλλων μελών της οικογενείας του, ήταν από μεγάλους οίκους μόδας της Ινδίας “μόνο που οι Ινδοί δεν ντυνόμαστε κάθε μέρα έτσι, ούτε καν στο Bollywood”. Οι New York Times επανήλθαν με το “O Justin Trudeau είναι πιο Bollywood από το Bollywood”.

ΑΝΤΙ ΕΠΙΛΟΓΟΥ: Για το ολόκληρο του πράγματος, οφείλουμε να θυμίσουμε πως ο ίδιος ηγέτης α) έχει υποσχεθεί την απόδοση δικαιοσύνης στους Αυτόχθονες και κυρίως στις γυναίκες που εξαφανίστηκαν ή θανατώθηκαν στη βίαιη επικράτηση των αποίκων, εκεί όπου βρίσκεται σήμερα ο Καναδάς. β) είναι υπέρμαχος της ανάγκης για ενεργή δράση, ώστε να καταπολεμηθεί η κλιματική αλλαγή. γ) στην κυβέρνηση του έδωσε χώρο σε όλα τα μέλη μιας αντιπροσωπευτικής κοινωνίας. δ) διακωμωδεί όσο κανείς άλλος που κάθεται σε τέτοια καρέκλα, τον εαυτό του, στ) έχει κάνει τεράστια δουλειά στο προσφυγικό -άνοιξε τα σύνορα για να υποδεχθεί 25.000 Σύρους, κάποιους εκ των οποίων υποδέχθηκε ο ίδιος, ε) είναι ο πλέον αντισυμβατικός πρωθυπουργός, καθώς όταν έχει έναν σοβαρό στόχο (φιλανθρωπικό, πολιτικό) και θα χορέψει και θα ασχοληθεί με ένα σπορ (πυγμαχία, ράγκμπι, kayak κλπ) και θα κάνει, ακομπλεξάριστα, ό,τι χρειαστεί για να τα καταφέρει.

Φωτογραφίες: Associated Press

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα