Ο Κάμερον αποκλείει επαναληπτικό δημοψήφισμα για Brexit

default image

Ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού έβαλε τέλος στις όποιες προσπάθειες έγιναν τα τελευταία εικοσιτετράωρα, ώστε να επαναληφθεί το δημοψήφισμα που "βγάζει" τη χώρα από την ΕΕ

“Το ενδεχόμενο αυτό [της επανάληψης του δημοψηφίσματος] δεν τίθεται καν στο τραπέζι”! Αυτή ήταν η δήλωση του εκπροσώπου του πρωθυπουργού το μεσημέρι της Δευτέρας, με την οποία και μπήκε τέλος σε όλη αυτή τη συζήτηση περί επανάληψης του δημοψηφίσματος. Το θέμα μπήκε στην ατζέντα έπειτα από συλλογή υπογραφών (πάνω από 2 εκατ. σύμφωνα με τους υποστηρικτές της ιδέας) ζητώντας να επαναληφθεί το δημοψήφισμα που οδήγησε στο Brexit.

Ο παραιτηθείς πρωθυπουργός μάλιστα, προήδρευσε του υπουργικού συμβουλίου στο οποίο συζητήθηκε η δημιουργία ενός κυβερνητικού σώματος που θα δώσει τις κατευθύνσεις για τη διαπραγμάτευση με την ΕΕ. Άλλωστε, κανείς στη Βρετανία δεν βιάζεται να ενεργοποιήσει το άρθρο 50, με το οποίο θα εκκινήσει η διαδικασία αποδέσμευσης της χώρας από την Ένωση.

Ο ίδιος ο Κάμερον ανέφερε πως το θέμα αυτό  θα χειριστεί ο νέος πρωθυπουργός που θα προκύψει τον Οκτώβρη, ενώ και στο στρατόπεδο των υποστηρικτών του Brexit, εντός των Συντηρητικών, υποστηρίζουν πως είναι σημαντικό να καθυστερήσει η διαδικασία, αφού ο λαός πρέπει να “πάει διακοπές”.

Άλλωστε οι υποστηρικτές της αποχώρησης υποστηρίζουν πως έχει γίνει διεξοδικό και αναλυτικό πλάνο σε ότι αφορά στο Brexit, ενώ σημειώνουν πως θα μπορούσαν να υπάρξουν ανεπίσημες συζητήσεις για το θέμα, αλλά η εκκίνηση του “διαζυγίου” θα ξεκινήσει από τον Οκτώβρη.

Ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού εμφανίστηκε επίσης καθησυχαστικός σε ότι αφορά στην οικονομία, μετά την ραγδαία πτώση της ισοτιμίας της βρετανικής λίρας. Όπως είπε η “αναταραχή θα κοπάσει πολύ γρήγορα”. Πάντως, τόσο στη Βρετανία, όσο και στην ΕΕ των 27 πλέον, όλοι είναι έτοιμοι να προχωρήσουν με τη διαδικασία χωρίς να φαίνεται πουθενά έστω και μία πιθανότητα, να αναχαιτιστεί το ιστορικό “διαζύγιο”. “Υπήρξε αποφασιστικό αποτέλεσμα. Η προσοχή του πρωθυπουργού στρέφεται στη συζήτηση για το πώς θα μπορέσουμε να εκπληρώσουμε τη θέληση του λαού”.

Ο επικεφαλής της παράταξης του Brexit Μπόρις Τζόνσον διαβεβαίωνε εν τω μεταξύ νωρίτερα πως η έξοδος από την ΕΕ πρόκειται να πραγματοποιηθεί “χωρίς βιασύνη” και επιχειρεί να καθησυχάσει τους Βρετανούς που ζουν στο εξωτερικό και τους πολίτες της ΕΕ που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο άρθρο του που δημοσιεύεται στην Daily Telegraph και στο οποίο υποστηρίζει πως η Βρετανία θα διατηρήσει την πρόσβαση στην ενιαία αγορά της ΕΕ.

Στις 2 Σεπτεμβρίου θα διοριστεί ο επόμενος Βρετανός πρωθυπουργός

Ο επόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας θα διοριστεί το αργότερο στις 2 Σεπτεμβρίου βάσει ενός χρονοδιαγράμματος που τέθηκε σήμερα από την επιτροπή που είναι υπεύθυνη για τη διαδικασία εκλογής νέου ηγέτη του κόμματος την οποία έθεσε σε κίνηση η απόφαση του Ντέιβιντ Κάμερον να παραιτηθεί.

“Εισηγούμαστε η διαδικασία εκλογής του νέου ηγέτη του Συντηρητικού Κόμματος να αρχίσει την ερχόμενη εβδομάδα… και να ολοκληρωθεί το αργότερο την Παρασκευή, 2 Σεπτεμβρίου”, δήλωσε ο Γκράχαμ Μπρέιντι, πρόεδρος της επιτροπής 1922 των συντηρητικών βουλευτών.

Ο Μπρέιντι είπε πως μπορεί να υπάρξει απόφαση και νωρίτερα και πως οι υποψηφιότητες πρέπει να κατατεθούν μέχρι το μεσημέρι (τοπική ώρα, 14:00 ώρα Ελλάδας) της Πέμπτης. Οι προτάσεις θα πρέπει να λάβουν την έγκριση όλων των μελών της επιτροπής.

Σε συνέντευξή του στο Sky News ο Μπρέιντι δήλωσε εξάλλου πως η Βρετανία πρέπει να διαπραγματευθεί τους όρους της εξόδου της από την Ευρωπαϊκή Ένωση πριν από τη διεξαγωγή των επόμενων βουλευτικών εκλογών.

Ερωτηθείς αν θα υπάρξουν πρόωρες βουλευτικές εκλογές μετά την επιλογή του νέου ηγέτη των Συντηρητικών, ο Γκράχαμ Μπρέιντι είπε πως η διαπραγμάτευση με την ΕΕ πρέπει να προηγηθεί.

‘Έχουμε μόλις λάβει πολύ σαφείς οδηγίες, πολύ σαφή κατεύθυνση από τον λαό της Βρετανίας… έχουμε μια μεγάλη περίπλοκη αποστολή να επιτελέσουμε”, είπε.

“Νομίζω ότι είναι εντελώς λογικό να αναμένουμε ότι η κυβέρνηση θα ξεκινήσει από αυτό, θα το προχωρήσει, θα επιδιώξει να διαπραγματευθεί το καλύτερο αποτέλεσμα που μπορούμε προτού ο λαός στη συνέχεια κληθεί να το εγκρίνει ή να το απορρίψει σε γενικές εκλογές”, είπε ο Μπρέιντι.

Δεν αποφάσισε η Κομισιόν το δημοψήφισμα

Τηλεφωνική συνομιλία με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον είχε την επομένη του δημοψηφίσματος στη Μ. Βρετανία ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ο Μ. Σχοινάς ανέφερε ότι η συνομιλία ήταν φιλική και ο Βρετανός πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Ζ-Κ Γιούνκερ και τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη συμβολή τους στη διαδικασία που οδήγησε στην επίλυση του δημοψηφίσματος. Οι δύο άνδρες θα συναντηθούν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, αύριο στις Βρυξέλλες, ανέφερε ο Μ. Σχοινάς. Ο πρόεδρος της Επιτροπής έχει ήδη προγραμματίσει διμερείς συναντήσεις με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι και τον Τσέχο πρωθυπουργό Μπόχουσλαβ Σόμποτκα και ενδέχεται να υπάρξουν κι άλλες.

Εξάλλου, ερωτηθείς αν οι πολιτικές συνέπειες του δημοψηφίσματος στη Μ. Βρετανία θα πρέπει να οδηγήσουν σε παραιτήσεις από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Μ. Σχοινάς απάντησε ότι δεν ήταν η Επιτροπή εκείνη η οποία ζήτησε δημοψήφισμα και ότι οι ευθύνες θα πρέπει να αναζητηθούν αλλού.

Ο ίδιος εκπρόσωπος προσέθεσε ότι η Επιτροπή δούλεψε για να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις μιας «δίκαιης συμφωνίας» με τη Μ. Βρετανία, οι οποίες έγιναν ομόφωνα δεκτές από τους 28 ηγέτες της ΕΕ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του περασμένου Φεβρουαρίου και στη συνέχεια οι Βρετανοί κλήθηκαν να αποφασίσουν.

«Η Επιτροπή είναι ο θεματοφύλακας των Συνθηκών και ο εγγυητής του κοινού μας συμφέροντος. Εργάζεται πάνω σε μια πολιτική ατζέντα η οποία εγκρίθηκε από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων και έχει την πλήρη στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Είμαστε πολύ απασχολημένοι με την προώθηση αυτής της πολιτικής ατζέντας και με τη διαχείριση πολλαπλών κρίσεων», κατέληξε ο Μ. Σχοινάς.

Συνεχίζοντας, ο Μ. Σχοινάς υπενθύμισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει διαπραγμάτευση με τη Μ. Βρετανία, χωρίς την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, όπως άλλωστε επισημαίνεται και στη δήλωση του κουαρτέτου της ΕΕ την επομένη του δημοψηφίσματος.

Εξάλλου, το κολέγιο των Επιτρόπων συνεδριάζει σήμερα το απόγευμα προκειμένου να προετοιμάσει τα θέματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 28ης και 29ης Ιουνίου στις Βρυξέλλες. Βασικό θέμα είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Μ. Βρετανία, αλλά και τα υπόλοιπα θέματα που θα απασχολήσουν τη Σύνοδο Κορυφής, όπως το προσφυγικό, η ανάπτυξη και η απασχόληση στην ΕΕ, το ευρωπαϊκό εξάμηνο 2016 και θέματα που αφορούν τις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ.

ΠΗΓΗ INDEPENDENT, ΑΠΕ

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα