Ο λόγος που θα σας κάνει να τρώτε όσπρια με το κιλό

Ο λόγος που θα σας κάνει να τρώτε όσπρια με το κιλό
Τα όσπρια θέλουν το καλό μας, με έρευνα να αποδεικνύει πως μπορούν να αυξήσουν κατά πολλά χρόνια το προσδόκιμο της ζωής μας. iStock

Έρευνα μοντελοποίησης που έκανε διεθνούς φήμης ερευνητικό πανεπιστήμιο, ενημερώνει ποια είναι τα τρόφιμα που μπορούν να αυξήσουν το προσδόκιμο ζωής. Τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα την έχουν τα όσπρια. Ας δούμε τι συμπληρώνει το ΤΟΡ3.

Σας αρέσουν οι φακές; Πριν απαντήσετε, να σας πω ότι σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό PLOS Medicine “το να επιλέγετε φακές αντί κόκκινου κρέατος, μπορείτε να αυξήσετε το προσδόκιμο ζωής, για διάστημα μεγαλύτερο της δεκαετίες”.

Τώρα θα ξαναρωτήσουμε: σας αρέσουν οι φακές;

Το αντικείμενο των ερευνητών του διεθνώς αναγνωρισμένου ερευνητικού πανεπιστημίου University of Bergen, στη Νορβηγία ενδιαφέρθηκαν να εκτιμήσουν το αντίκτυπο των διατροφικών μας επιλογών, στο προσδόκιμο ζωής. Έκαναν μελέτη μοντελοποίησης, χρησιμοποιώντας δεδομένα από τη μελέτη Global Burden of Disease, του 2019 και το πώς μπορεί να αλλάξει το προσδόκιμο, με κάποιες αλλαγές στη διατροφή -σε πρόσληψη φρούτων, λαχανικών, τροφών ολικής άλεσης, ξηρών καρπών, οσπρίων, ψαριού, αυγών, γαλακτοκομικών προϊόντων, κόκκινου κρέατος, επεξεργασμένου κρέατος και ποτών με γλυκαντικές ουσίες.

Διαπιστώθηκε πως η μεγαλύτερη διαφορά προκύπτει όταν τρώμε περισσότερα όσπρια, προϊόντα ολικής αλέσεως και ξηρούς καρπούς και -παράλληλα- μειώνουμε το κόκκινο και το επεξεργασμένο κρέας. Αν υποθέσουμε ότι αυτά τα ξέρατε, σίγουρα δεν γνωρίζατε πόσα χρόνια μπορείτε να προσθέσετε ή να αφαιρέσετε από το προσδόκιμο, με τις επιλογές σας. Αυτό αποκάλυψαν οι Νορβηγοί.

“Η αλλαγή σε μια βελτιστοποιημένη διατροφή, μπορεί να αυξήσει το προσδόκιμο και στην ηλικία των 60 χρόνων, κατά οκτώ χρόνια στις γυναίκες και κατά 9 στους άνδρες” ενημέρωσαν οι επιστήμονες, πριν θυμίσουν ότι οι διατροφικοί παράγοντες κινδύνου εκτιμάται πως στοιχίζουν 11.000.000 ζωές κάθε χρόνο στον κόσμο, ενώ άλλοι 255 εκατομμύρια άνθρωποι (το χρόνο) υποχρεώνονται να προσαρμοστούν σε νέα δεδομένα και αναπηρίες.

Αν είστε 20χρονοι που κάνετε σήμερα τις αλλαγές, θα προσθέσετε τουλάχιστον μια δεκαετία στο προσδόκιμο αν είστε γυναίκα και 13 χρόνια αν είστε άνδρες.

Οι επιστήμονες έδωσαν και δώρο: έναν υπολογιστή για να ξέρουμε τι κάνουμε στον εαυτό μας και τι μπορούμε να κερδίσουμε, με κάποιες αλλαγές.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα