Ο Μέγας Αλέξανδρος πέθανε από δηλητηριασμένο κρασί;
Πώς πέθανε τελικά ο Μέγας Αλέξανδρος. Μία έρευνα από τη Νέα Ζηλανδία, δίνει τη δική της εκδοχή
- 13 Ιανουαρίου 2014 08:17
Ο Μέγας Αλέξανδρος έχτισε την θρυλική του αυτοκρατορία πριν τον πρόωρο και μυστηριώδη θάνατό του, σε ηλικία μόλις 32 ετών. Ένας θάνατος που παραμένει άλυτο μυστήριο και χρονολογείται το 323 π.Χ.
Πολλοί ιστορικοί υποστήριξαν μέχρι σήμερα ότι ο θάνατός του οφειλόταν σε φυσικά αίτια, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναφέρουν ότι δολοφονήθηκε κρυφά σε ένα εορταστικό συμπόσιο.
2000 χρόνια μετά, ο Dr Leo Schep ίσως έχει την απάντηση. Ή μάλλον, έχει τη δική του εκδοχή που κάνει εύλογα τον γύρο του κόσμου.
Ο τοξικολόγος Dr Leo Schep του Εθνικού Κέντρου Δηλητηριάσεων της Νέας Ζηλανδίας, πιστεύει λοιπόν ότι ο θρυλικός στρατηλάτης πέθανε από δηλητηριώδες κρασί που παράγεται από φυτά τα οποία δεν προδίδουν τη θανατηφόρο δράση τους. Η έρευνα του συνυπογράφεται από τον ιστορικό του Πανεπιστημίου του Otago, Dr Pat Wheatley και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό, Clinical Toxicology.
Όπως αναφέρει η “New Zealand Herald, ο Dr Schep άρχισε να διερευνά το θέμα το 2003, όταν ζήτησε τη γνώμη του μια εταιρεία που έκανε ντοκιμαντέρ για λογαριασμό του BBC.
“Μου ζήτησαν να εξετάσω το θέμα και τους είπα, ναι, γιατί μου αρέσουν οι προκλήσεις. Αλλά στην ουσία δεν πίστευα ότι θα βρω τίποτε. Και προς μεγάλη μου έκπληξη, και δική τους, βρήκαμε κάτι που θα μπορούσε να είναι η αλήθεια”, λέει τώρα ο ίδιος.
Ο ίδιος, απορρίπτει τις θεωρίες δηλητηρίασης με τη βοήθεια αρσενικού και στρυχνίνης. Υποστηρίζει ότι ο θάνατος σε αυτή την περίπτωση θα ήταν πολύ πιο γρήγορος από 12 μέρες, που ο Αλέξανδρος είχε πέσει βαριά άρρωστος πριν αποβιώσει.
Αντίθετα, ρίχνει την “ευθύνη” στο φυτό λευκός ελλέβορος (Veratrum album). Το φυτό με τα λευκά λουλούδια μπορεί να υποστεί ζύμωση σε κρασί και ήταν γνωστό στους Αρχαίους Έλληνες σαν μια φυσική ουσία για την πρόκληση εμετού. Η δράση του συγκεκριμένου φυτού, θα μπορούσε τελικά να λυγίσει το στρατηγό αργά και σταθερά, σε αντίθεση με άλλες ουσίες που θα τον αποτελείωναν νωρίτερα, όπως αναφέραμε παραπάνω.
Ωστόσο και ο ίδιος ο Leo Schep δεν μπορεί να είναι απολύτως σίγουρος ότι το συγκεκριμένο φυτό σκότωσε τον Μέγα Αλέξανδρο. “Ποτέ δεν θα μάθουμε σίγουρα”, παραδέχεται ο Schep, καταθέτοντας πάντως τη δική του ερμηνεία στο πεδίο των πολυετών ερευνών.
Υπενθυμίζεται ότι ο Μέγας Αλέξανδρος, σύμφωνα με το “βασιλικό ημερολόγιο” που πιστεύεται ότι διετηρείτο στην αυλή του, εμφάνισε σταδιακά αυξανόμενο πυρετό και μετά από μια ασθένεια 12 ημερών, κατά την οποία δεν μπορούσε πλέον να περπατήσει και να μιλήσει, πέθανε κληροδοτώντας μια απέραντη αυτοκρατορία στους διαδόχους του.
Μεταξύ των ιατρικών “σεναρίων” που έχουν κατά καιρούς προταθεί για τον θάνατό του, είναι η σωρευτική επίπτωση από προηγούμενα τραύματά του σε μάχες (με τελική συνέπειά την οριστική κατάρρευσή του), οι επιπλοκές από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ (που οδήγησαν σε ηπατίτιδα και οξεία παγκρεατίτιδα), η κατάθλιψη, κάποια οργανική ανωμαλία εκ γενετής, καθώς επίσης το ανθυγιεινό περιβάλλον της Βαβυλώνας, στο οποίο ήλθε να προστεθεί κάποια λοίμωξη λόγω ελονοσίας, τυφοειδούς πυρετού ή άλλης ασθένειας που οφειλόταν σε ιό ή παράσιτο.
Πηγή: nzherald