Ο νέος “παίκτης” στον πόλεμο της Ουκρανίας που ανησυχεί τη Δύση
Σε απόγνωση η Ρωσία μετά τις "σφαλιάρες" στην Ουκρανία, έχει βρει "παρηγοριά" και πολύτιμη βοήθεια σε χώρα της Μέσης Ανατολής, αναπτύσσοντας μια νέα πτυχή στη σχέση τους. Το μεγάλο στοίχημα του εμπορίου όπλων.
- 20 Οκτωβρίου 2022 19:01
Η οπισθοχώρηση της Ρωσίας τις τελευταίες εβδομάδες στα πεδία των μαχών στην Ουκρανία, φαίνεται ότι την οδήγησε στην “αγκαλιά” του Ιράν για βοήθεια, με την εξέλιξη αυτή να έχει προκαλέσει ανησυχία στη Δύση και στους περιφερειακούς αντιπάλους της Τεχεράνης.
Διεθνή ΜΜΕ αναφέρουν ότι το Ιράν έστειλε εκπαιδευτές στην Κριμαία για να εκπαιδεύσουν και να συμβουλεύσουν τον ρωσικό στρατό σχετικά με τη χρήση ιρανικής κατασκευής drones, τα οποία η Μόσχα χρησιμοποίησε για να σκορπίσει τον τρόμο σε πόλεις σε όλη την Ουκρανία.
Η παρουσία ιρανικού προσωπικού στα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη θα σηματοδοτούσε μια σημαντική κλιμάκωση της εμπλοκής του Ιράν στον πόλεμο στο πλευρό της Ρωσίας και μια νέα φάση στην εκκολαπτόμενη στρατιωτική συμμαχία των δύο χωρών.
Το Reuters ανέφερε επίσης ότι το Ιράν ενδέχεται να προμηθεύσει τη Ρωσία με πυραύλους εδάφους – εδάφους. Ο Nasser Kanani, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, αρνήθηκε τον ισχυρισμό, λέγοντας ότι το Ιράν “ήταν πάντα αντίθετο στη συνέχιση του πολέμου [της Ουκρανίας]“.
Παρά τις διαφορές τους, το Ιράν και η Ρωσία έχουν έρθει πιο κοντά επειδή “μοιράζονται την ίδια αντίληψη για την απειλή“, είπε στο CNN ο Behnam Ben Taleblu, ανώτερος συνεργάτης στο Ίδρυμα για την Άμυνα των Δημοκρατιών, ένα think tank στην Ουάσιγκτον. “Βλέπουν μια περιφερειακή δύναμη να ευθυγραμμίζεται εναντίον τους από μια εξωπεριφερειακή δύναμη“, είπε, αναφερόμενος στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Εάν το Ιράν πουλήσει πυραύλους στη Ρωσία, αυτό θα σήμαινε ότι “μεταφέρει μερικά από τα πιο ακριβά, μερικά από τα πιο πολύτιμα πυρομαχικά του πιο κοντά στην Ευρώπη“, είπε. «Είναι κρίσιμο να δούμε την εμπλοκή του Ιράν με τη Ρωσία ως μέρος του ευρύτερου πολέμου του με τη Δύση“.
Το πλασάρισμα του Ιράν ως εξαγωγέα όπλων
Από την εισβολή της Ρωσίας, οι δύο χώρες, στις οποίες έχουν επιβληθεί κυρώσεις, έχουν συνεργαστεί σε πολιτικά και οικονομικά ζητήματα, με τη στρατιωτική διάσταση να είναι η τελευταία πτυχή της σχέσης τους.
Ο υποστράτηγος Yahya Safavi, κορυφαίος στρατιωτικός βοηθός του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, καυχήθηκε πριν λίγες μέρες ότι 22 χώρες ενδιαφέρονται τώρα για ιρανικά drones.
Το Ιράν, το οποίο πριν από την επανάσταση του 1979 εισήγαγε τα περισσότερα από τα όπλα του, τώρα κατασκευάζει περισσότερο από το 80% του στρατιωτικού του εξοπλισμού, σύμφωνα με το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Fars.
Το Ιράν και η Ρωσία έχουν επανειλημμένα αρνηθεί την ανάμειξη της Ισλαμικής Δημοκρατίας στην Ουκρανία, αλλά οι αναλυτές είπαν ότι τα νέα σχετικά με τα ιρανικά drones δεν θεωρούνται απαραίτητα ως κακή δημοσιότητα της Τεχεράνης.
Ενώ η χρήση ιρανικών όπλων από τη Ρωσία μπορεί να λέει περισσότερα για την απόγνωσή της σχετικά με τον πόλεμο παρά για τη στρατιωτική ανδρεία της Τεχεράνης, οι ειδικοί λένε ότι οι αναφορές των μέσων ενημέρωσης για τα φονικά drones του Ιράν ενισχύουν την εικόνα της καθώς προσπαθεί να δείξει στον κόσμο ότι τα όπλα της μπορούν να είναι ανταγωνιστικά σε διεθνείς συγκρούσεις.
“Για τους Ιρανούς, πρόκειται για την απόκτηση μεριδίου αγοράς, για το κύρος, για την παγίωση συμμαχιών“, είπε ο Eric Lob, εξωτερικός μελετητής στο πρόγραμμα του Ινστιτούτου Μέσης Ανατολής για το Ιράν, προσθέτοντας ότι αυτά είναι κίνητρα για μια χώρα που είναι τόσο απομονωμένη όσο το Ιράν.
Το Ιράν δεν ήταν γνωστό ως εξαγωγέας όπλων. Τα όπλα του στέλνονταν στο παρελθόν σε ιδεολογικούς συμμάχους στο Ιράκ, την Υεμένη και τον Λίβανο, κυρίως για να εκπληρώσουν την περιφερειακή ατζέντα της ίδιας της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, λένε οι αναλυτές, το αλλάζει αυτό.
Τα drones χρησιμοποιούνται στη Μέση Ανατολή εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά, είπε ο Lob , “οι Ιρανοί εργάζονται στις δυνατότητες των εγχώριων drones από τον πόλεμο Ιράν-Ιράκ, από τη δεκαετία του 1980“, δίνοντας στην Τεχεράνη αρκετό χρόνο για περαιτέρω πρόοδο.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι μια ευκαιρία για το Ιράν να παρατηρήσει πώς χρησιμοποιούνται τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη του στο πεδίο της μάχης, ώστε να μπορεί να εξετάσει τις ελλείψεις και να δει πώς να τις βελτιώσει περαιτέρω, δήλωσε η Aniseh Bassiri Tabrizi, ανώτερη ερευνήτρια στο Royal United Services Institute. (RUSI) στο Λονδίνο. Πρόσθεσε ότι “είναι πιθανό αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία να φέρει στο Ιράν περισσότερους πελάτες… Το Ιράν θέλει πραγματικά να είναι ένας μεγάλος παίκτης στη βιομηχανία όπλων και drones“.
Το βλέμμα στην Ουκρανία και των αντιπάλων του Ιράν
Αλλά και οι εχθροί του Ιράν θα παρακολουθούν επίσης την απόδοση των drones του στην Ουκρανία. Οι περιφερειακοί της αντίπαλοι στα αραβικά κράτη του Κόλπου έχουν γίνει άμεσοι στόχοι επιθέσεων με drones από την ομάδα Χούτι που συμβαδίζει με το Ιράν στην Υεμένη και έχουν κατηγορήσει την Ισλαμική Δημοκρατία ότι προμηθεύει αυτά τα drones.
Ο μεγαλύτερος εχθρός του Ιράν, το Ισραήλ, επίσης, είναι πιθανό να παρακολουθεί πολύ στενά, δήλωσε ο Amir Avivi, απόστρατος ανώτερος στρατηγός των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) και ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Ισραηλινού Φόρουμ Άμυνας και Ασφάλειας.
“Είναι μια απειλή και είναι μια ευκαιρία“, είπε στο CNN. “Είναι μια ευκαιρία για εμάς να δούμε πραγματικά τις [ιρανικές] δυνατότητες στο έδαφος, να μάθουμε για το τι συμβαίνει. Από την άλλη πλευρά, ένα από τα πράγματα που μας ανησυχεί είναι ότι [όπλα]… μπορεί να φτάσουν στη Χεζμπολάχ, για παράδειγμα, [ή] στη Χαμάς“.
“Είναι μια πρόκληση συνεχώς να συνεχίζεις να αναπτύσσεσαι και να είσαι πάντα ένα βήμα μπροστά [από] τις δυνατότητες που αναπτύσσει η άλλη πλευρά“, είπε. “Έτσι παρακολουθούμε πολύ στενά τι συμβαίνει στην Ουκρανία“.
Οι αυξανόμενοι στρατιωτικοί δεσμοί της Τεχεράνης και της Μόσχας είναι, ωστόσο, “κακά νέα” για τη Δύση, είπε, “γιατί [δεν έχουμε δει ποτέ] τόσο στενή συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Ιράν“.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις