Ο Νετανιάχου απειλεί με “σκληρή απάντηση” στη Χεζμπολάχ – Σε κόκκινο συναγερμό η Κύπρος

Διαβάζεται σε 3'
Ο Νετανιάχου απειλεί με “σκληρή απάντηση” στη Χεζμπολάχ – Σε κόκκινο συναγερμό η Κύπρος
Μια κατεστραμμένη ισραηλινή στρατιωτική εγκατάσταση, που έγινε στόχος μαχητών της Χεζμπολάχ Associated Press

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε ότι η χώρα θα δώσει μια «σκληρή» απάντηση σε όσους θεωρεί υπεύθυνους για το φονικό χτύπημα στα Υψίπεδα του Γκολάν, σε μια κλιμάκωση της ρητορικής, καθώς τα δυτικά έθνη καλούν σε ηρεμία.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, που επισκέφθηκε το Ματζντάλ Σαμς, προειδοποίησε ότι θα δοθεί «σκληρή απάντηση» μετά τον βομβαρδισμό που στοίχισε τη ζωή σε 12 νέους σε αυτή την πόλη, στο προσαρτημένο υψίπεδο του Γκολάν, την ώρα που δυτικές κυβερνήσεις απευθύνουν έκκληση για ηρεμία.

«Τα παιδιά αυτά είναι δικά μας παιδιά (…) Το κράτος του Ισραήλ δεν θα αφήσει, και δεν μπορεί να αφήσει, να περάσει αυτό. Η απάντησή μας θα έρθει και θα είναι σκληρή» είπε ο Νετανιάχου.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από τον Λίβανο, από την ισλαμιστική οργάνωση Χεζμπολάχ, η οποία ωστόσο αρνείται ότι είχε κάποια ανάμιξη στο πλήγμα.

Δεκάδες άνθρωποι που είχαν συγκεντρωθεί στο Ματζντάλ Σαμς διαμαρτύρονταν για την επίσκεψη του Νετανιάχου, πίσω από τις μεταλλικές μπάρες και υπό την επιτήρηση ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, ανέφερε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Νωρίτερα, εκατοντάδες κάτοικοι παρακολούθησαν την κηδεία ενός αγοριού, του 12ου θύματος. Τα παιδιά που σκοτώθηκαν το Σάββατο ήταν ηλικίας από 10 έως 16 ετών και έπαιζαν σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου.

Προετοιμασίες για «σκληρά αντίποινα» από το Ισραήλ

Η δήλωση έρχεται σε συνέχεια συμβουλίου την Κυριακή, όπου Ισραηλινοί υπουργοί εξουσιοδότησαν τον Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον υπουργό Αμυνας Γιόαβ Γκάλαντ να αποφασίσουν για τον «τρόπο και το χρονοδιάγραμμα» της απάντησης.

Η μεγαλύτερη εφημερίδα της χώρας Yedioth Ahronoth επικαλέστηκε ανώνυμους αξιωματούχους που δήλωσαν ότι η απάντηση θα είναι «περιορισμένη αλλά σκληρή».

Το δημοσίευμα ανέφερε ότι οι επιλογές για αντίποινα κυμαίνονταν από περιορισμένη αλλά σημαντική επίθεση σε υποδομές, όπως γέφυρες, σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και λιμάνια, μέχρι το χτύπημα αποθηκών όπλων της Χεζμπολάχ ή τη στοχοποίηση υψηλόβαθμων διοικητών της.

Δύο πηγές ασφαλείας στο Λίβανο δήλωσαν στο Reuters ότι η Χεζμπολάχ ήταν σε κατάσταση συναγερμού και είχε εκκαθαρίσει βασικές τοποθεσίες τόσο στο νότιο Λίβανο όσο και στην ανατολική κοιλάδα Μπεκάα σε περίπτωση ισραηλινής επίθεσης.

Η Κύπρος σε ετοιμότητα για την εκκένωση αμάχων

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η χώρα βρίσκεται σε ετοιμότητα για να βοηθήσει στην εκκένωση αμάχων από τη Μέση Ανατολή, εάν κλιμακωθεί η αντιπαράθεση μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ.

Οι κυπριακές αρχές έχουν θέσει σε λειτουργία μηχανισμό αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης για πιθανή εκκένωση αμάχων από τον περασμένο Οκτώβριο, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος στους δημοσιογράφους. «Έχουμε καθορίσει τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει το σύστημα, αν χρειαστεί» δήλωσε ο Κόμπος.

«Όλοι ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί, αλλά αν αυτό δεν συμβεί, η Κύπρος θα συνεχίσει να λειτουργεί ως γέφυρα ασφαλείας για τη διευκόλυνση της αποχώρησης των αμάχων από οποιαδήποτε εμπόλεμη ζώνη στην περιοχή μας» πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται πως, η Κύπρος χρησιμοποιήθηκε για την απομάκρυνση χιλιάδων ξένων υπηκόων από τον Λίβανο το 2006, κατά τη διάρκεια της κλιμάκωσης των εχθροπραξιών μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ. Χρησιμοποιήθηκε, επίσης, ως ενδιάμεσος σταθμός από τη Βρετανία για την εκκένωση Βρετανών και διπλών υπηκόων από το Σουδάν πέρυσι.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα