Ο Νετανιάχου αποποιείται των ευθυνών του για την επίθεση της Χαμάς
Διαβάζεται σε 4'Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου σε συνέντευξή του στο Time δεν αναγνωρίζει ότι έχει ευθύνη για την επίθεση της Χαμάς. “Λυπάμαι που δεν μπόρεσα να την αποτρέψω” είπε και διερωτήθηκε τους λόγους για τους οποίους θα έπρεπε να δεχθεί επικρίσεις.
- 08 Αυγούστου 2024 20:27
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου εξέφρασε τη βαθιά του λύπη για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου που εξαπέλυσε η Χαμάς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό περιοδικό Time. Ωστόσο, αλλά δεν αναγνωρίσει την τυχόν ευθύνη που μπορεί να είχε ο ίδιος.
Ο Νετανιάχου, ο οποίος δεν ζήτησε ποτέ «συγγνώμη» για την αποτυχία της κυβέρνησής του και των υπηρεσιών ασφαλείας να αποτρέψουν τη μεγαλύτερη σφαγή στην ιστορία του Ισραήλ, ρωτήθηκε συγκεκριμένα από το Time: «Θα το κάνετε τώρα; Θα ζητήσετε συγγνώμη;»
«Δεν νομίζω ότι μπορούμε να το κάνουμε τώρα, εν μέσω πολέμου. Συγγνώμη; Φυσικά, φυσικά… Λυπάμαι βαθύτατα που συνέβη κάτι τέτοιο», απάντησε.
Στη συνέχεια της συνέντευξης, ο δημοσιογράφος παραθέτει στον Νετανιάχου πως ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει πως δικαίως επικρίθηκε ο ισραηλινός πρωθυπουργός για την αιματοχυσία της 7ης Οκτωβρίου. Ωστόσο, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου διερωτάται τον λόγο που θα έπρεπε να δεχθεί επικρίσεις. Όταν ο δημοσιογράφος του αμερικανικού περιοδικού απαντά «επειδή (η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου) συνέβη κατά τη θητεία σας», ο πρωθυπουργός του Ισραήλ σχολιάζει: «Μάλλον αισθάνθηκα όπως ο πρόεδρος (των ΗΠΑ) Ρούζβελτ μετά το Περλ Χάρμπορ ή όπως ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους μετά την 11η Σεπτεμβρίου».
«Προσπαθείς να διαπιστώσεις πώς θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί. Αλλά, επί του παρόντος, ποια είναι η ευθύνη μου; Να κερδίσω τον πόλεμο, να διασφαλίσω πως δεν θα συμβεί ξανά», συμπλήρωσε.
Ο Νετανιάχου ρωτήθηκε επίσης ποια θα ήταν η θέση του εάν η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου συνέβαινε με κάποιον πολιτικό αντίπαλό του στην εξουσία. Αντιμέτωπος επί μήνες με διαμαρτυρίες για τη στρατηγική που ακολουθεί στη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα και για την επιστροφή των ομήρων που εξακολουθεί να κρατά η Χαμάς, ο Νετανιάχου απάντησε πως θα εξαρτιόταν από το κατά πόσον θα μπορούσε να ηγηθεί της χώρας εν καιρώ πολέμου και αν θα μπορούσε να την οδηγήσει στη νίκη. «Σε μια τέτοια περίπτωση, θεωρώ πως θα έπρεπε να παραμείνει στην εξουσία» υποστήριξε ο ισραηλινός πρωθυπουργός.
Ο πρώην πρωθυπουργός Ολμέρτ κατηγορεί τον Νετανιάχου για στρατηγική φίμωσης αντίθετων φωνών εντός των ισραηλινών υπηρεσιών ασφαλείας
Ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ, Εχούντ Ολμέρτ, καταθέτοντας σήμερα ενώπιον μιας ανεξάρτητης εξεταστικής επιτροπής για τις επιθέσεις της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου, κατηγόρησε τον νυν πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι φιμώνει αντίθετες φωνές εντός των ισραηλινών υπηρεσιών ασφαλείας, οδηγώντας ανώτερους αξιωματούχους να αποφεύγουν να τον ενημερώνουν για δυσάρεστα γεγονότα.
«Επί 15 χρόνια, έχει επικρατήσει η αντίληψη ότι οποιοσδήποτε ανώτερος αξιωματούχος ασφαλείας που λέει κάτι (επικριτικό) γίνεται στόχος συκοφαντίας και φίμωσης από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και ολόκληρο το περιβάλλον του. Έχει δημιουργηθεί μια ατμόσφαιρα στην οποία άνθρωποι δεν (του) λένε τα γεγονότα και τις απόψεις τους για να αποφύγουν να πυροδοτήσουν διαμάχες που θα υπονόμευαν το κύρος και την ικανότητά τους να ενεργούν», υποστήριξε ο Ολμέρτ.
Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι ένας από τους αρχηγούς υπηρεσιών ασφαλείας του Ισραήλ του είπε ότι ο Νετανιάχου τον «απαξίωνε και τον μείωνε» και ότι ο Ολμέρτ χρειάστηκε να τον πείσει να μην παραιτηθεί.
Ο πρώην πρωθυπουργός υπερασπίζεται το δικό του ιστορικό ως μέρος της κυβέρνησης που εφάρμοσε την απεμπλοκή του Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας το 2005, υποστηρίζοντας ότι σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς ότι η αποχώρηση «μας εξέθεσε σε κινδύνους για την ασφάλεια» και προκάλεσε τρομοκρατία, η Χαμάς εκτόξευε ρουκέτες στο Ισραήλ «ακόμη και πριν από την απεμπλοκή και συνέχισε να εκτοξεύει και μετά».
Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι έχασε την ευκαιρία να νικήσει τη Χαμάς κατά τη διάρκεια της ισραηλινής πολεμικής επιχείρησης με την ονομασία “Χυμένος μόλυβδος” το 2008-2009.