Ο Νετανιάχου παρουσίασε τα σχέδιά του για ένα καλοκαίρι συγκρούσεων
Διαβάζεται σε 5'Ανυποχώρητος ο Νετανιάχου, περιέγραψε τα σχέδιά του για ένα καλοκαίρι συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή. Τα μέτωπα σε Γάζα και Λίβανο.
- 24 Ιουνίου 2024 21:57
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει καταστήσει σαφές πως δεν είναι διατεθειμένος να υψώσει τη λευκή σημαία της ανακωχής, τονίζοντας πως οι σκληρές μάχες τελειώνουν, όμως ο πόλεμος συνεχίζεται, με το καλοκαίρι στη Μέση Ανατολή να είναι μακρύ και δύσκολο.
Σε χθεσινή συνέντευξή του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός περιέγραψε το όραμά του για τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς, που περιλαμβάνει συνέχιση των μαχών στη Γάζα, προσωρινή και όχι μόνιμη κατάπαυση του πυρός με στόχο να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση ομήρων, καθώς και πιθανή κλιμάκωση με τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο.
Η ανυποχώρητη στάση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, η οποία έγινε εμφανής στο ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 14, πρόκειται να εκνευρίσει τους συμμάχους και τους γείτονες του Ισραήλ, οι οποίοι πιέζουν για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και τον περιορισμό των περιφερειακών εχθροπραξιών.
“Ο Νετανιάχου υπόσχεται ατελείωτο πόλεμο”
“Ο Νετανιάχου δεν υπόσχεται πλέον στο κοινό ‘ολοκληρωτική νίκη’, αλλά υπόσχεται ατελείωτο πόλεμο“, δήλωσε ο Amos Harel, ο βετεράνος αμυντικός αναλυτής της Haaretz. “Τα πάντα παραμένουν ασαφή και καλύπτονται από αβεβαιότητα – εκτός από τη συμφωνία των ομήρων”.
Οι οικογένειες των 120 εναπομεινάντων ομήρων καταδίκασαν αμέσως τον Νετανιάχου για τα σχόλιά του, κατηγορώντας τον ότι τους “εγκατέλειψε” παραβιάζοντας “το ηθικό καθήκον του κράτους απέναντι στους πολίτες του”.
Όπως αναφέρουν σε εκτενές άρθρο τους οι Financial Times, η στάση αυτή του Νετανιάχου ενδεχομένως να υπονομεύσει τις πολύμηνες προσπάθειες των ΗΠΑ, του Κατάρ και της Αιγύπτου για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που θα περιλαμβάνει ακόμη ανταλλαγή ομήρων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.
Απορρίπτοντας το βασικό αίτημα της παλαιστινιακής μαχητικής οργάνωσης, ο Νετανιάχου δήλωσε ότι είναι ανοιχτός σε μια “μερική συμφωνία” για την επιστροφή ορισμένων ομήρων, αλλά δεν είναι πρόθυμος να σταματήσει τον πόλεμο με “άθικτη τη Χαμάς”. “Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον πόλεμο μετά από μια παύση, προκειμένου να ολοκληρώσουμε τον στόχο της καταστροφής της Χαμάς”, είπε. “Σε αυτό δεν είμαι διατεθειμένος να υποχωρήσω“.
Ο Νετανιάχου τόνισε, πάντως, ότι το Ισραήλ βρίσκεται “πολύ κοντά” στην ολοκλήρωση της “εντατικής φάσης” της στρατιωτικής εκστρατείας του στη Γάζα, πιθανότατα τις επόμενες εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση της επίθεσης στη νότια πόλη Ράφα.
Ωστόσο, τα όποια σχέδια μεταπολεμικής διακυβέρνησης για τον κατεστραμμένο θύλακα παραμένουν αδιευκρίνιστα, με τον Νετανιάχου να επιμένει και πάλι ότι Παλαιστίνιοι που θα συνεργάζονται με τις γειτονικές αραβικές κυβερνήσεις θα αναλάβουν την οικοδόμηση μιας νέας “πολιτικής διοίκησης” για τη Γάζα.
Ο Ισραηλινός ηγέτης απέρριψε για άλλη μια φορά οποιονδήποτε ρόλο στη Γάζα για τη μετριοπαθή Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία ασκεί περιορισμένη εξουσία σε τμήματα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης. Αλλά, σε μια κίνηση για να καθησυχάσει τη διεθνή κοινότητα, απέρριψε επίσης τις εκκλήσεις των ακροδεξιών συμμάχων του στον συνασπισμό για την επανίδρυση εβραϊκών οικισμών εντός της Γάζας, λέγοντας ότι αυτό δεν είναι “ρεαλιστικό”.
Μετά τη Χαμάς η Χεζμπολάχ
Τόνισε, δε, ότι μόλις τελειώσουν οι έντονες μάχες στη Γάζα, αυτό θα επιτρέψει στο Ισραήλ να αναπτύξει περισσότερες δυνάμεις κατά μήκος των βόρειων συνόρων του με τον Λίβανο, όπου οι συγκρούσεις έχουν κλιμακωθεί με την ένοπλη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ.
Τις τελευταίες εβδομάδες, τόσο οι εκατέρωθεν μάχες όσο και η ρητορική έχουν κλιμακωθεί, αυξάνοντας τους φόβους για πιθανή πλήρη σύγκρουση. Αξίζει μόνο να σημειωθεί πως το εβραϊκό κράτος και η υποστηριζόμενη από το Ιράν οργάνωση ανταλλάζουν καθημερινά πυρά εδώ και σχεδόν εννέα μήνες.
Ο Νετανιάχου δήλωσε ότι ο σκοπός της μελλοντικής αναδιάταξης ήταν αρχικά “αμυντικός”, αλλά ότι ο απώτερος στόχος ήταν να επιτραπεί στους 60.000 κατοίκους του βόρειου Ισραήλ που εκτοπίστηκαν από την έναρξη του πολέμου “να επιστρέψουν στα σπίτια τους”.
Αν μπορούμε να το κάνουμε αυτό διπλωματικά, θαυμάσια. Αν όχι, θα το κάνουμε με άλλον τρόπο. Αλλά θα τους φέρουμε όλους πίσω στα σπίτια τους.
Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, αναφέρουν οι FT, προσπαθεί να μεσολαβήσει για μια συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, η οποία θα προλάβει μία γενικευμένη σύρραξη, με τη συμφωνία, όπως αναφέρουν διπλωμάτες που έχουν ενημερωθεί για τις συνομιλίες, να περιλαμβάνει την απόσυρση των δυνάμεων της Χεζμπολάχ από τα σύνορα, τον τερματισμό των αναγνωριστικών πτήσεων του Ισραήλ πάνω από τον Λίβανο και την επίλυση μιας σειράς εδαφικών διαφορών μεταξύ των δύο πλευρών.
Όμως, μια τέτοια συμφωνία εξαρτάται από τον τερματισμό των μαχών στη Γάζα, πρόσθεσαν οι ίδιοι διπλωμάτες, με τη Χεζμπολάχ να έχει καταστήσει σαφές μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου ότι θα σταθεί “αλληλέγγυα” στην παλαιστινιακή ομάδα.
Ο Νετανιάχου εξέφρασε την ελπίδα ένας ολοκληρωτικός πόλεμος με τη Χεζμπολάχ να αποφευχθεί. Τόνισε, όμως, πως το Ισραήλ θα “ανταποκριθεί σε αυτή την πρόκληση” να πολεμήσει σε πολλαπλά μέτωπα, αν χρειαστεί.
“Μπορούμε να πολεμήσουμε σε πολλά μέτωπα. Είμαστε προετοιμασμένοι γι’ αυτό και προετοιμαζόμαστε γι’ αυτό“, είπε.
Ο Emile Hokayem του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών δήλωσε ότι, παρουσιάζοντας την κατάπαυση του πυρός ως κάτι που επιτρέπει την ανάπτυξη μεγαλύτερων πόρων στο βορρά, “ο Νετανιάχου τροφοδοτεί οικειοθελώς τις ανησυχίες ότι ένας πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ στο Λίβανο είναι πιθανός, ενδεχομένως αναπόφευκτος“.
“Ακριβώς όπως και στη Γάζα, οι μαξιμαλιστικοί στόχοι εκφράζονται χωρίς ιδιαίτερη μέριμνα για την πραγματικότητα”, πρόσθεσε.
Ο Νετανιάχου, πάντως, αγνοώντας τις αυξανόμενες εντάσεις, ξεκαθάρισε πως θα δώσει το “παρών” στη συνεδρίαση του αμερικανικού Κογκρέσου στις 24 Ιουλίου, χαρακτηρίζοντας την παρουσία του εκεί “μεγάλη τιμή” και “μια εξαιρετική ευκαιρία” να παρουσιάσει στον κόσμο τη θέση του Ισραήλ, την οποία χαρακτήρισε αγώνα μεταξύ “της ανθρωπότητας και αυτών των βαρβάρων”.
“Θα μεταφέρω τον λόγο του έθνους μας σε μια αποφασιστική στιγμή της ιστορίας του, στη μάχη για την ύπαρξή μας”, είπε χαρακτηριστικά.