Ο Νετανιάχου χαιρετίζει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων – Αισιοδοξία για συμφωνία

Διαβάζεται σε 4'
Μπενιαμίν Νετανιάχου
Μπενιαμίν Νετανιάχου Naama Grynbaum/Pool Photo via AP

Ξεκινά νέος κύκλος διαπραγματεύσεων τις επόμενες ημέρες στο Κάιρο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Θετικός εμφανίζεται ο Νετανιάχου και η Χαμάς, υπό όρους. Εκκλήσεις από τις οικογένειες ομήρων για συμφωνία.

Την προθυμία της Αιγύπτου να προωθήσει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για την απελευθέρωση των ομήρων της Χαμάς στη Γάζα, χαιρέτησε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Νωρίτερα, αντιπροσωπεία της Χαμάς συναντήθηκε με Αιγύπτιους αξιωματούχους στο Κάιρο, όπως μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Qahera.

Στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα βρίσκεται μεταξύ άλλων ο Χαλίλ αλ Χάγια, κορυφαίο στέλεχος της Χαμάς και πιθανός διάδοχος του δολοφονηθέντος ηγέτη του κινήματος, Γιαχία Σινουάρ. Η Χαμάς δηλώνει έτοιμη να συμφωνήσει σε τερματισμό των εχθροπραξιών στη Γάζα εφόσον το Ισραήλ δεσμευτεί στους όρους ενδεχόμενης συμφωνίας.

Ο αξιωματούχος διαβεβαίωσε πως η Χαμάς έχει καταστήσει σαφές πως είναι έτοιμη να αποδεχθεί συμφωνία για εκεχειρία, «αλλά το Ισραήλ πρέπει να δεσμευτεί σε κατάπαυση του πυρός, αποχώρηση των δυνάμεων του από τη Λωρίδα της Γάζας, επιστροφή των εκτοπισμένων, ανταλλαγή των ομήρων με παλαιστίνιους κρατούμενους» και «να επιτρέψει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας» στον παλαιστινιακό θύλακα.

Το τηλεοπτικό δίκτυο της Χαμάς, Al Aqsa TV, μετέδωσε σήμερα ότι αντιπροσωπεία του παλαιστινιακού κινήματος με επικεφαλής τον Χαλίλ αλ Χάγια – πιθανό διάδοχο του δολοφονηθέντος ηγέτη Γιαχία Σινουάρ – βρίσκεται στο Κάιρο για συνομιλίες με τον επικεφαλής της Μουχαμπαράτ (της αιγυπτιακής υπηρεσίας πληροφοριών), Χάσαν Μαχμούντ Ρασάντ.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι χαιρετίζει την προθυμία της Αιγύπτου να προωθήσει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για την απελευθέρωση των ομήρων της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Αποφάσισε επίσης να στείλει τον επικεφαλής της Μοσάντ στο Κατάρ για να προωθήσει τη διαδικασία.

Την ισραηλινή πλευρά θα εκπροσωπήσει ο αρχηγός των ισραηλινών υπηρεσιών πληροφοριών εξωτερικού (Μοσάντ) Νταβίντ Μπαρνέα, ο οποίος θα μεταβεί την Κυριακή στο Κατάρ, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

Ο επικεφαλής της Μοσάντ θα μεταβεί στη Ντόχα “για συνάντηση με τον επικεφαλής της CIA Μπιλ Μπερνς και τον πρωθυπουργό του Κατάρ”, δήλωσε το γραφείο του Νετανιάχου σε ανακοίνωση.

“Οι πλευρές θα συζητήσουν διαφορετικές επιλογές για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων με στόχο την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς, υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων”, δήλωσε η ίδια πηγή.

Οι οικογένειες των ομήρων κάνουν έκκληση για εκεχειρία

Το Φόρουμ των Οικογενειών, η κυριότερη οργάνωση συγγενών ομήρων που κρατούνται στη Γάζα, απηύθυνε εκ νέου έκκληση στον Νετανιάχου να καταλήξει σε μία συμφωνία με τη Χαμάς για την απελευθέρωσή τους, μετά την ανακοίνωση της διεξαγωγής νέων διαπραγματεύσεων με στόχο μία εκεχειρία στον παλαιστινιακό θύλακα.

«Ζητάμε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ να δώσει στην ομάδα των διαπραγματευτών κάθε εξουσία προκειμένου να καταλήξουν σε αυτήν τη συμφωνία. Ο χρόνος πιέζει για τους ομήρους», επισήμανε σε ένα δελτίο Τύπου το Φόρουμ.

Παράλληλα, παρότρυναν «τους ηγέτες της διεθνούς κοινότητας να ασκήσουν τη μέγιστη πίεση στη Χαμάς, ώστε να αποδεχθεί αυτήν τη συμφωνία και να βάλει τέλος στην ανθρωπιστική καταστροφή».

“Σκληρή γλώσσα” Μακρόν για Νετανιάχου

Αιχμές κατά του Νετανιάχου άφησε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, στη διάρκεια της διάσκεψης για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον Λίβανο, που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι.

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου την Τετάρτη δήλωσε ότι ο ισραηλινός στρατός που πολεμάει στη Λωρίδα της Γάζας και στον Λίβανο, υπερασπίζεται τον ιουδαιοχριστιανικό πολιτισμό.

Ο Εμανουέλ Μακρόν στις δηλώσεις του μετά το πέρας της διάσκεψης, τάχθηκε υπέρ της ταχείας κατάπαυσης του πυρός στον Λίβανο και απαντώντας στον Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε: «Δεν είμαι βέβαιος πως κάποιος υπερασπίζεται οποιονδήποτε πολιτισμό σπέρνοντας τη βαρβαρότητα».

Ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε επίσης τη λύπη του για το γεγονός ότι το Ιράν χρησιμοποίησε τη Χεζμπολάχ κατά του Ισραήλ σε βάρος των συμφερόντων του Λιβάνου, όπως επίσης και για το γεγονός ότι το Ισραήλ συνεχίζει τις επιθέσεις του στον Λίβανο αυξάνοντας τον αριθμό των θυμάτων από τον αστικό πληθυσμό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα