Ο Obama στον Simmons: Αν είναι να διαβάσεις μια συνέντευξη φέτος, είναι αυτή

default image

Ο Μπαράκ Ομπάμα βλέπει τη θητεία του, ως Πρόεδρος των ΗΠΑ, να φθάνει προς το τέλος. Στην παρακάτω συνέντευξη που παραχώρησε στον Bill Simmons σαν πρόσωπο της χρονιάς, θα διαβάσετε πράγματα για την οπλοκατοχή στις ΗΠΑ, για το NBA, για θεωρίες συνωμοσίας και φυσικά για τη γυναίκα και τις κόρες του πλανητάρχη (Pics)

Μετά από 15 συναπτά έτη στο ESPN, o Bill Simmons απολύθηκε από τον πρόεδρο του αμερικανικού κολοσσού, John Skipper, τον Μάιο του 2015.

Παρόλα αυτά, ο Simmons δεν έμεινε χωρίς δουλειά. Πώς θα μπορούσε άλλωστε. Το 1988 είχε ξεκινήσει με ένα δικό του blog στο AOL ενώ τα πρώτα του κείμενα ταξίδευαν μέσω email από υπολογιστή σε υπολογιστή.

Ο “Boston Sports Guy” έγινε viral με τα άρθρα του να γίνονται ανάρπαστα. Το μυστικό του; Έγραφε για τα πάντα, χωρίς να αυτολογοκρίνεται.

Αυτό το στοιχείο άρεσε στο ESPN και τον πήρε στις τάξεις του αναβαθμίζοντας τον σε διευθυντή του Grantland το 2011. Στην πορεία έγινε και σχολιαστής στο NBA Countdown μέχρι τελικά να απομακρυνθεί πριν λίγους μήνες.

 

Προηγουμένως, τον Σεπτέμβριο του 2014, το ESPN τιμώρησε τον Simmons με τρεις εβδομάδες χωρίς μεροκάματα, για σχόλια που έκανε και αφορούσαν τον κομισάριο του NFL, Roger Goodell στο δημοφιλές podcast που διατηρεί στον παγκοσμίου φήμης οργανισμό. Παρένθεση: το ESPN έχει τα δικαιώματα του NFL.

Ο Simmons αποκάλεσε τον κομισάριο “ψεύτη” on air, αφού προηγουμένως του άσκησε δριμεία κριτική για τον τρόπο που χειρίστηκε το περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας με θύτη τον Ray Rice -running back των Baltimore Ravens- και θύμα την αρραβωνιαστικιά του.

Πριν αποτελέσει παρελθόν το Grantland, ο Simmons είχε ακόμη μια απόπειρα δημοσίευσης συνέντευξης του με τον πρόεδρο Ομπάμα.

Συγκεκριμένα, το 2008, το ESPN είχε ακυρώσει τη μετάδοση συνέντευξης με τον τότε υποψήφιο πρόεδρο των ΗΠΑ την τελευταία στιγμή. Η επίσημη δικαιολογία ήταν πως το ESPN έπαιρνε συνεντεύξεις από τους υποψήφιους που έχουν περάσει στην τελική φάση, με τον Ομπάμα να μην έχει κερδίσει ακόμη τότε, τη Χίλαρι Κλίντον.

Η απόλυση του Simmons δεν θα μπορούσε να σημάνει το τέλος της καριέρας ενός εξαιρετικού γραφιά. Ο δημοσιογράφος και σχολιαστής δηλώνει “free agent” και γράφει μεταξύ άλλων και στο περιοδικό GQ. Το οποίο GQ με τη σειρά του, ανέδειξε ως άνδρα της χρονιάς τον πρόεδρο Ομπάμα.

Ποιος άλλος θα μπορούσε να του πάρει συνέντευξη λοιπόν; Ε ναι, ο Bill Simmons τον συνάντησε και μίλησαν επί παντός επιστητού στον Λευκό Οίκο.

 

“Ο Ομπάμα ζει στο πιο αναγνωρίσιμο μουσείο των ΗΠΑ. Όλοι εκεί μέσα είναι φιλικοί αλλά μιλούν χαμηλόφωνα και σε κοιτάζουν ύποπτα. Φυσικά όλο αυτό το χρησιμοποιεί προς όφελος του”, γράφει ο Simmons, περιγράφοντας την είσοδο του στον Λευκό Οίκο.

“Τον περιμένεις σε ένα δωμάτιο. Ησυχία. Ξαφνικά δέκα άνδρες της ασφάλειας έρχονται και από πίσω τους ο Ομπάμα. Μεγάλο χαμόγελο, θερμή χειραψία, σχόλια για να “σπάσουν τον πάγο”. Μου έκανε πλάκα για τα παπούτσια μου και με πείραζε γιατί δεν γράφω πια στο ESPN. Είναι στενάχωρο να μην σε έχουμε στο Grantland”, μου είπε. Ήταν σαν να τον είχα προδώσει. “Χωρίς εσένα το site δεν είναι το ίδιο”, μου είπε”, αναφέρει ο Simmons για τα παράπονα του Ομπάμα.

“Λίγα λεπτά αργότερα είχε πάρει τον έλεγχο της συνέντευξης με ισορροπημένες απαντήσεις, απαλλαγμένος από το όποιο άγχος θα μπορούσαν να του δημιουργήσουν οι κάμερες και τα μικρόφωνα. Έπαιρνε τον χρόνο του για να απαντήσει. Ένοιωσα σαν τον Federer όταν αντιμετώπιζε τον Djokovic στο US Open του 2015″.

Τα σημαντικότερα σημεία της συνέντευξης. Όπως θα καταλάβετε, πηγαίνει από θέμα σε θέμα:

Για την αγαπημένη του θεωρία συνωμοσίας που αφορά τον ίδιο, ο Μπάρακ Ομπάμα είπε: “Ότι οι στρατιωτικές ασκήσεις που κάναμε στο Τέξας αποσκοπούσαν στην επιβολή στρατιωτικού νόμου για να παραμείνω για μεγαλύτερο διάστημα στην εξουσία. Είναι γελασμένος όποιος νομίζει πως θα με άφηνε η Michelle να κυβερνήσω για περισσότερα από οκτώ χρόνια. Δεν την ξέρεις καλά τη γυναίκα μου”.

Αστειεύτηκε πάντως και λίγο παραπάνω λέγοντας: “Θα χρησιμοποιούσα νομίζω τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας για να παρακολουθούν το αγόρι με το οποίο θα έβγαινε η Malia (η μία του κόρη)”.

“Οι κόρες μου είναι υπέροχες, είναι πανέξυπνες, έχουν χιούμορ. Έχουν πάρει από τη μητέρα τους. Τίποτα δεν συγκρίνεται με το να βλέπεις τα παιδιά σου να μεγαλώνουν και να γίνονται εξυπνότερα και καλύτερα από εσένα”.

 

Οι θεωρίες συνωμοσίας έχουν και συνέχεια. Υπάρχει “κρυφή ατζέντα” σχετικά με τη δολοφονία του Κένεντι;

“Αυτό που θα σου πω θα σε απογοητεύσει λίγο. Ο κόσμος με ρωτάει για τα άλιεν, τα UFO και την υπόθεση του Roswell. Τελικά οι “μυστικές” πληροφορίες δεν είναι και τόσο αποκαλυπτικές και εντυπωσιακές όσο θα περίμενε κανείς. Το ίδιο ισχύει και για την υπόθεση Κένεντι. Στις μέρες μας δεν είναι πια “απόρρητο θέμα” για τις ΗΠΑ”.

Για την απόλυση του Simmons:

Simmons: Όταν είπατε νωρίτερα, “δεν μπορώ να το πιστέψω πως έφυγες από το ESPN”, εξεπλάγην. Σκεφτήκατε ποτέ να πάρετε τον Roger Goodell στο τηλέφωνο και να του πείτε “ε, τι κάνεις εκεί; Μπορώ να σε συμβουλεύσω; Να σε βγάλω για γεύμα;”

Ομπάμα: “Νομίζω πως οι ιδιοκτήτες ενδιαφέρονται μόνο για τα κέρδη τους”.

Simmons: “Άρα γι΄αυτό κρατούν τον Goodell και όχι εμένα;”.

Ομπάμα: “‘Ωπα, δεν θα με μπλέξεις στους καυγάδες σου Bill. Έχω πολλά δικά μου θέματα να λύσω. Όλο αυτό έχει να κάνει με εσένα και τον Roger”.

NBA και Donald Trump

Για τον Trump είπε: “Πραγματικά θα ήθελα να λάβω μέρος σε μια καμπάνια απέναντι του. Θα ήταν απόλαυση αυτό για μένα”.

Ο Simmons τον ρώτησε ποιος χαρακτήρας από το Game of Thrones θα μπορούσε να είναι ο Donald Trump. “Δεν νομίζω πως θα μπορούσε να είναι κάποιος, δεν φτάνει σε τόσο υψηλό επίπεδο”, απάντησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ναι αλλά ποιος είναι ο αγαπημένος του ήρωας από τη δημοφιλή σειρά; “Ο νάνος, ο Tyrion Lannister”.

Η επόμενη ερώτηση έφερε τον πρόεδρο σε δύσκολη θέση. “Ποιος από τους δύο ταιριάζει περισσότερο στην πολιτική των ΗΠΑ που ονειρεύεστε, για να μπορέσει να προχωρήσει η χώρα; Ο Biden ή η Hillary;”.

Η απάντηση ήταν απλή: “Come on, Bill”.

“Οκ, Derrick Rose ή Jay Cutler (επαγγελματίας μποντιμπίλντερ); Ποιον θα αφήνατε πιο δύσκολα να φύγει από τα χέρια σας;”.

Εδώ όμως απάντησε ο Ομπάμα ξεκάθαρα:

“Ο Rose έχει περισσότερα πλεονεκτήματα. Είναι άλλωστε πολύ νέος ακόμα. Για τον Rose δεν μπορώ να φανταστώ πως θα γίνει MVP μετά τους πολλαπλούς τραυματισμούς του, αλλά ακόμα ελπίζω για εκείνον. Μπορεί να είναι στο top-ten των point guard του NBA”.

Για το αν καπνίζει: “Δεν έχω κάνει ούτε ένα τσιγάρο τα τελευταία πέντε χρόνια. Για την ακρίβεια, είχα υποσχεθεί στον εαυτό μου πως αν περάσει το πρόγραμμα υγείας που προτείναμε, θα έκοβα το τσιγάρο. Και αυτό έκανα”.

Σαν χειρότερη στιγμή της θητείας του συνολικά ανέφερε το μακελειό στο Sandy Hook. “Προσπαθήσαμε να αλλάξουμε τον νόμο για την οπλοκατοχή στις ΗΠΑ. Αλλά είναι δύσκολο να γίνει κάτι τέτοιο όταν έχεις μπροστά σου το Κογκρέσο και την NRA. Παρόλα αυτά έπρεπε να προσπαθήσουμε”.

Για το Ferguson, ο πρόεδρος Ομπάμα είπε: “Για να σταματήσουν αυτά τα φαινόμενα πρέπει να οικοδομηθεί κοινωνική συναίνεση. Δεν αρκεί η οργή. Στην περίπτωση του Ferguson η απονομή του νόμου είχε να κάνει με το ανώτατο δικαστήριο. Στην περίπτωση του Charleston ήταν πιο ξεκάθαρο το τι πραγματικά συνέβη. Ο ρατσισμός ήταν πάντα η μελανή σελίδα της ιστορίας μας και έχει παραποιηθεί στην πολιτική. Μέρος της λύσης δεν είναι μόνο να ψάχνεις για διεξόδους, αλλά και το να βρίσκεις τρόπους για να εμπνεύσεις, να παρακινήσεις τους ανθρώπους σου.

Όταν δολοφονήθηκε ο Trayvon Martin, μίλησα ανοιχτά, όχι σαν πρόεδρος αλλά σαν πατέρας, μίλησα ειλικρινά. Και νομίζω πως αυτό βρήκε αντήχηση σε πολλούς ανθρώπους της χώρας”.

“Ένα πράγμα που μαθαίνεις σαν πρόεδρος των ΗΠΑ είναι πως δεν μπορείς να είσαι πάντα αλάνθαστος. Πρέπει να σκέφτεσαι με καθαρό και ανοιχτό μυαλό και να μελετάς καλά το επόμενο σου βήμα. Πρέπει να σκέφτεσαι με καθαρό μυαλό, να το αδειάζεις πριν πάρεις αποφάσεις. Εγώ πηγαίνω στο γυμναστήριο ή βλέπω κάποιον αγώνα του NBA”.

Το μάθημα που πήρε από τον Jordan και η επόμενη… δουλειά του Ομπάμα

“Βλέπω κατά διαστήματα παλιά παιχνίδια των Bulls. Ξέρεις, ο Jordan είχε κάποια μέτρια παιχνίδια στα playoffs. Αλλά τα έβγαζε από το μυαλό του και προχωρούσε και την επόμενη φορά ήταν εκεί, ο παίκτης που ξέρεις. Αυτό προσπαθώ να κάνω και εγώ.

Σίγουρα όχι στο επίπεδο και όσο καλά το κατάφερνε ο Jordan μέσα στο γήπεδο αλλά σίγουρα είναι μια έμπνευση για μένα. Είναι το μυστικό του να είσαι ηγέτης. Να σκέφτεσαι τι πρέπει να κάνεις για να είσαι εκεί την ώρα που πρέπει, να πάρεις τη σωστή απόφαση την ώρα που πρέπει, να βρεις τον τρόπο για να πάρεις αυτό που θες”.

Στην ερώτηση αν θα ήθελε να γίνει ιδιοκτήτης ομάδας του ΝΒΑ απάντησε χωρίς να το σκεφτεί: “Φυσικά. Βέβαια δύσκολα θα μπορούσε αυτό να γίνει στους Bulls (τους υποστηρίζει λόγω πόλης στην οποία και μεγάλωσε). Ξέρω πολύ καλά ότι ο Τζέρι Ράινσντορφ (σ.σ. ιδιοκτήτης των Bulls) δεν πρόκειται να τα παρατήσει κάποια στιγμή σύντομα. Έχω φανταστεί πως θα ήταν να έχω τη δυνατότητα να φτιάξω μια ομάδα και πόσο διασκεδαστικό θα ήταν. Θα είναι φανταστικό”, είπε.

Αν δεν μπορεί να γίνει ιδιοκτήτης, υπάρχει κι άλλη δουλειά για τον Πρόεδρο των ΗΠΑ. Όπως ανέφερε, θα ήθελε να γίνει κομισάριος στο ΝΒΑ, μια θέση που σήμερα έχει ο Ανταμ Σίλβερ. “Ταιριάζω καλύτερα στο μπάσκετ. Δεν μπορώ άλλωστε να πιστέψω πως ο κομισάριος του ράγκμπι πληρώνεται με 44 εκατ. δολάρια ετησίως”.

Σχετικά με το αν βρήκε δυσκολίες:

“Ναι, είχαμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας, αλλά δεν θέλαμε να προκαλέσουμε. Για παράδειγμα, σχετικά με τις οικονομικές αποφάσεις που πήραμε για να σταθεροποιήσουμε το χρηματοπιστωτικό σύστημα και να “περάσει” η μεταρρύθμιση της Wall Street, αλλά και σχετικά με την απόφαση μας να αυξήσουμε τους φόρους επί των πλουσιοτέρων και να προχωρήσουμε τη μεταρρύθμιση για το υγειονομικό σύστημα, για όλα τα παραπάνω ξέραμε ότι θα πετύχουμε. Αλλά δεν θέλαμε να το διατυμπανίσουμε όταν ο κόσμος δεν ένοιωθε την επιτυχία να έρχεται. Τελικά, μέσα στο 2014 οι περισσότεροι άρχισαν να παραδέχονται ότι η οικονομία μας πραγματικά βελτιώνεται.

Δεν φοβήθηκα ποτέ. Δεν πρέπει απλά να φαίνεται πως δεν φοβάσαι, πρέπει και να μην αισθάνεσαι κανένα φόβο. Τα στοιχήματα που βάλαμε στην αρχή τα κερδίσαμε. Μερικά από αυτά, απαιτούσαν και τη δέουσα τύχη”, λέει ο πρόεδρος Ομπάμα στον Bill Simmons.

Οι περισσότερες δυσκολίες ήταν κατά τη διάρκεια της πρώτης του υποψηφιότητας, πίσω στο 2008. Η διαχείριση τους, είναι το “μυστικό” του προέδρου Ομπάμα προς τους συναδέλφους του ανά τον πλανήτη:

“Είπα στον εαυτό μου. “Τώρα θα έχεις μπόλικη δουλειά. Υπήρχε η ύφεση, η κρίση στη Μέση Ανατολή, η διαφθορά. Η πρώτη μας καμπάνια ήταν εξαιρετική. Δώσαμε έμπνευση στον κόσμο. Μπορεί τα πρώτα δύο χρόνια διακυβέρνησης να ήμουν και λίγο αλαζονικός. Με την έννοια του ότι δεν θέλαμε να “πουλήσουμε” την πολιτική μας, να τη διαφημίσουμε περαιτέρω.

Έμαθα επίσης κάτι πολύ σημαντικό. Πρέπει να εξηγείς καλά στον πολίτη γιατί παίρνεις αυτές τις αποφάσεις και τί επιδιώκεις με αυτές. Το κομμάτι της επικοινωνίας είναι απολύτως βασικό. Πριν την εκλογή του 2008 χρησιμοποιούσαμε ευρέως τα social media. Μετά τα αφήσαμε και περιοριστήκαμε στις συνεντεύξεις Τύπου, γυρίσαμε σε δομές και τεχνικές του 1940 και του 1950. Αυτό ήταν λάθος. Παρόλα αυτά με την πολιτική μας βελτιώσαμε την οικονομία και ρίξαμε τα ποσοστά ανεργίας από το 10% στο 5,1%. Χάσαμε όμως πολλά στο κομμάτι της επικοινωνίας.

Η πρώτη καμπάνια μου έμαθε να διαχειρίζομαι τα νεύρα μου. Προσπαθώ να μένω συγκεντρωμένος ακόμα κι αν γίνεται χαμός γύρω μου. Παρότι μπορεί να ακούγονται πράγματα για μένα στον περίγυρο μου”.

 

Ο Simmons τον παρομοίασε μάλιστα με τον Gregg Popovich (προπονητή των Spurs).

“Ναι και αυτός συμπεριφέρεται έτσι. Και ο Aaron Rogers (παίκτης του NFL) το ίδιο. Ο Rogers βλέπει γήπεδο χωρίς να επηρεάζεται από το τί γίνεται γύρω του”.

Τι θα του λείψει περισσότερο όταν παύσει να είναι πρόεδρος των ΗΠΑ;

“Σίγουρα το Air Force One. Είναι ένα εκπληκτικό αεροπλάνο με ένα υπέροχο πλήρωμα. Με αυτό το αεροπλάνο δεν περιμένεις. Πετάς αμέσως, προσγειώνεσαι χωρίς ταλαιπωρία, καθαρίζουν τον εναέριο χώρο για σένα. Λογικά και μετά το τέλος της θητείας μου θα μπορώ να πετάω με ιδιωτικό αεροπλάνο αλλά δεν θα υπάρχει ελικόπτερο για να με παραλαμβάνει μετά την προσγείωση μου με το Air Force One (γέλια)”.

Όλη η συνέντευξη του προέδρου Ομπάμα στον Bill Simmons, στο GQ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα