“Ο Όρμπαν και οι φίλοι του έχουν κλέψει 14 δις από κονδύλια της ΕΕ”

Διαβάζεται σε 4'
Διαμαρτυρία ευρωβουλευτών της ομάδας των Πρασίνων
Διαμαρτυρία ευρωβουλευτών της ομάδας των Πρασίνων NEWS 24/7

Έντονες αντιδράσεις και διαμαρτυρίες με αφορμή την εμφάνιση του Βίκτορ Όρμπαν στην Ολομέλεια του Στρασβούργου.

Η ομιλία του Βίκτορ Όρμπαν στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που πραγματοποιείται την τρέχουσα εβδομάδα στο Στρασβούργο, βρέθηκε στην κορυφή της ατζέντας της Συνόδου σήμερα, Τετάρτη (09/10).

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας βρέθηκε ενώπιον των 720 βουλευτών προκειμένου να παρουσιάσει το πρόγραμμα της εξάμηνης Προεδρίας του Συμβουλίου που ανέλαβε η χώρα του την 1η Ιουλίου 2024 και δέχθηκε έντονη κριτική και αποδοκιμασίες από τις φιλοευρωπαϊκές ομάδες του κοινοβουλίου, την ώρα που η χώρα του αντιμετωπίζει αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με τη διάβρωση των δημοκρατικών ελευθεριών και των θεμελιωδών δικαιωμάτων υπό την κυβέρνησή του.

Ήδη από χθες, Τρίτη (08/10) οι πρώτες ώρες παρουσίας του Βίκτορ Όρμπαν στο κτίριο του Ευρωκοινοβουλίου κύλησαν άκρως επεισοδιακά, αφού πριν ο Ούγγρος ηγέτης πραγματοποιήσει συνέντευξη Τύπου, ευρωβουλευτές της Ομάδας των Πρασίνων/Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία πραγματοποίησαν διαμαρτυρία εντός του κτιρίου Louise Weiss.

Κρατώντας αφίσες με το σύνθημα “STOP THE STEAL“, ευρωβουλευτές έστειλαν το δικό τους μήνυμα στον Βίκτορ Όρμπαν, τονίζοντας πως το Ευρωκοινοβούλιο δεν είναι μέρος για έναν ολιγάρχη “ο οποίος κλέβει τα χρήματα της ΕΕ για να διαφημίσει το σχέδιό του”.

Διαμαρτυρία ευρωβουλευτών της ομάδας των Πρασίνων
Διαμαρτυρία ευρωβουλευτών της ομάδας των Πρασίνων NEWS 24/7
Διαμαρτυρία ευρωβουλευτών της ομάδας των Πρασίνων
Διαμαρτυρία ευρωβουλευτών της ομάδας των Πρασίνων NEWS 24/7

Eπεισοδιακή όμως ήταν και η συνέντευξη Τύπου του Βίκτορ Όρμπαν, όπου μεταξύ άλλων ο ίδιος περιέγραψε τη συζήτηση για τη μετανάστευση στην Ευρώπη ως “λουτρό αίματος”, καθώς ζήτησε αυστηρότερους ελέγχους σε όσους εισέρχονται στην ΕΕ.

Ο ακτιβιστής και δημοτικός σύμβουλος του κόμματος Δημοκρατικός Συνασπισμός της Ουγγαρίας της ουγγρικής αντιπολίτευσης, Márton Gyekiczki, διέκοψε τον Όρμπαν την ώρα που μιλούσε τρέχοντας προς το βήμα όπου καθόταν και πετώντας μια στοίβα χαρτονομισμάτων στον πρωθυπουργό, στα οποία απεικονιζόταν η μορφή του.

Ψεύτικα χαρτονομίσματα με τη μορφή του Βίκτορ Όρμπαν
Ψεύτικα χαρτονομίσματα με τη μορφή του Βίκτορ Όρμπαν NEWS 24/7

Για πόσα χρήματα ξεπουλήσατε τη χώρα; Για πόσα ξεπουλήσατε τη χώρα, κύριε Πρωθυπουργέ; Ξεπουλήσατε τη χώρα στον Πούτιν και τον Σι Τζινπίνγκ“, φώναξε.

Σχολιάζοντας το περιστατικό ο Όρμπαν είπε χαρακτηριστικά: “μία εξήγηση για την ουγγρική πολιτική κουλτούρα“.

Daniel Freund: Η κυβέρνηση Όρμπαν και οι φίλοι του έχουν κλέψει 14 δις από κονδύλια της ΕΕ

Ένας από τους ευρωβουλευτές της Ομάδας των Πρασίνων, ο Daniel Freund μίλησε στο NEWS 24/7 με αφορμή τη διαμαρτυρία ενάντια στις πολιτικές που εφαρμόζει ο Βίκτορ Όρμπαν.

Όπως μας είπε, “ο Όρμπαν κάνει να φαίνεται ότι στην Ευρώπη διεξάγεται ένας πολιτιστικός πόλεμος μεταξύ αριστεράς και δεξιάς. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Η σύγκρουσή μας μαζί του αφορά τη διαφθορά του“, ενώ τόνισε πως “υπάρχουν εκτιμήσεις ότι η κυβέρνησή του και οι φίλοι του έχουν κλέψει σχεδόν 14 δισεκατομμύρια ευρώ από κονδύλια της ΕΕ. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Αυτό είναι το μήνυμά μας προς τον Βίκτορ Όρμπαν. Και το διατυπώσαμε με τα λόγια του φίλου του Ντόναλντ Τραμπ για να το καταλάβει“. (σ.σ. Το σύνθημα “Stop the Steal” ξεκίνησε ως κίνημα διαμαρτυρίας στις ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι κατά τις προεδρικές εκλογές του 2020 σημειώθηκε εκτεταμένη εκλογική απάτη για να μην κερδίσει ο Τζο Μπάιντεν).

Κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής περιόδου 2019 – 2024, το Κοινοβούλιο κατήγγειλε επανειλημμένα τις εσκεμμένες και συστηματικές προσπάθειες της ουγγρικής κυβέρνησης να υπονομεύσει τις αξίες της ΕΕ και την χαρακτήρισαν απειλή για τα θεσμικά όργανα και τους πόρους της ΕΕ. Οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την ικανότητα της κυβέρνησης Όρμπαν να εκπληρώσει αξιόπιστα τον ρόλο της ως επικεφαλής του Συμβουλίου. Σύμφωνα με το Κοινοβούλιο, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί μετά την ενεργοποίηση της διαδικασίας του άρθρου 7(1) – σε σημείο που η Ουγγαρία δεν μπορεί πλέον να θεωρείται πλήρης δημοκρατία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα