Ο πάπας Φραγκίσκος είδε την αλήθεια στο παλαιστινιακό ζήτημα

Διαβάζεται σε 3'
Πάπας Φραγκίσκος
Πάπας Φραγκίσκος (AP Photo/Andrew Medichini)

Ο πάπας Φραγκίσκος είπε, όχι μόνο μία φορά, τα πράγματα με το όνομά τους σε ό,τι αφορά το παλαιστινιακό ζήτημα.

Αν κάτι χαρακτήριζε τον πάπα Φραγκίσκο ως θρησκευτικό ηγέτη, αυτό ήταν η προσήλωσή του στην ειρήνη, τον αφοπλισμό και τις προσπάθειες για πάση θυσία αποφυγή των ενόπλων συγκρούσεων στον πλανήτη.

Με αυτό ως γενική αρχή δεν είναι να απορεί κανείς που ο πάπας υιοθέτησε μία γενναία (στο μέτρο των δυνατοτήτων του και των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη θέση του) στο παλαιστινιακό ζήτημα, ιδιαίτερα όπως αυτό εξελίχθηκε από τις 7 Οκτωβρίου του 2023 και μετά.

Είναι άλλωστε γνωστό ότι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο ο Φραγκίσκος βρισκόταν σε διαρκή επικοινωνία με τη Γάζα και λάμβανε προσωπική ενημέρωση για την κατάσταση στην οποία βρισκόταν ο θύλακας και ιδιαίτερα οι χριστιανικοί πληθυσμοί του.

Πέρα όμως από αυτό, “ο πάπας των φτωχών” έφτασε στο σημείο να προτείνει τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας έτσι ώστε να διαπιστωθεί αν οι επιθετικές ενέργειες του Ισραήλ συνιστούν γενοκτονία εναντίον του παλαιστινιακού λάου. Η λέξη γενοκτονία δεν έχει βγει ούτε μισή φορά από κανέναν δυτικό ηγέτη μέχρι σήμερα.

Για τη λύση του ζητήματος ο Φραγκίσκος τασσόταν υπέρ της λύσης των δύο κρατών, Ισραήλ και Παλαιστίνης, αν και αυτή, μετά και τα γεγονότα των τελευταίων 18 μηνών φαντάζει το λιγότερο ανέφικτη. Η δήλωσή του (“Η αληθινή ειρήνη παραμένει μακρινή χωρίς την εφαρμογή της λύσης των δύο κρατών”) αποτελούσε ενδεικτικό των προθέσεων και των αντιλήψεων του.

Ακόμα όμως και πριν τη μεγάλη κρίση του 2023 που οδήγησε στα σαρωτικά χτυπήματα εναντίον της Γάζας, ο πάπας είχε αποδείξει ότι τον ενδιέφερε η πολιτική πρόοδος και η προκοπή του παλαιστινιακού λαού. Το 2015, για παράδειγμα, το Βατικανό υπέγραψε επίσημη συμφωνία με το «Κράτος της Παλαιστίνης», αναγνωρίζοντάς το ως ανεξάρτητο κράτος και ενισχύοντας τις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

Επίσης, τον Μάιο του 2014, κατά την επίσκεψή του στη Βηθλεέμ (στην πόλη όπου γεννήθηκε, σύμφωνα με τις γραφές, ο Χριστός), ο Πάπας προσευχήθηκε μπροστά στο τείχος που χωρίζει τα παλαιστινιακά εδάφη από το Ισραήλ, σε μια έντονα συμβολική κίνηση υπέρ της παλαιστινιακής υπόθεσης.

«Ήταν ένας από τους λίγους ηγέτες στον κόσμο που υποστήριζε τα δικαιώματα των Παλαιστινίων και ήρθε τρέχοντας για να επιτύχει την ειρήνη στην περιοχή» λέει στο BBC, ο δήμαρχος της Βηθλεέμ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, κάνοντας λόγο για «έναν φίλο» που έχασαν οι Παλαιστίνιοι χριστιανοί.

Ολα αυτά βέβαια δεν σημαίνουν ότι ο πάπας δεν έδειξε ενδιαφέρον για την τύχη των ισραηλινών ομήρων της Χαμάς των οποίων την απελευθέρωση έχει ζητήσει με δημόσιες δηλώσεις του πολλές φορές. Ως θρησκευτικό ηγέτη, τον ενδιέφερε προφανώς η ανθρωπιστική προσέγγιση την οποία όμως δεν ξεχώριζε από τη γενικότερη θεώρηση των πραγμάτων και την κατάσταση επί του πεδίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα