Ο πάπας Φραγκίσκος τηλεφωνούσε κάθε βράδυ στη μοναδική εκκλησία της Γάζας

Διαβάζεται σε 5'
Ο Πάπας Φραγκίσκος προσεύχεται για τη Γάζα
Ο Πάπας Φραγκίσκος προσεύχεται για τη Γάζα AP PHOTO

Από την πρώτη μέρα του πολέμου στη Γάζα, ο πάπας Φραγκίσκος πραγματοποιούσε καθημερινές τηλεφωνικές κλήσεις στη μικρή της ενορία, ενώ έμαθε και μερικές λέξεις στα αραβικά

Ο Πάπας Φραγκίσκος ήταν ένας θρησκευτικός ηγέτης που δεν μιλούσε απλά για παγκόσμια ειρήνη, αλλά πάλευε για αυτή στην πράξη.

Αυτό μαρτυρά και η στάση του γύρω από τον πόλεμο στη Γάζα, καθώς ο πάπας των φτωχών και των αποκλεισμένων όρθωσε το ανάστημά του μπροστά στην εκκωφαντική σιωπή της πλειοψηφίας της Δύσης και μίλησε για τη γενοκτονία στη Γάζα, ζήτησε να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός, ενώ κάθε μέρα σήκωνε το τηλέφωνο για να επικοινωνήσει με τη μοναδική καθολική εκκλησία στη λωρίδα της Γάζας.

Ο Γκαμπριέλ Ρομανέλι, ιερέας της Λατινικής Εκκλησίας της Αγίας Οικογένειας στη Γάζα, δήλωσε στο BBC Newshour ότι ο Πάπας τούς τηλεφωνούσε καθημερινά για περισσότερο από ενάμιση χρόνο για να διασφαλίσει ότι είναι καλά — και μάλιστα έμαθε και μερικές λέξεις στα αραβικά.

Ο Ρομανέλι είπε ότι η τελευταία τους συνομιλία ήταν το Σάββατο: «Μας κάλεσε και μας έδωσε την ευλογία του. Μας είπε “ευχαριστώ για τις προσευχές σας για μένα.”»

«Δεν είναι εύκολο να ζεις εδώ», πρόσθεσε ο Ρομανέλι. «Έτσι, για εμάς εδώ, ως ποιμένας, το να αισθανόμαστε αυτή την εγγύτητα με τον ίδιο τον Πάπα… ήταν ένα πολύ καθαρό και ισχυρό σημάδι του ελέους του Κυρίου και μια ενθάρρυνση να συνεχίσουμε να υπηρετούμε τον Θεό μέσα στην Εκκλησία Του».

Την επόμενη μέρα, στην τελευταία δημόσια δήλωσή του το Πάσχα, ο Φραγκίσκος απηύθυνε έκκληση για ειρήνη στη Γάζα, καλώντας τις εμπόλεμες πλευρές να «κηρύξουν κατάπαυση του πυρός, να απελευθερώσουν τους ομήρους και να βοηθήσουν έναν λαό που λιμοκτονεί και ονειρεύεται ένα μέλλον ειρήνης».

Συντετριμμένη η χριστιανική κοινότητα της Γάζας από τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου

Σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, Παλαιστίνιοι, Λιβανέζοι και Σύριοι Χριστιανοί —τόσο Καθολικοί όσο και Ορθόδοξοι— μιλούν συγκινημένοι στο Reuters για τη διαρκή στήριξη του Φραγκίσκου, την οποία θεωρούσαν πηγή παρηγοριάς σε μια εποχή που οι κοινότητές τους αντιμετώπιζαν πολέμους, καταστροφές, κακουχίες και διωγμούς.

«Χάσαμε έναν άγιο, που μας δίδασκε κάθε μέρα πώς να είμαστε γενναίοι, πώς να έχουμε υπομονή και να μένουμε δυνατοί. Χάσαμε έναν άνθρωπο που πολεμούσε καθημερινά προς κάθε κατεύθυνση για να προστατεύσει αυτό το μικρό ποίμνιο του», δήλωσε στο Reuters ο 44χρονος Τζορτζ Αντόνε, επικεφαλής της επιτροπής εκτάκτου ανάγκης της Εκκλησίας της Αγίας Οικογένειας στη Γάζα.

Σύμφωνα με τον Αντόνε, ο Φραγκίσκος κάλεσε την εκκλησία λίγες μόλις ώρες αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στη Γάζα, τον Οκτώβριο του 2023, εγκαινιάζοντας αυτό που το Πρακτορείο Ειδήσεων του Βατικανού περιέγραψε ως καθημερινή βραδινή συνήθεια καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου. Ο Πάπας, είπε ο Αντόνε, φρόντιζε να μιλά όχι μόνο με τον ιερέα αλλά με όλους όσοι βρίσκονταν στον χώρο.

«Είμαστε συντετριμμένοι από τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου, αλλά ξέρουμε ότι αφήνει πίσω του μια Εκκλησία που νοιάζεται για εμάς και που μας γνωρίζει με το όνομά μας – τον καθένα από εμάς», πρόσθεσε ο Αντόνε, αναφερόμενος στους Χριστιανούς της Γάζας, που αριθμούν μερικές εκατοντάδες.

«Συνήθιζε να λέει στον καθένα: Είμαι μαζί σου, μην φοβάσαι.»

Ποτέ δεν ξέχασε τη Μέση Ανατολή

Στον Ναό του Παναγίου Τάφου στην Ιερουσαλήμ, στο σημείο όπου πολλοί Χριστιανοί πιστεύουν ότι σταυρώθηκε, τάφηκε και αναστήθηκε ο Ιησούς, ο επικεφαλής της Λατινικής Κοινότητας, πατήρ Στεφάν Μιλοβίτς, δήλωσε πως ο Φραγκίσκος στάθηκε υπέρμαχος της ειρήνης.

«Ευχόμαστε η ειρήνη να έρθει επιτέλους πολύ σύντομα σε αυτή τη γη και ευχόμαστε ο επόμενος Πάπας να μπορέσει να συμβάλει ώστε να υπάρξει ειρήνη στην Ιερουσαλήμ και σε όλον τον κόσμο», ανέφερε.

«Είναι άγιος για εμάς, γιατί είχε τον Λίβανο και τη Μέση Ανατολή στην καρδιά του, ειδικά την τελευταία περίοδο του πολέμου», είπε ένας ιερέας στην πόλη Ρμέις, στον νότιο Λίβανο, ο οποίος μπήκε πέρσι στο στόχαστρο του Ισραήλ και σφυροκοπήθηκε.

«Πάντα νιώθαμε ότι ήταν βαθιά εμπλεκόμενος και ενεργοποίησε όλους τους καθολικούς θεσμούς και τα ταμεία για να στηρίξει τον Λίβανο σε όλες τις κρίσεις που περάσαμε», ανέφερε η Μαρί-Ζο Ντιμπ, η οποία εργάζεται σε κοινωνικό ίδρυμα στον Λίβανο.

«Ήταν επαναστάτης, και πραγματικά προσεύχομαι ο επόμενος Πάπας να του μοιάζει», πρόσθεσε.

Ο Φραγκίσκος πραγματοποίησε επανειλημμένα ταξίδια στη Μέση Ανατολή, μεταξύ άλλων στο Ιράκ το 2021, όπου έμαθε ότι δύο βομβιστές αυτοκτονίας είχαν προσπαθήσει να τον δολοφονήσουν στη Μοσούλη — μια πόλη που κάποτε ήταν κοσμοπολίτικη και στην οποία το Ισλαμικό Κράτος είχε ανακηρύξει το «χαλιφάτο» του την περίοδο 2014-2017. Επισκέφθηκε τα ερείπια τεσσάρων κατεστραμμένων εκκλησιών και απηύθυνε έκκληση για ειρήνη.

Στη Συρία, ο Αρχιεπίσκοπος Αντίμπα Νικόλας ανέφερε ότι τελούσε λειτουργία στον ιστορικό ναό Ζαϊτούν της Δαμασκού όταν του παραδόθηκε ένα σημείωμα με την είδηση.

«Συνήθιζε να λέει “αγαπημένη μου Συρία” κάθε φορά που μιλούσε για τη χώρα. Καλούσε όλα τα διεθνή ιδρύματα να στηρίξουν τη Συρία, την παρουσία των Χριστιανών και την Εκκλησία στη χώρα, κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύσκολων ετών», δήλωσε ο Νικόλας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα