Ο πλανήτης με κομμένη την ανάσα – Το Ισραήλ προετοιμάζεται για την χερσαία επίθεση στη Γάζα

Διαβάζεται σε 5'
Ο πλανήτης με κομμένη την ανάσα – Το Ισραήλ προετοιμάζεται για την χερσαία επίθεση στη Γάζα
Smoke rises following Israeli airstrikes on Gaza City, Saturday, Oct. 21, 2023. (AP Photo/Abed Khaled)

Την ώρα που ο παλαιστινιακός λαός δέχεται ανθρωπιστική βοήθεια μέσω του περάσματος της Ράφα η απειλή για τη χερσαία εισβολή πλανάται πάνω από τη Γάζα. Εκκενώσεις νοσοκομείων ζητά το Ισραήλ.

Πιο υπαρκτός από ποτέ είναι πια ο κίνδυνος για μία χερσαία εισβολή του ισραηλινού στρατού στη Γάζα με τα στρατεύματα να διεξάγουν εκπαίδευση σύμφωνα με τα εγκεκριμένα επιχειρησιακά σχέδια και ο στρατός να βρίσκεται με το δάχτυλο στη σκανδάλη, την ίδια στιγμή που το Ισραήλ καλεί για εκκενώσεις νοσοκομείων και σχολείων.

Όλα δείχνουν ότι ο ισραηλινός στρατός εκπαιδεύεται “για την επόμενη φάση του πολέμου” με τον ισραηλινό υπουργό Άμυνας να δηλώνει χθες, Παρασκευή (20/10) ότι η στρατιωτική εκστρατεία στη Γάζα θα εκτυλιχθεί σε τρεις φάσεις με στόχο την εγκαθίδρυση μιας “νέας πραγματικότητας ασφαλείας“.

Άλλωστε, οι προθέσεις του Ισραήλ είναι ξεκάθαρες με ανώτερο αξιωματούχο ασφαλείας να δηλώνει πως η Χαμάς πρέπει να εξαλειφθεί από τη ρίζα, όχι μόνο στρατιωτικά, αλλά και οικονομικά και διοικητικά.

Το Ισραήλ απαιτεί την εκκένωση 20 νοσοκομείων στη βόρεια Γάζα

Στο πλαίσιο αυτό, το Ισραήλ μετά τις προειδοποιήσεις για εκκενώσεις σχολείων της UNRWA στην πόλη της Γάζας απαίτησε την εκκένωση 20 νοσοκομείων στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, έξι από τα οποία έχουν ήδη εκκενωθεί, όπως δήλωσε το Σάββατο Ισραηλινός αξιωματούχος ασφαλείας και μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu.

Τέσσερα νοσοκομεία αρνήθηκαν τις εντολές εκκένωσης, ενώ τα υπόλοιπα βρίσκονται στη διαδικασία εκκένωσης”, δήλωσε ο ανώνυμος αξιωματούχος στην Ισραηλινή Ραδιοφωνία.

Ο αξιωματούχος ισχυρίστηκε επίσης ότι “περίπου 30.000 Παλαιστίνιοι ήρθαν στα καταφύγια γύρω από το νοσοκομείο Shifa, για να λειτουργήσουν ως ανθρώπινες ασπίδες”.

Όσο κι αν το Ισραήλ αρνείται πως η Λωρίδα της Γάζας είναι αντιμέτωπη με μία βαθιά ανθρωπιστική κρίση, οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Από τις 7 Οκτωβρίου που ξεκίνησε ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς, 4.385 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 1.756 παιδιών και 967 γυναικών έχουν χάσει τη ζωή τους στη Γάζα, ενώ 700.000 πολίτες έχουν εκκενωθεί από τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας στη νότια κοιλάδα της Γάζας.

 

 

Israel Palestinians
A Palestinian woman looks out of her window after an Israeli strike on the Gaza Strip in Rafah on Saturday, Oct. 21, 2023. (AP Photo/Hatem Ali)

Σκληρή στάση από τη Χαμάς

Από την άλλη πλευρά και ενώ το Ισραήλ ζητά εκκενώσεις η Χαμάς δήλωσε ότι δεν θα συζητήσει την τύχη των ομήρων του ισραηλινού στρατού, μέχρι το Ισραήλ να σταματήσει την “επιθετικότητα” του στη Λωρίδα της Γάζας.

Η στάση μας αναφορικά με τον στρατό του Ισραήλ είναι ξεκάθαρη: σχετίζεται με (ενδεχόμενη) ανταλλαγή κρατουμένων και δεν θα τη συζητήσουμε μέχρι το Ισραήλ να τερματίσει την επιθετικότητα του στη Γάζα και στους Παλαιστίνιους”, δήλωσε ο αξιωματούχος της Χαμάς Οσάμα Χαμντάμ από τον Λίβανο, στη διάρκεια μιας τηλεοπτικής εκπομπής.

Ράφα: 20 φορτηγά πέρασαν στη Γάζα

Είκοσι φορτηγά της αιγυπτιακής Ερυθράς Ημισελήνου, εισήλθαν στην Γάζα, προκειμένου να παραδώσουν φορτία ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό πληθυσμό, μετά το άνοιγμα του περάσματος στη Ράφα, στα σύνορα της Αιγύπτου με τη Γάζα, το πρωί του Σαββάτου (21/10).

Σύμφωνα με τα αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης, τα φορτηγά που εισήλθαν σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας μεταφέρουν επισιτιστική και ιατρική βοήθεια και όχι καύσιμα, τα οποία είναι απαραίτητα για την επαναλειτουργία του μοναδικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στον θύλακα.

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, τα είκοσι φορτηγά “αντιπροσωπεύουν μόνο το 3% από τον αριθμό των φορτηγών που εισέρχεται καθημερινά στη Γάζα για την κάλυψη υγειονομικών και ανθρωπιστικών αναγκών πριν από την πολεμική κρίση”.

Τέσσερα φορτηγά που μεταφέρουν υγειονομική βοήθεια έχουν αρχίσει να κινούνται από τη Ράφα με κατεύθυνση προς τη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε σε μία σημερινή ανακοίνωσή του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Σύμφωνα με τον ίδιο οργανισμό, υπάρχει ένα πλαίσιο συνεργασίας με τις κοινότητες της Ερυθράς Ημισελήνου στην Αίγυπτο και στα εδάφη που ελέγχονται από τους Παλαιστίνιους, ώστε να διασφαλιστεί η ασφαλής διέλευση υγειονομικών υλικών πρώτης ανάγκης.

Ανθρωπιστικές οργανώσεις και διεθνείς μελετητές έχουν, ωστόσο, χαρακτηρίσει την παράδοση της συγκεκριμένης ποσότητας ανθρωπιστικής βοήθειας ως “σταγόνα στον ωκεανό”.

OHE: Το πρώτο κομβόι δεν θα πρέπει να είναι το τελευταίο

“Το πρώτο κομβόι δεν θα πρέπει να είναι το τελευταίο”, τόνισε σήμερα ο επικεφαλής ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς ο οποίος βρίσκεται στο Κάιρο για τη “Σύνοδο για την Ειρήνη”, μετά τη διέλευση 20 φορτηγών που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια από την Αίγυπτο στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας.

“Είμαι βέβαιος ότι αυτό το φορτίο θα αποτελέσει την αρχή μιας προσπάθειας που θα διαρκέσει για να παρασχεθούν βασικά προϊόντα — κυρίως τρόφιμα, νερό, φάρμακα και καύσιμα– στους κατοίκους της Γάζας με ασφαλή τρόπο, χωρίς όρους και εμπόδια”, πρόσθεσε ο Γκρίφιθς.

Σύμφωνα με τα αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης, τα φορτηγά που εισήλθαν σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας μεταφέρουν επισιτιστική και ιατρική βοήθεια και όχι καύσιμα, τα οποία είναι απαραίτητα για την επαναλειτουργία του μοναδικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στον θύλακα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα