Ο Πούτιν κόβει το φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέχρι να σταματήσουν οι κυρώσεις

Ο Πούτιν κόβει το φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέχρι να σταματήσουν οι κυρώσεις
Βλαντίμιρ Πούτιν ASSOCIATED PRESS

Η Ρωσία διακόπτει την παροχή φυσικού αερίου στην ΕΕ. Η Gazprom είχε δηλώσει προηγουμένως ότι σταματά τις ροές μέσω του Nord Stream 1 λόγω "τεχνικού προβλήματος". Για πολιτικά παιχνίδια κατηγορεί τη Μόσχα η Κομισιόν.

Οι προμήθειες φυσικού αερίου της Ρωσίας στην Ευρώπη δεν θα επανέλθουν “πλήρως” μέχρι η Δύση να πάρει πίσω τις κυρώσεις της κατά της Μόσχας σχετικά με την εισβολή στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, κατηγόρησε την Ευρώπη, το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά σχετικά με τις παραδόσεις φυσικού αερίου μέσω του βασικού αγωγού Nord Stream 1.

“Τα προβλήματα ξεκίνησαν εξ αιτίας των κυρώσεων που επέβαλαν οι δυτικές χώρες εναντίον της χώρας μας και πολλών εταιρειών” είπε ο Πεσκόφ σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Τα παραπάνω σχόλια είναι η πιο σκληρή τοποθέτηση από πλευράς Ρωσίας που έχουμε δει ως τώρα, από την εισβολή κατά του Κιέβου μέχρι σήμερα. Η Gazprom δήλωσε την Παρασκευή ότι θα διακόψει την παροχή φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1 λόγω “τεχνικής βλάβης”, κάνοντας λόγο για μεγάλες καθυστερήσεις στις επεισκευές των -γερμανικών κατασκευής- τουρμπινών, στον Καναδά. Ακόμη, η εταιρεία επισήμως ανέστειλε τελείως τις προμήθειες αερίου μέσω του αγωγού αφού ανακοίνωσε ότι εντόπισε διαρροή λαδιού κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης την περασμένη εβδομάδα.

Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι οι κυρώσεις διαταράσσουν την ικανότητα της Siemens Energy, που παρέχει προμήθειες και εξοπλισμό συντήρησης για τον αγωγό, να βοηθήσει να αποκατασταθεί η διαρροή λαδιού στην κύρια τουρμπίνα αερίου στον σταθμό συμπίεσης Πορτοβάγια, κοντά στην Αγία Πετρούπολη.

Στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η τουρμπίνα δεν μπορεί να λειτουργήσει με ασφάλεια μέχρι να αποκατασταθεί η διαρροή και δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα για την επανέναρξη των προμηθειών φυσικού αερίου μέσω του αγωγού, ο οποίος επρόκειτο να επανέλθει σε λειτουργία τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου μετά από τριήμερη διακοπή συντήρησης.

Η Gazprom επικαλέστηκε την εταιρεία Siemens, η οποία φέρεται να είπε ότι οι αναγκαίες επισκευές μπορούν να γίνουν μόνο “σε συνθήκες εξειδικευμένου εργαστηρίου”.

Η ΕΕ έχει ήδη ανακαλέσει ορισμένες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, για να βρεθεί τεχνική διέξοδος στο όλο πρόβλημα. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν πει ότι δεν υπάρχει τίποτα που να εμποδίζει την Gazprom να προμηθεύει την ήπειρο με φυσικό αέριο και κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι χειραγωγεί τις εταιρείες ενέργειας. Τώρα, ο Πεσκόφ ζητά πλήρη άρση των κυρώσεων. Κατηγόρησε τις δυτικές χώρες ότι προκαλούν “αναταραχή” και πως αρνούνται να δώσουν τεχνικές εγγυήσεις ότι οι τουρμπίνες που στάλθηκαν για επισκευή θα επιστραφούν.

“Επιδεινώνονται οι οικονομικές σχέσεις και το στάτους των επιχειρηματιών μας. Δυστυχώς, οι απλοί άνθρωποι στις δυτικές χώρες θα πρέπει να απευθύνουν ερωτήματα προς τους ηγέτες τους”, είπε ο Πεσκόφ. Ο Πεσκόφ πρόσθεσε ότι εάν αρθούν οι κυρώσεις, οι εργασίες αποκατάστασης θα μπορέσουν να ολοκληρωθούν εύκολα και να ξεκινήσει και πάλι η ροή αερίου.

Αντιδρά η Κομισιόν

Τη Κυριακή, ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, και νυν πρόεδρος του συμβουλίου ασφαλείας της χώρας, χαρακτήρισε τη Γερμανία ως “εχθρό της Μόσχας”. “Έχουν κηρύξει υβριδικό πόλεμο κατά της Ρωσίας” έγραψε χαρακτηριστικά στο Telegram.

Από τη πλευρά της Κομισιόν ανακοινώθηκε πως “η Ρωσία θα μπορούσε να στείλει περισσότερο αέριο στην Ευρώπη μέσω άλλων οδών για να αντισταθμίσει το κλείσιμο του αγωγού Nord Stream, αλλά η Μόσχα επιλέγει να μην το κάνει”.

“Αν υπήρχε κάποιο τεχνικό πρόβλημα που εμπόδιζε τον εφοδιασμό μέσω του Nord Stream 1, θα μπορούσε να βρεθεί άλλος δρόμος αν υπήρχε προθυμία, με παραδόσεις μέσω άλλων αγωγών”, σημείωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν. “Αυτό είναι κάτι που δεν βλέπω να συμβαίνει”, πρόσθεσε.

“Η διαρροή λαδιού δεν συνιστά λόγο για να διακοπεί η λειτουργία του Nord Stream 1”, υποστηρίζει η Siemens

Η διαρροή λαδιού μηχανής που, σύμφωνα με την Gazprom, εντοπίστηκε στην τελευταία εν λειτουργία τουρμπίνα του σταθμού συμπίεσης στην Πορτοβάγια δεν συνιστά τεχνικό λόγο για τη διακοπή της λειτουργίας του αγωγού Nord Stream 1, υποστηρίζει πάντως η εταιρεία Siemens Energy.

“Τέτοιες διαρροές δεν επηρεάζουν συνήθως τη λειτουργία μιας τουρμπίνας και μπορούν να σφραγιστούν επί τόπου. Είναι μια διαδικασία ρουτίνας στο πλαίσιο των εργασιών συντήρησης” ανέφερε η γερμανική εταιρεία.

“Ανεξάρτητα από αυτό, έχουμε ήδη επισημάνει πολλές φορές ότι υπάρχουν πολλές άλλες διαθέσιμες τουρμπίνες στον σταθμό συμπίεσης της Πορτοβάγια ώστε να λειτουργήσει ο Nord Stream 1” σημείωνε με νόημα η πλευρά της εταιρείας, “αδειάζοντας” ουσιαστικά τη Gazprom.

Σημειώνεται πως για το απόγευμα της Δευτέρας προγραμματίστηκε τηλεδιάσκεψη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν με τον καγκελάριο της Γερμανίας Ολαφ Σολτς με θέμα “την ενεργειακή κρίση και την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη για την αντιμετώπισή της”. Ο Εμανουέλ Μακρόν προήδρευσε την Παρασκευή συμβουλίου Αμυνας με θέμα μέτρα για την αποφυγή της διακοπής παροχής φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος τον χειμώνα.

Οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα συναντηθούν στις 9 Σεπτεμβρίου για να συζητήσουν την κατάσταση κατά την διάρκεια έκτακτης συνόδου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την επιβολή πλαφόν σε μέρος των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, την υιοθέτηση ρυθμιζόμενων τιμολογίων για τους πλέον ευάλωτους και την ενίσχυση των κινήτρων για τον περιορισμό της κατανάλωσης, σύμφωνα με το σχέδιο που έχει περιέλθει σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP).

Ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι διαβεβαίωσε το Σάββατο ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι “καλά προετοιμασμένη” σε περίπτωση πλήρους διακοπής των αποστολών φυσικού αερίου, χάρη στην αποθήκευση και στα μέτρα εξοικονόμηση ενέργειας. Από την πλευρά της, η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες την εκταμίευση 65 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης απέναντι στην ενεργειακή κρίση.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα